Scoala Gimnaziala Nr.1 Ulmeni
Ulmeni, Calarasi

Prezentare

 

MISIUNEA ŞCOLII

Suntem conştienţi că o baghetă pedagogică magică nu există, ci doar strădania de a crea în şcoală şi pentru imaginea comunităţii, o lume de frumuseţi, la propriu şi la figurat, în care copilul să fie lăsat se dezvolte şi să se mişte liber, până când se va izbi de frontiera de nezdruncinat a drepturilor celorlalţi.


Conform documentelor de arhivă, şcoala a început să funcţioneze cu o singură sală de clasă condusă de un preot, cu 12 copii, cu durata de 3 ani, din 1838 pănă în 1864. Şcoala funcţiona sub acelaşi acoperământ cu Primăria. În 1865 a fost numit ca învăţător Dumitrescu Dimitrie ce a funcţionat în această şcoală până la 1904. Trebuie precizat că existau şi dascăli particulari care îi învăţau în acea vreme pe copii boierilor din raza comunei, precum: boierii Calomfirescu, Buiescu, Zotu, Iamandi, Horia Bogdan, Diculescu Mircea şi prinţul Calimaki.  

În iunie 1895, medicul plăşii Olteniţa, contolând şcoala scria în procesul-verbal că "...localul este impropriu şi propune a se clădi un nou local...." În urma măsurilor luate, în 1896-1898, s-a construit un local nou cu 3 săli de clasă, cu elevi din clasele primare având 2 învăţători. În 1928 s-a hotărât a se construi o sală mare de festivităţi, care, ulterior a fost împărţită în trei şi folosită ca săli de clasă. Conform monografiei (manuscris) şcolii, proiectantul localului a fost Euforia Şcoalelor - Departamentul din Lăuntru. Localul nou înfiinţat era amplast în centrul comunei şi deţinea o suprafaţă de 9 ha, compus din 3 săli de clasă, o cancelarie şi locuinţa învăţătorului.

În urma măsurilor luate de Consiliul Popular, în anii 1970-1971, ca urmare a prelungirii duratei de şcolarizare de la 8 la 10 ani, s-a construit un nou local,  acesta fiind amplasat în centrul comunei cu acces direct la DN31 Olteniţa Călăraşi, cu 5 săli de clasă.  

Galerie foto