Scoala Primara Siroca-Godeanu
Siroca, Mehedinti
Prezentare
ȘCOALA PRIMARĂ ȘIROCA/GODEANU-scurt istoric
Înaintaşii mei, despre care ştiu câte ceva, au trăit toţi în satul Şiroca aflat în partea nord-vestică a podişului mehedinţean din Oltenia. În plan orizontal şi în linie dreaptă, poziţia satului este la 22 km. faţă de Turnu Severin, 19 km. de Orşova, 16 km. de Băile Herculane şi 24 km. de la Baia de Aramă. Şiroca se află foarte aproape, la numai doi kilometri, de dealul Chiciora (762 m. altitudine), o proeminenţă din partea sud-vestică a podişului, în vecinătatea satului Godeanu.
Așa își începe memoriile conferențiar doctor inginer Nicolae Gr.Achimescu elev al învățătorului Gheorghe Velicescu, elev de onoare al școlii noastre.
Școla în satul Șiroca datează de mai bine de100 ani, primul învățător al satulu este Velicescu Gheorghe, i se spunea si Iorgu (1892-1974), înaintea acestuia, în satul Șiroca școala funcționa cu preotul satului Constantin Pîrvulescu(1853-1931 la vîrsta de 78 ani) acesta a venit din Gorj în anul 1879,s-a căsătorit cu Achimescu Ioana fiică a satului, a slujit ca preot paroh în Șiroca pînă la sfîrșitul vieți, perioadă în care construește biserica satuiui alături de credincioși.
Gheorghe Velicescu s-a nascut in 1892 in satul Calinesti, fiul lui Vasile si Anghelina Velicescu. A fost invatator ca toti fratii, 4 in total. Dupa ce termina in 1914 Scoala Normala la Craiova la cerere este repartizat in Cadrilater, iar dupa putin timp se transfera ca invatator in Jupanesti, comuna Ciresu, iar apoi in satul Siroca unde se stabilește si se casatorește în 1915 cu Lucretia Bobirsc. A fost invatator si directorul scolii Siroca timp de 41 de ani. Participa la primul razboi mondial, este prizonier din 1917 pana in 1918 in Germania. Este mobilizat si in al doilea razboi mondial cu gradul de capitan.
La sosirea lui ca invatator in Siroca nu exista un local al scolii pt că vechea clădire era degradată, școala functionand in diferite locatii inchiriate, o perioada chiar si in casa lui proprie. La intiativa adunarii de fonduri pentru constructia unei scoli, infiinteaza un comitet de sateni avandul in frunte pe Nicolae Achimescu (Dragota tatăl învățătorului Constantin Achimescu ). Scoala este ridicata cu bratele sirocanilor pe locul vechii clădiri dar ramane nefinisata la inceperea razboiului și terminată apoi.
Gheorghe Velicescu a avut acel rol de apostol al scolii, a insistat asiduu pe langa sirocani sa-si trimita copiii la scoala, iar pe multi i-a ajutat material cu rechizite scolare. Scoala avea 7 clase era singurul invatator, facea dimineata ore cu cei din clasele 1-4, iar dupa masa cu cei din clasele 5-7. A instituit un sistem scolar propriu numind asa zisii “logofeti” - elevii mai mari si silitori raspundeau fiecare de cativa elevi din clase mai mici care nu se descurcau prea bine la lectii.
Ultimii 15 ani de viata ii petrece fara a mai putea vedea datorita urmarii unei rani din razboi. La decesul sau din 1974 departe de satul natal, cu aprobarea Inspectoratului Scolar Mehedinti
si ca o recunoastere a meritelor lui este adus si depus cosciugul in sediul scolii pe care a slujit-o 41 de ani, satenii aduc recunostiintă celui care le-a fost invatator lor si parintilor si apoi ingropat in cimitirul satului.
Azi am avut desebita plăcere de a-i avea alături pe nepoți învățătorului Gheorghe Velicescu prof. univ. doctor Corneliu Velicescu (fiu al Stelică și Lucreția Velicescu), Claudiu Marius Velicescu absolvent al Facultăți de Drept din București (fiu al Pompiliu și Pușa Velicescu) VELICESCU GHEORGHE -elevi de onoare ai scolii noastre.
- Velicescu Stelian- şef la Secţia Circumscripţiei Financiare Lugoj
-Velicescu Pompiliu
- Grama Angela-Învățător Șiroca
-Velicescu Lucreția – Contabil primăria Lugoj
-Achimescu Elena-învățător
- Gavrilă Janeta –Inginer silvic
-Bordea Viorel –inspector școlar
-Achimescu Petre-gestionar satul Șiroca
- Achimescu Constantin-Învățător Siroca
- Bordea Elena- Învățător Siroca
-Bordea Iulia-Învățător
Fiica învățătorului Gheorghe Velicescu, Angela Velicescu, casatorita Grama, nascuta in 1924, a fost învățătoare în școala noastră, soție a unui fiu de chiaburi, Gheorghe Grama tot dascăl de meserie, născut în satul vecin Podeni, care alături de părinți și de fratrle lui Ilie mai tînăr au fost deportați în Bărăgan în anul 1951. Învățătoarea Angela Grama a luat o hotărîre vecină cu nesăbuința, să nu zicem cu nebunia. Da, chiar cu nebunia, dacă avem în vedere faptul că din proprie inițiativă, a luat drumul pribegiei, al deportării fără să fie pe lista celor drportați, pentru a-și urma soțul.,,Și-a luat copiii-unul în leagăn la șold, altul în brațe și cel de-al treilea purtîndu-l în pîntece și a plecat, de capul ei , în Cîmpia Bărăganului pentru a-și urma soțul și destinul ‘’(Nicolae Băbălău-Întoarcerea Fiului Povestitor elev de onoare). Astfel este transferată din satul Șiroca învățătoare în satul Pelicani aflat la trei kilometri de satul deportaților. A decedata in Calarasi in 2012.
. Elevi de onoare ai doamnei învățătoare Angela Grama sunt:
-Achimescu Elena-învățător
-Petrescu Constantin-inginer
-Achimescu Angela-inginer chimist
-Bogdan Ionel-dascăl biserică
-Spătaru Angela
Din anul 1954 în peisajul școlii se impune personalitatea învățătorul CONSTANTIN ACHIMESCU fiu al satului născut în anul 1931, care a slujit școlii timp de 41 de ani.Tînărul învățător, fecior de oameni simpli din satul Șiroca, cu principi sănătoase de viață avea să-si lege destinul pentru totdeauna de al școlii Șiroca, în anul 1956 se căsătorește cu Elena Bordea (1930-2011) fiica preotului Bordea Grigore, învățătoare în satul Florești din Prahova care se întoarce în satul natal pentru a-i devein soție, aceasta rămîne învățătoare în sat pînă la prnsie reușind să pregătească numeroase grnerații de elevi. La un an de la căsătorie doamna învățătoare dă naștere singurului copil Achimescu Aida, în perioada concediului de maternitate (1957-1959) la Școala Șiroca suplinește tînăra și blînda învățătoare Dăescu Laura din satul Marga. Învățătorul Constantin Achimescu a decedat în anul 1995 (an în care și- a depus dosarul de pensionare) în satul natal lăsând un gol imens în sufletele tuturor sătenilor. Îmi amintesc cu emoții și bucurie de domnul învățător, avea un caracter blînd, glumeț ce radia lumină, lumină spre cunoaștere și azi cînd intru în holul școlii Șiroca încă îi simt prezența. Învățătorul Constantin Achimescu reușește să continue munca înaintașilor dînd naștere la generații de aur ale școlii Șiroca. Dintre elevii de onoare ai domnilor învățători Achimescu amintim cu admirație pe următori :
-Achimescu D Nicolae –Preot prof. univ. dr. Facultatea de Teologie București reprezentant de seama al teologiei dogmatice romanesti. Parintele profesor Nicolae Achimescu s-a nascut la 10 august 1955 l în satul Siroca. După terminarea ciclului primar și gimnazial in comuna natală cu rezultate deosebite a urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova (1970-1975), Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti (1976-1980) si doctoratul in cadrul aceleiasi facultati, disciplina „Istoria religiilor” (1980-1982), incheiate cu un curs intens de limba germana in cadrul „Goethe Institut”, la Erlangen si Rothenburg ob der Tauber, Germania (1982). Doctorand al Universitatii din Tubingen- Facultatea de Teologie Evanghelica, obtine in 1993 titlul de „Doctor in Teologie” cu calificativul „Magna cum laude”, in urma lucrarii „Desavirsirea omului in budism”.
In prezent, parintele Nicolae Achimescu, este prof. univ. dr. in cadrul Universitatii din Bucuresti- Facultatea de Teologie Ortodoxa „Patriarhul Justinian”, disciplina „Istoria si Filosofia religiilor” si conducator stiintific de doctorat la disciplina mai sus mentionata. Membru in Colegiul de Onoare al Universitatii „AL.I.Cuza” din Iasi, unde a fost profesor timp de 12 ani, a primit numeroase premii si distinctii, printre care: „Crucea patriarhala ecumenica”, oferita de catre Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului; „Meritul Dumitru Staniloaie” si „Crucea Moldoava’, oferite de P.F.Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane; „Meritul cultural in grad de comandor”, acordat de presedintele Romaniei, pentru spiritul ecumenic si civic dovedit. Parintele profesor N. Achimescu este si autor al unor volume care trateaza teme ale dogmaticii crestine: „Testamentul Domnului nostru Iiisus Hristos (1996), „Istoria si filosofia religiei la poparele antice” (1998, 2000), “Budism si crestinism. Consideratii privind desavirsirea omului” (1999, 2004), „Noile miscari religioase” (2002), „Religii in dialog” (2005) etc.(Romulus Dan BUSNEA)
- Băbălău Nicolae-Scriitor –cetățean de onoare al comunei Godeanu pentru merite deosebite în promovarea culturii,s-a născut la 26 februarie 1946 în satul Șiroca, a urmat cursurile Școlii Primare Șiroca, între ani 1960-1963 a urmat –fugind la școală-cursurile grupului școlar Electroputere din Craiova ,apoi liceu Tudor Arghezi din Bănie iar în anul 1974 a absolvit Facultatea de Jurnalism din București. Debututează în anul 1971, în cotidianul craiovean ,,Înainte”. La 1 noiembrie 2007 a fost numit director al Biblioteci Județene-Alexandru și Aristia Aman Craiova . Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Romînia. Paralel cu activitatea în domeniul ziaristicii, a debutat editorial cu columul de publicistică literară-în colaborare cu Vasile Gavrilă și Lucian Triță NOAPTEA CEA MAI LUNGĂ A CRAIOVEI publicată în anul 1978, au urmat: cartea de eseuri FEMEI ÎN CONSTELAȚIA MUNCI -1980, romanul AMURGUL SE LĂSASE ÎN ZORI-1983, volumul de proză scurtă IUBIRE UCISĂ-1997, cartea de interviuri și reportaje literare GOLGOTA MÎNTUIRII-1998, volumul de memorialistică și proză scurtă ÎNTOARCEREA FIULUI…POVESTITOR -2002, cartea cu caracter monografic, DIN ISTORIA INSTITUȚIILOR ADMINISTRATIVE ALE JUDEȚULUI DOLJ-2004 , în colaborare cu profesorul universitar dr. Dincă Ciobotea și istoricul Ion Zarzără directorul Arhivelor Statului ,Filiala Dolj etc. În anul 1988 a primit premiul special al Societății Scriitorilor Olteni, în 2001a primit diploma și premiul CRUCEA DE CRISTAL pentru presa scrisă.
Alți elevi de onoare ai învățătorilor Achimescu sunt:
-Corolea (Bogdan)Ana-Lector Botoșani
- Bordea Sofia- Învățător Dr.Tr. Severin
- Achimescu Gheorghe – Preot Șiroca
- Bălan Sofia-Inginer
-Bogdan Dorel- Profesor gr.I liceu Orșova
-Butnaru Valentin-ingine chimist
-Bobîrsc Pantelică-comisar poliție.
-Dovlete Petrișor-Procuror
-Dumitrescu Mihai-jandarm
-Spătaru Achimescu Cristina – Profesor gr.I
-Achimescu Claudia-Director Șiroca
- Achimescu Olimpia -Contabil
-Bogdan Daniel-inginer
-Trifu Adelina – Psiolog
Dintre aceștia preotul Achimescu Gheorghe a decedat în anul 2007, a slujit mai bine de 30 de ani în comuna noastră, pe care scriitorul Niclaie Băbălău îl caracteriza omul ce are harul prieteniei și al faptelor frumoase si căruia țin să-i mulțumesc pentru ajutorul dat spre a-mi alege drumul în viață.
În perioada 1994-2008 în școala Șiroca s-au perindat mai mulți dascăli,dintre care menționăm pe doamna Mlădinescu Ecaterina învățătoare titulară în comuna Godeanu din anul 1969, în anul 1998 doamna învățătoare se transfer la școala noastră, unde timp de 10 ani continuă lucrarea domnului învățător Constantin Achimescu, rezultatele doamnei învățătoare sunt confirmate de absolvenți de onoare ca:
- Trifu Radu- Student Universitatea din Craiova
-Trifu Claudiu-Student Universitatea din Craiova
-Armulescu Cosmina-Studentă Timișoara
-Bogdan Alexandru –Universitatea de Teologie București
- Lungu Alina -elev
În perioada 1990-2002 la școala Șiroca a fost director Armulescu Elena profesor de biologie titular la Școala Gimnazială Godeanu .Doamna Armulescu a fost un professor îndrăgit de elevii săi,un profesor model și un meneger excelent ce se bucură de aprecierea întregi comunități.Doamna profesoară a venit ca titular în comuna noastră în anul1970 a îndrăgit oameni și locurile s-a stabilit în satul Păunești.
Începând cu anul 2008 Școala Primară Șiroca/Godeanu înflorește din nou prin sosirea doamnei învățătoare Stănculeasa Mihaela ca titular, care găsește această școală și acest sat după cum le descrie ,, Imi amintesc si acum cu profunda emotie, ziua cand am pasit pentru prima oara pragul Scolii Primare Șiroca din minunatul sătuc de munte. Am fost impresionata de peisajul pitoresc , un adevarat colț de rai, care scotea in evidenta preocuparea oamenilor de aici pentru păstrarea tradițiilor . In acel moment nu realizam, desigur, ca imi voi petrece in acest loc mai mult de un an din viata mea de cadru didactic.
Oricata vreme ar trece imi voi aminti cu emotie in suflet si cu dragoste acesti minunati ani din viata mea de dascal intr-o scoala din satul Șiroca si de minunatii sai oameni.”
Alături de doamna învățătoare Stănculeasa Mihaela din anul 2006 în școala noastră avem educator titular pe doamna Turturea Adina fiica preotului Petrescu Grigore și a învățătoarei Petrescu Nicolița din satul Păunești care a slujit în comuna noastră vreme de mai bine de 40 de ani, adevărate modele pentru școala noastră . Doamna Turturea Adina a moștenit calități deosebite, blândețe, răbdare și înțelepciune, fiind un educator model.
Menționez faptul că în concediu de maternitate al d-nei Stănculeasa Mihaela (2009-2011) a funcționat ca învățător Ofițeru Ileana.
Între anii 2011-2015 director a fost doamna Dragomiroiu Oana Mirela care s-a ocupat cu mult interes de bunul mers al Școlii Șiroca, reprezentând-o cu succes și în relația cu alte instituții (ISJ Mehedinți, Primăria Bîlvănești, Primăria Godeanu).
Începînd cu anul acesta școlar își desfășoară activitatea doamna profesoară Dudașu Mariana-prof de engleză care este apreciată de cadrele didactice, elevi și părinți Școlii Șiroca .
Școala este reabilitată și dotată cu grupuri sanitare în interiorul clădirii de domnul primar ing.Ion Gheorgheci un adevărat luptător pt menținerea și buna funcționare a școlii. Domnul primar apreciază școala fapt demonstrate prin sprijinul acordat în permanență, prin oferirea în fiecare an a unei excursi eleviilor școlii din bani personali cît și de asigurarea mijlocului de transport și a combustibilului necesar pentru transportul elevilor la școală. El este celui căruia îi datorăm existența noastră, azi, ca școală. Vă mulțumim domnule primar.
Stim cu totii ca intr-o zi vom deveni o amintire, dar va supravietui ceva, acel ceva pe care l-am daruit din toata inima generatiilor de copii.LA MULȚI ANI ȘCOALĂ PRIMARĂ!