Scoala Gimnaziala "Prof.Dinu Mihail Dan" Magula
Magula , Prahova
Prezentare
Şcoala Gimnazială "Prof. Dinu Mihail Dan" este localizată în localitatea Tomşani, sat Magula, la o distanţă de aproximativ 30 km de municipiul Ploieşti.
În memoria fostului director şcoala a primit numele de Şcoala Gimnazială "Prof. Dinu Mihail Dan", în semn de respect şi mulţumire pentru activitatea de dascăl a acestui om de mare valoare care a fost Profesorul Dinu.
„Şcoala are datoria să se îngrijească nu numai a cultiva
spiritul înavuţindu-l cu cunoştinţe multe, dar a cultiva şi inima,
a forma caracterul, a face în fine, ceea ce se numeşte
educaţia tinerimii". Spiru Haret
O preocupare a locuitorilor comunei Tomşani pentru ştiinţa de carte s-a manifestat încă de la jumătatea secolului al XIX-lea.
Astfel, pe teritoriul comunei Tomşani au funcţionat trei şcoli în satele : Magula, Tomşani şi Loloiasca. În satul Magula, în anul 1864 s-a înfiinţat primul local de şcoală unde învăţau 40-50 de copii din satele Magula, Tomşani, Loloiasca şi Cioceni. Era un local cu două camere şi o sală între ele. La iniţiativa unor inspectori şcolari şi cu sprijinul autorităţilor locale s-a aprobat construirea unui local şcoală pe terenul donat de către Elena PROCOPIU.
În anul 1930 a fost dat în folosinţă noul local de şcoală cu dozuă săli de clasă spaţioase, cu o cancelarie mică şi o anexă, ce servea drept locuinţă pentru directorul şcolii.
În satul Tomşani, încă din anul 1880, a funcţionat şcoala primară, într-o clădire cu două săli de clasă spaţioase, construită de boierul Peter POPP, ctitor al bisericii şi primăriei din comuna Tomşani.
Generalizarea şi obligativitatea învăţământului gimnazial de 8 ani a contribuit la creşterea efectivelor de elevi şi astfel se impune necesitatea unor spaţii pentru clasele de elevi.
În anul 1960 se construiesc două săli de clasă în noul centru civic al satului Magula şi apoi încă două săli de clasă în anul 1962.
În anul 1965 a absolvit prima promoţie a şcolii de 8 ani, moment în care la conducerea şcolii se afla profesorul Nicolae PETRUŞCĂ.
În urma cutremurului din 1977, vechiul local al Şcolii Tomşani este dărâmat şi desfiinţat. În anul 1983 se dă în folosinţă aripa cu etaj al noului local de şcoală, care a primit numele de Şcoala cu clasele I-VIII Tomşani Magula.
În perioada anilor 1981-1989 activitatea de îndrumare, control, de instruire şi educaţie a fost coordonată de profesor Eugenia DINU.
Construirea noului local de şcoală a folosit în anii următori şi pentru elevii ce învăţau în clasele a IX-a şi a X-a, ca urmare a generalizării şi obligativizării învăţământului de 10 ani.
După 1989, au condus şcoala : prof. Gheorghe ŞTEFAN, prof. Nicolae PETRUŞCĂ şi prof. Andrei Ştefan. În perioada 2001-2004 s-au recondiţionat cele patru săli de clasă care au fost avariate datorită deteriorării acoperişului şcolii. În această perioadă, la conducerea şcolii se afla prof. Dumitru DRĂGUŞOIU.
Cu ocazia intrării în funcţiune a celor patru săli de clasă, la propunerea conducerii şcolii şi cu aprobarea inspectoratului şcolar, în anul 2001, şcoala a primit denumirea de Şcoala cu clasele I-VIII „Prof. Dinu Mihail Dan". În perioada 2004-2008 au urmat lucrări de modernizare a localurilor de şcoală şi darea în funcţiune a unui nou grup sanitar modern. Lucrările de modernizare au constat în introducerea instalaţiilor de încălzire centrală pe bază de gaze naturale, parchetarea sălilor de clasă şi dotarea cu mobilier şcolar nou.
În perioada anilor 2006-2008, la conducerea şcolii se afla prof. Georgiana STOICA, iar în prezent, la conducerea şcolii se află profesorul Dumitru DRĂGUŞOIU.
Şcoala de astăzi are de îndeplinit trei obiective majore: de a pregăti tinerii pentru o activitate benefică, de a-i forma ca ca viitori cetăţeni cu drepturi şi îndatoriri şi de a-i împlini ca fiinţe umane.
Majoritatea tinerilor absolvenţi ai Şcolii din Tomşani au urmat învăţământul liceal, post-liceal, dar şi superior. Printre tinerii care s-au remarcat pe plan profesional şi prin desăvârşirea personalităţii lor, menţionez: Cezar ALEXANDRU-DIMITRIU - Profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti, Tănase DOBRE - Conferenţiar la Facultatea de Chimie din Bucureşti, Tănase DINU - Conferenţiar la Universitatea de Petrol şi Gaze, Ploieşti, Gheorghe DRĂGUŞOIU - profesor, inspector şcolar de biologie; mulţi ingineri şi cadre didactice.