Scoala Gimnaziala "Ioan Maiorescu" Bucerdea Granoasa
Bucerdea-Granoasa, Alba

Prezentare

Localitatea Bucerdea  Grânoasă este una dintre cele mai vechi ale județului Alba. Mențiuni despre localitate au fost găsite în Dicționarul istoric al localităților din Transilvania sub diverse denumiri:

 1. -la 1303 Bochard,
 2. -la 1333 Buzasbuchard,
 3. -la 1589 Bwzas- Boczyard,
 4. -la 1733Buzas- Bocsard,
 5. -la 1750 Bucserdea.
  Pe teritoriul localității au fost făcute săpături arheologice care au scos la iveală unelte din perioada neoliticului.   Unele dintre aceste descoperiri se găsesc expuse în cabinetul de geografie al școlii.
  În componența localității se includ 3 cătune: Corn, Pânca, După Pădure în care până în anul 1972 au funcționat școli cu clasele I-IV.
  Distanța față de cea mai apropiată localitate rurală este de 3 Km ( com. Crăciunelu de Jos), iar distanța față de cea mai apropiată localitate urbană este de 10 Km( Mun. Blaj).

Existenţa şcolii de la Bucerdea Grânoasă   este semnalată în indicii din arhiva Mitropoliei Blajului la sfârşitul secolului XVIII care „ dau numele următoarelor localităţi cu şcoli în epoca iosefinică... în districtul Blajului- Buerdea Grânoasă, Cregăul Mare, Crăciunelu deJos, Mănărade, Mihalţ".

( Nicolae Albu - „Istoria Învăţământului românesc din Transilvania până la 1800, Blaj, 1944).

Actuala clădire a şcolii este o construcţie relativ  nouă, construită în anul 1936 ( aşa cum reiese din actele de inventar), la  care s-au maiadăugat în anul 1941 încă 3 săli, ceea ce-i conferă forma literei U . Între anii 1941-1979 clădirea principală suferă mai multe procese de „cosmetizare" fiind în prezent un spaţiu cu 7 săli de clasă,CDI, labotator AEL, secretariat,cancelarie,coridoare largi.

În septembrie 2006 cu fonduri primite de la M.E.C.se demarează un amplu proces de modernizare a clădirii.Se amenajază  la subsolul clădirii un grup social modern,cu apă curentă şi canalizare. Se schimbă toată tâmplăria cu tâmplărie PVC şi geam termopan, se realizează un sistem de încălzire centrală modern şi eficient. Lucrările secontinuă şi în 2007 cu repararea acoperişului şi  schimbarea învelitorii de ţiglă, cu amenajarea exterioară și a terenului de sport.

Galerie foto

La salina Turda La salina Turda La salina Turda La salina Turda La salina Turda În vizită la salina Turda La salina Turda La salina Turda La salina Turda La salina Turda La salina Turda În vizită la salina Turda