Scoala Gimnaziala Ungra
Ungra, Brasov

Prezentare

Comuna Ungra este situată în partea de nord a judeţului Braşov, la numai 9 km de oraşul Rupea şi cca 62 km distanţă de municipiul Braşov. 
Ungra este aşezată pe malul drept al Oltului, nu departe de confluenţa acestuia cu pâraiele Homorod şi Valea Dăişoarei, la 3 km de drumul naţional 13, Braşov-Sighişoara. Comuna Ungra este formată din satele Ungra şi Dăişoara. 
Condiţiile naturale prielnice au favorizat apariţia aşezărilor omeneşti, din cele mai vechi timpuri.Urmele trecutului descoperite în acest colţ de ţară dovedesc existenţa aşezărilor omeneşti încă din vremea daco-romanilor. 

Prima şcoală românească din Ungra apare în jurul anului 1860 în locul numit În cruce, având ca dascăl pe preotul Roşca. 
După 1880 s-a construit pentru şcoală o clădire nouă. Aceasta a fost făcută în două etape. Învăţătorul avea locuinţă şi grajduri pentru vite în incinta şcolii. Până la această dată nici preotul , nici dascălii nu aveau studii corespunzătoare pentru învăţământ. după 1887 vine ca învăţător Ion Roşca, nepotul preotului Roşca, singurul din zonă care avea Şcoala Normală. Datorită unor fraude comise în dauna elevilor,învăţătorul Roşca se retrage dincolo de munţi, în vechea Românie. 
La şcoala românească îşi face apariţia dascălul Andron din Fântâna de peste Olt. Elevii sunt obligaţi să înveţe în limba maghiară majoritatea orelor. În limba română se ţineau doar 2 ore, după-amiaza. Periodic venea un inspector şi îi verifica pe elevi dacă au învăţat ungureşte. Dacă elevii nu ştiau bine, i se tăia salariul învăţătorului. 
Durata cursurilor era de 6 ani: 4 ani instrucţie şi 2 ani repetiţie. 
În perioda 1916-1917 nu s-a făcut şcoală. Cursurile s-au reluat după 1918, când s-a reîntors învăţătorul Roşca. 
Şcoala românească din Poştărie a funcţionat până în anul 1948, când, prin Legea învăţământului, s-a trecut la învăţământul de 7 ani( clase elementare). După această dată, clădirea şcolii româneşti a fost abandonată iar învăţământul a funcţionat în şcoala germană care, prin actul de naţionalizare, a fost trecută în proprietatea statului român.