Scoala Gimnaziala "Nicolae Balcescu" Baia Mare
Baia Mare, Maramures
Prezentare
Baia Mare, str. Arenei nr1, Cartier Ferneziu, Jud. Maramures
Ferneziul este un cartier al municipiului Baia Mare, ai cărui locuitori, în marea lor majoritate, au fost angajaţii S.C.ROMPLUMB S.A. şi ai E.M. HERJA. În trecut FIRIZA de JOS, FERNEZIUL de astăzi, era o comună la 2-3 km de Baia Mare , spre nord-est, aşezată pe malul văii Firizei, sub muntele Igniş, într-o regiune minieră. La sfârşitul secolului al XIX - lea comuna avea 414 case cu 1829 de locuitori. Minele de aici au fost exploatate din Evul Mediu timpuriu, dar exploatarea lor intensă este semnalată din secolul al XVI - lea. Localitatea şi-a schimbat des stăpânii, iar după Pacea de la Satu Mare (1711) a intrat definitiv în proprietatea vistieriei regale. În acel timp poseda una din cele mai mari topitorii din Transilvania. Aici s-au prelucrat minereurile din minele din Baia Sprie, Dealul Crucii, Valea Roşie si de la minele particulare din bazinul minier băimărean. Deci, cartierul Ferneziu poate fi socotit cea mai veche vatră muncitorească a oraşului Baia Mare. În jurul anului 1900 Ferneziul cunoaşte, primul în bazinul băimărean, cea mai însemnată cucerire a tehnicii începutului de veac - becul electric - care desigur n-a fost introdus în casele topitorilor.
În 1960 a intrat în funcţiune şcoală sub denumirea de Liceul Teoretic Nr. 2, care pe lângă clasele liceale a cuprins şi clasele gimnaziale care funcţionaseră până atunci în diferite locaţii. Această şcoală s-a menţinut cu clasele liceale până în anul 1975, an în care s-a transformat în Liceul Metalurgic şi s-a transferat într-o clădire nouă, construită special. În localul din strada Arenei Nr. 1 au rămas clasele I - VIII - învăţământ primar şi gimnazial - acestea funcţionând şi în prezent. În perioada 1975 - 1980 au mai funcţionat aici şi clasele IX - X - treapta I de liceu - clase afiliate Liceului Industrial Nr.1. Între anii 1980 - 2000 şcoala este cunoscută sub denumirea "Şcoala cu clasele I - VIII Nr. 16", iar începând cu 1 iunie 2006 devine Şcoala cu clasele I - VIII "NICOLAE BĂLCESCU", nume sub care funcţionează şi astăzi.
Scoala cu clasele I-VIII "Nicolae Balcescu" Baia Mare functioneaza într-o comunitate eterogena a municipiul Baia Mare, în cartierul Ferneziu, o zona de traditie a Baii Mari . Pâna în 1948, Ferneziul de astazi era o comuna la 2-3-km de Baia Mare, spre nord - est, asezata pe malul vaii Firiza, sub muntele Ignis, într-o regiune miniera. Începuturile si dezvoltarea scolii din Ferneziu se leaga de dezvoltarea industriei si a relatiilor capitaliste în aceasta zona si dateaza de la 1820. La ora actuala in cartierul Ferneziu exista resurse umane (elevi, parinti, cadre didactice, parteneri locali interesati si motivati sa se implice în proiecte care sa contribuie la asigurarea progresului scolar, a CALITATII ÎN EDUCATIE). Derularea din anul 2000 a proiectului educational "ECO - SCOALA" a contribuit la dezvoltarea capacitatii strategice, la formarea unei conduite ecologice.In prezent suntem scoala incluziva in urma derularii Proiectului PHARE "Acces la educatie pentru grupurilor dezavantajate"-Impreuna la scoala si in viata; Suntem preocupati de îmbunatatirea performantelor scolare ale elevilor, adaptarea scolii la cerintele si solicitarile copiilor si parintilor, precum si implicarea acestora în viata scolii - conditie esentiala pentru realizarea progresului scolar si al calitatii în educatie. Dezvoltarea institutionala a scolii noastre ne ofera posibilitatea sa derulam activitati educative în parteneriat cu parintii si comunitatea în scopul cresterii gradului de civilizatie în acest cartier. In anul scolar 2006/2007 functioneaza cu un numar de 400 elevi, repartizati in 16 clase (8 invatamant gimnazial; 8 invatamant primar; 4 grupe de gradinita).In activitatea instructiv-educativa sunt implicate un numar de 37 de cadre didactice (reprezentand 27,95 norme didactice), respectiv 8 personal nedidactic si o persoana didactic auxiliar.