Scoala Gimnaziala "Aron-Voda"
Aroneanu, Iasi

Prezentare

 

 

 

Satul Aroneanu face parte din comuna cu acelaşi nume, situată în partea de sud- est a Câmpiei Moldovei, subdiviziunea Jijiei inferioare. Se află la 4,5 km nord-est de Iaşi, ocupând o poziţie central-estică în cuprinsul judeţului. Comuna se învecinează la nord cu Victoria, la nord-est cu Golăeşti, la sud-est cu Holboca, la vest cu Popricani, iar la sud- vest cu Iaşi. Pe lângă Aroneanu, din comună mai fac parte şi satele Dorobanţ, Rediu Aldei şi Şorogari.

 

poza_istoric_400

 

Incepand din aprilie 2004, comuna Aroneanu face parte din Zona Metropolitană Iasi.

 

 


Satul Aroneanu, centrul de comună, datează din secolul al XVI-lea şi şi-a primit numele de la domnul Moldovei Aron Vodă (1591-1592, 1592-1595), care în 1594 a ridicat în acest loc o mănăstire.

120pxbiserica_aroneanu21
În legătură cu întemeierea acesteia există şi o legendă: se spune că una din fiicele lui Aron Vodă s-a rătăcit într-un codru din preajma Iaşilor; astfel, domnul a promis că pe locul unde va fi găsită fiica sa se va ridica o mănăstire, promisiune pe care a îndeplinit-o. În zonă au avut loc incursiuni ale tătarilor, care au dus la risipirea satului în mai multe rânduri. Ca fapt istoric trebuie luat în seamă şi lupta dintre Ştefăniţă- Vodă, ajutat de cazaci şi Constantin-Vodă, în care a fost înfrânt Ştefăniţă.

90pxbustul_lui_aronvodc483_din_aroneanu11

Ideea de scoala aduce cu sine, nadejdea unei lumi. Aici se imbina Frumosul cu Utilul, aici s-a format spiritul fiecaruia dintre noi. Lacas de cultura , cu multa istorie , scoala ce poarta numele Domnitorului Moldovei Aron-Voda-fiul lui Alexandru Lapusneanu, este cartea de vizita a comunei Aroneanu. Scoala Gimnaziala"Aron-Voda"-Aroneanu a functionat din anul 1869, intr-o cladire cu doua sali, una de clasa si cea de a doua drept "camera invatatorului". Treptat s-au adaugat noi sali, pana cand a numarat 8 clase. Din anul 2011 functioneaza intr-o cladire noua, moderna cu 5 sali de clasa, un laborator de informatica( 27 de computere conectate in retea si la internet), biblioteca, cabinet de consiliere, cu bai interioare si centrala proprie cu combustibil solid, construita prin Banca Mondiala. Scoala este dotata si cu 2 sisteme Wi-Fi.

Din anul 2010, este parte componenta si Scoala Gimnaziala, sat Dorobant, cu doua cladiri modern utilate. Invatamantul primar si  cel preprimar au loc intr-o cladire separata, renovata in anul 2008. Invatamantul gimnazial se desfasoara in corp nou, cu patru sali de clasa si doua laboratoare de informatica( 40 computere performate conectate in retea si la internet) construit prin fonduri PHARE in anul 2003.Incalizirea este asigurata cu pompe subterane de caldura, printr-un proiect al Consiliului Local "Casa verde", in valoare de 250.000 Euro.
Gradinita cu program normal Aroneanu din satul Aroneanu are doua sali  de clasa, baie interioara si centrala proprie. A fost renovata in anul 2008.
Gradinita cu program normal Rediu Aldei are la dispozitie doua sali de clasa pentru o grupa mixta, o sala pentru activitati pe domenii experentiale si una pentru activitati liber alese(dotata cu jocuri si jucarii).Are baie interioara si centrala proprie.
In cei 146 de ani de existenta, generatii dupa generatii de profesori au desavarsit destine, oameni care au pasit in viata de pe bancile acestei scoli si care, fie ca pesonalitati ale comunei lor, sau oameni obisnuiti, parinti care au invatat in scoala si care doresc ca si copiii lor sa fie elevii acestei scoli, cu totii au un cuvant bun la adresa scolii si a colectivului de cadre didactice .
Bogatia unei scoli este data  nu numai de substratul material ci si de cel spiritual, pentru ca aici este locul unde se pun intrebari si se cauta raspunsuri . Invataceii descopera ,condusi prin labirintul cunoasterii de cei care , ei insisi , au parcurs candva acelas drum. Daruirea , profesionalismul, sunt izvorul succesului de care elevii  scolii noastre s-au impartasit la marile sau micile  competitii, olimpiade, admitere, concursuri  interdisciplinare , mereu mai buni , mereu de toata lauda.Dascălii şcolii noastre vin în sprijinul fiecărui elev, desăvârşindu-i educaţia, făcându-l să se simtă competent, autonom, în vederea creşterii şanselor sale de reuşită socială şi profesională.
Dincolo de sute de pagini , citite uneori cu multa greutate , fiecare va pastra , intr-un colt al inimii sale , peste timp, imaginea scolii, unde s-a format ca OM, Scoala Gimnaziala "Aron-Voda" , Aroneanu
 

Galerie foto