SCOALA GIMNAZIALA MIRONEASA
Mironeasa, Iasi

Prezentare

In primul rând, ce am fost? Am fost la început o şcoala mică doar cu invăţământ primar,după care am mai crescut şi am devenit o şcolă cu învăţământ gimnazial.
Ce suntem? Suntem o şcoală coordonatoare formată din patru structuri, o Şcoala de Arte şi Meserii, doua şcoli primare şi o şcoala gimnazială. Suntem un colectiv a cărui principală calitate este dorinţa de mai bine, materializată prin muncă, suntem elevii care dorim egalitatea de şanse.
Ce vom fi ? Vom fi viitorul aşa cum îl visăm, vom fi cei ce vor semăna în continuare educaţia bunului simţ şi al dorinţei de mai bine.
MISIUNEA ŞCOLII
Şcoala noastră urmăreşte prin educaţia pe care o oferă copiilor să devină iniţiator, susţinător şi catalizator al comunităţii locale.
Serviciile oferite de şcoală au la baza egalitatea şanselor pentru toţi participanţi în proces şi deschiderea spre invăţarea pe tot parcursul vieţii.
VIZIUNEA ŞCOLII
Promovarea unui învăţământ de calitate, modern şi flexibil, stimularea creativităţii, abandonarea stilului rigid şi nedemocratic în relaţiile profesor-elev, munca în echipă, dezvoltarea relaţiilor de colaborere care valorifică experienţa elevilor la nivelul cunoaşterii intelectuale şi estetice, în sens pedagogic, precum şi asigurarea unei bune comunicări strategice interinstituţionale
Şcoala de Arte şi Meserii este situată în comuna Mironeasa, judeţul Iaşi, comună cu 4800 de locuitori. Denumirea actuală a acestei unităţi de învăţământ a fost primită conform Avizului M.Ed.C nr.31307/2006 înregistrat la I.S.J Iaşi cu nr.31307/08.05.2006 decizia nr.266
Comuna Mironeasa este situată în sud-vestul judeţului Iaşi, este compusă din trei sate: Mironeasa, Urşiţa şi Schit- Hadâmbu, cu reşedinţa în sat Mironeasa. Satul Mironeasa a luat fiinţă acum 200 de ani în urma evenimentelor istorice din jurul anului 1784 când a avut loc ocuparea Bucovinei de către Austro-Ungaria. Fenomenul s-a petrecut prin refugiul unor familii din sudul Bucovinei care s-au stabilit pe aceste meleaguri injghebând câte o casă personală în locurile virane din mijlocul codrilor Căpoteşti unde se afla un pădurar pe nume Miron. După moartea acestuia cătunul a primit numele de Mironeasa, la feminin, după soţia acestuia care era o femeie foarte frumoasă şi foarte ospitalieră.
Prima şcoală primară apare în satul Mironeasa în registrul de inspecţie la data de 7 aprilie 1894, când şcoala a fost inspectată de către revizorul şcolar C. Chiriţă. Populatia şcolară la acea dată era de 36 elevi inscrişi şi care erau prezenţi în număr de 27 elevi, cu un singur cadru didactic.
Alte 3 şcoli I- IV au luat fiinţă în anii 1924, respectiv 1930 în satele Urşiţa şi Mironeasa.
În prezent la Şcoala de Arte şi Meserii Mironeasa sunt înscrişi 1116 preşcolari şi elevi astfel:
S.A.M. MIRONEASA
Preşcolar-87, Primar-123, Gimnaziu-273, Liceu-50, SAM-31
ŞCOALA CU CLASELE I-IV MIRONEASA 2
Preşcolar-42, Primar-82
ŞCOALA CU CLASELE I-IV MIRONEASA 3
Preşcolar-55, Primar-158
ŞCOALA CU CLASELE I-VIII URŞIŢA
Preşcolar-52, Primar-89, Gimnaziu-74