Scoala Gimnaziala Nr.1 Telesti
Telesti, Gorj

Prezentare

harta_j_gorj_400Satul TELEŞTI este asezat in parte central - vestică a judeţului GORJ , la 16 Km de municipiul TG-JIU , pe drumul naţional 67.Şcoala Generală Teleşti este situată in centrul satului Teleşti comuna Teleşti. Din comuna Teleşti mai fac parte satele Buduhala in care există două unităţi de invăţământ primar şi  Şomăneşti in care există o unitate de invăţămint primar . Satele comunei sunt aşezate pe terasa Bistriţei ,sate de tip linear ,cu excepţia satului Teleşti ,care are un sistem de doua străzi paralele.  Vecinii comunei Teleşti sunt :
  • la N comuna Peştişani
  • la E comuna Băleşti
  • la V comunele Godineşti si Cilnic
  • la S oraşul Rovinari

Clima este temperat-continentală cu influenţe mediteraneene. Relieful - de şes şi deal .

 

cartea_dnei_prof_paulina_cornoiuCercetările arheologilor au dovedit că aceste locuri au fost in stăpânirea unor triburi de geto-daci încă din sec.V î.Hr. Satul TELEŞTI figurează într-un document din 25 iunie 1483 (6991), emis de Vlad Călugărul. Satul Şomăneşti apare într-un act din 13 februarie 1599 (7107) referitor la Mânăstirea Tismane , şi, mai târziu , într-un hrisov al lui Radu Mihnea din 2 mai 1613 (7121). Satul Buduhala este amintit abia in 1831 , deşi acesta datează , cu siguranţă , de mult mai mult timp. denumirea de Teleşti provine de la numele de persoană Telescu sau de la o rezervaţie de tei .Prof. Ion Mocioi afirmă că satul teleştenilor se numea Telea , după telurile rămase pe terasele dealurilor din apropiere . Şomăneşti , în vechea limbă scită , înseamnă "sat mănos". Despre numele satului Buduhala circulă o legendă conform căreia un anume turc Budu  Alla în timpul unor lupte cu turcii s-ar fi înecat călare în apele râului Bistriţa . Spiritualitatea creştină în comuna Teleşti Biserica "Sf. Nicolae din sudul satului Teleşti este un monument de artă medievală târzie . Afost construită în 1747 de egumenul Mânăstirii Horezi Dionisie Bălăcescu şi fraţii săi . Biserica cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Teleştii de Sus  este construită între anii 1909-1919 . Biserica cu hramul Sfânta Paraschiva din Şomăneşti a fost construită între anii 1912-1919, pe locul vechii biserici din lemn a cărei vechime nu se cunoaşte . Biserica "Adormirea Maicii Domnului " din Buduhala a fost ridicată între anii 1920-1925.

Şcoala teleşteană

          Cea mai veche şcoală este cea din Teleştii de sus despre care se spune că  a fost construită pe la 1858.

Oameni ai şcolii

          Scormonind prin "lăzile de zestre ale sufletului " doamna profesoară de limba şi literatura română , Paulina Cornoiu , şi-a pus în slujba Teleştilor harul "salvând de la pieire o comoară fabuloasă de frumos : folclorul literar al acestei străvechi aşezări gorjene ",afirma domnul Viorel Gârbaciu .Astfel , lucrarea " Folclor literar de pa Valea Bistriţei gorjene", apărută la Tg-Jiu în 2004 a adus tuturor o imensă bucurie .

        Informaţiile sunt preluate din Obştea Teleşteană publicaţie editată de Consiliul Local şi Primăria Teleşti . Nr.1/6iulie 2002

Galerie foto

impletit am lucrat impreuna cosuri impletite ECOLOGIE FATA NOU Compunere LUCRU IN ECHIPA