Scoala Gimnaziala Pausesti
Pausesti, Iasi

Prezentare

Biserica din lemn de la Pausesti sec. XV

Rezervatie naturala Valea Ilenii

Santier arheologic Hoisesti

 

Invațamantul in satul Paușesti se caracterizeaza printr-o  indelungata tradiție, chiar daca la inceputuri pe deoparte dotarile edilitare erau impropii desfașurarii acestor activitați iar cadrele didactice lipseau, iar pe de alta parte interesul pentru invațatura  al țaranilor era modest exprimat in numarul mic de copii  care frecventau școala .

Primele radacini ala carții apar dupa 1864 cand se instituie învațămantul obligatoriu de 4 clase. Functionand mai întai în case ale unor localnici mai înstariți, ulterior autoritatile locale au construit o școala primara de 4 clase, cu doua sali de cursuri o cancelarie si un spatiu de locuit  pentru invațatorul școlii.

Funcționȋnd pe principiul autogospodăririi, școala și ȋnvățătorul devin vectori ai satului mai ales ȋn perioada interbelica, sub conducerea ȋnvațătorului I. Floarea.

Pȃnă în 1965, după absolvirea celor patru clase primare elevii nu își mai continuau studiile din cauza lipsurilor materiale și a necesității lucrării pămȃntului deținut de familii. Obligativitatea învățămȃntului de 7 și apoi de 8 clase, determină construirea, după 1965 a unui local de școală pentru clasele gimnaziale, aici funcționȃnd pȃnă în 2005  venind anual circa 200 de elevi.Dupӑ 1970 venirea ȋnvӑţӑtorilor şi profesorilor calificaţi precum şi dotӑrile materiale fӑcute de stat¸au dus la creșterea școlii ȋn mentalitatea ruralӑ¸astfel ȋncȃt pȃnă ȋn 1990 cu mai mare parte absolvenților de 8 clase veniau școli profesionale și licee la Iași dar și la ȋnvățămȃntul de la clase obligatoriu la Dumești.

Scolarizand si elevii din satul vecin  Chilisoaia pentru clasele V-VIII si integrand colectivitatea satului prin activitatile culturale-artistice cele de teatru, filme difuzate in cadrul caminului cultural ,Scoala Pausesti isi ocupa un loc central in viata comunitatii.

Dupa 1990 in cadrul unor proiecte de finantare s-au mai adaugat noi spatii scolare, dotate cu  mobilier adecvat, retea de calculatoare,biblioteca ,muzeu atat pentru invatamantul prescolar  cat si pentru cel primar si gimnazial  scoala purtand denumirea de ''Mihail Sturza''.

In prezent scoala beneficiaza atat  de spatii scolare adecvate cat si de dotari actuale dar mai ales de cadre didactice calificate pentru toate nivelurile de scolarizare  -prescolar,primar,gimnazial,cifra de scolarizare finala in jur de 250 de copii anual.Absolventii se indreapta mai mult spre SAM Dumesti (comert si constructii)si mai putin spre liceele iesene,din cauza lipselor materiale.

Galerie foto

la spectacol la spectacol