Scoala Gimnaziala "Mihail Armencea" Adjud
Adjud, Vrancea

Prezentare

Scoala cu clasele I - VIII "Mihail Armencea" se afla situata in municipiul Adjud, judetul Vrancea. Aici invata un numar de 350 elevi, in sistem de invatamant traditional.

Denumirea initiala a scolii a fost de Scoala Generala nr.1, schimbandu-si denumirea in anul 2002, devenind astfel Scoala cu clasele I - VIII "Mihail Armencea", dupa numele profesorului Mihail Armencea, care a activat in aceasta institutie timp 40 de ani.


Scoala cu clasele I - VIII "Mihail Armencea" din Adjud este prima scoala ce si-a deschis portile in anul 1865 ( reforma lui Cuza). Aici veneau si copii din satele invecinate, functionand intr-un local particular, condusa fiind de preotul satului din acea vreme.

Caracterul de început al învăţământului micului târg poartă o puternică amprentă religioasă astfel că, în arhivele documentare (Monografia Adjudului editată de Academia Naţională şi Adjud - Ghid turistic ), se atestă în scris că în anul 1885 era înfiinţată în această localitate o şcoală primară mixtă cu un număr de 34 copii la clasele I-IV, învăţător fiind preotul Badinschi.

În anul 1892 documentele vremii consemnează existenţa a două şcoli cu clasele I-IV prin demixtarea pe sexe şi cu menţiunea că fetele aveau local închiriat la particulari pentru care obştea era obligată a plăti simbrie.

În anul 1904 este construit un nou local de şcoală ( Reforma lui Spiru Haret - fost ministru al cultelor ) cu patru săli de clasă şi cancelarie, plus locuinţa directorului ( actuala grădiniţă şi localul bibliotecii ). În perioada acestor ani este demnă de menţionat activitatea la catedră a învăţătorilor Ion şi Raluca Zaharescu.

În anul 1933 se construieşte cel de-al doilea local cu patru săli de clasă în forma literei L ( destinat fetelor ), care în 1945 se completează în formă de U, se supraetajează pe partea de nord, completându-se cu încă cinci săli de clasă.

Odată cu dezvoltarea localităţii s-a creat necesitatea înfiinţării şcolii medii de 10 ani, apoi de 11 ani şi a liceului de 12 ani care include şi Şcoala Generală nr.1 în perioada anilor 1953-1966.

După această dată, se desprinde de liceu şi redevine şcoala cu clasele I-X, apoi cu clasele I-VIII până în prezent.

Galerie foto