Scoala Gimnaziala "Ion Popescu Negreni" Negreni
Negreni, Olt

Prezentare

P.J. Şcoala cu clasele I-VIII Bircii G.P.N. Bircii Şcoala cu clasele I-VIII "Ion Popescu Negreni" G.P.N. Negreni Şcoala cu clasele I-IV Chiţeasca G.P.N. Chiţeasca
Istoricul Şcoala noastră poartă începând cu anul 2003, numele celui care a fost marele pictor Ion Popescu Negreni, născut pe aceste meleaguri. Ea se află în centrul satului Negreni, pe malul stâng al pârâului Negrişoara. Aceste locuri încărcate de istorie( situate în nordul judeţului Olt) sunt atestate documentar de peste 500 de ani, din vremea lui Negru Vodă, care şi-a marcat trecerea pe aici dând numele său satului. Descoperirile arheologice au dovedit că a existat civilizaţie încă din epoca pietrei.
În localitatea Negreni, prima şcoală, ca instituţie de stat, a fost organizată în jurul anului 1880. Afirmăm aceasta pentru că singurul document care s-a păstrat este certificatul de absolvire a 4 clase, în anul 1884, al numitului Mănescu Vasile.
Şcoala a funcţionat, la început, într-o cameră închiriată în casa locuitorului Fetiţa Florea.
În jurul anului 1900, şcoala a fost mutată într-o clădire cu două camere, o fostă locuinţă a familiei Toma Alexandru, situată în apropierea Primăriei.
Construcţia primului local( de fapt şi ultimul) pentru şcoală a început în anul 1922. Aceasta a fost încheiată în anul 1928. A fost un local cu trei săli de clasă şi o cancelarie, construit din lemn cu acoperiş din şindrilă.
În acest local au funcţionat până în anul 1948, şapte clase de elevi. Deşi erau numai 3 posturi didactice, pe care erau încadraţi învăţătorii: Alexandrescu Marin, Popescu Alexandrina şi Mănescu Ion –aceştia conduceau cele şapte clase.
În perioada următoare a crescut numărul elevilor şi, bineînţeles, cel al cadrelor didactice. Menţionăm noi dascăli: Mănescu Maria –profesor de matematică, Leu Vasile –profesor de fizică, Leu Larisa –profesor de limbi străine, Constanţa Popescu –profesor de limba română.
Treptat, mărindu-se numărul de elevi, şcoala a devenit neîncăpătoare. În mai multe perioade, clasele gimnaziale au fost transferate la Jitaru.
Din anul 1960 s-a reînfiinţat ciclul gimnazial la Negreni. De atunci, şcoala funcţionează într-o clădire construită între anii 1932 şi 1935, care iniţial fusese destinată pentru a fi Judecătorie.
Fostul local a fost reparat şi transformat în Cămin Cultural. Scena, amenajată într-una din sălile de clasă, a fost martora spectacolelor susţinute de elevi şi de cadrele didactice din sat şi din împrejurimi, dar şi de alte formaţii artistice din ţară.
În anul 1974 localul a fost reparat, acoperişul înlocuit cu plăci de azbociment şi amenajat un atelier şcolar de tâmplărie în care elevii îşi desfăşurau activitatea. Într-o altă sală s-a amenajat o grădiniţă pentru copii. După câţiva ani, un incendiu a distrus întregul local.
Începând cu anul 2005, ciclul primar şi două grupe de grădiniţă îşi desfăşoară activitatea într-un local nou( clasele V-VIII, precum şi o grupă de preşcolari funcţionează în vechea clădire), a cărui inaugurare a fost făcută prin invitaţi de seamă, cu activităţi deosebite. A fost descoperită o placă comemorativă in memoriam Pictor Profesor Ion Popescu Negreni, au avut loc dezbateri, activităţi cu elevii, au luat cuvântul cadre didactice de ieri şi de azi ale şcolii noastre.

Galerie foto