Scoala de Arte si Meserii Targu Ocna
Targu Ocna, Bacau

Prezentare

Scoala de arte si meserii din Tg Ocna este situata intr-o zona submontana pe malul raului

Trotus in orasul Tg Ocna, str N. Arbanas nr 1-3.

Ca scoala de sine statatoare functioneaza din septembrie 1992.


Scurta prezentare a şcolilor de meserii din

Târgu Ocna

Prima şcoală de meserii din Târgu Ocna funcţiona în anul 1899, în partea de est a oraşului(intrarea dinspre Oneşti). Această şcoală a fost construită pe un teren dăruit de Iancu Enescu şi Iancu Arion. Şcoala a pregătit serii întregi de tineri meseriaşi, care lucrau la Căile Ferate Române, Petrol, Salina, dar şi în alte domenii.

A doua scoala de arte şi meserii s-a înfiinţat în anul 1912 în casa Borisov şi se numea „Şcoala Profesională de Sericicultură”. Tinerii se pregăteau pentru croitorie de damă, ţesătorie şi lenjerie. Scoala isi inceteaza activitatea in 1916 din cauza razboiului.

In perioada 1926 - 1930 s-a construit un local nou pentru scoala, cladirea veche a fost refacuta si s-au atasat

etajul si aripa stanga.

Din anul 1936 au functionat si clasele de gimnaziu industrial, activitatea scolii desfasurandu-se pe perioada celui de-al II-lea Razboi Mondial.

Tot in anul 1936 a fost inaugurata cladirea actuala a atelierului - scoala. Spatiile vechii Scoli de Arte si Meserii au fost utilizate din 1964 de catre Scoala Generala nr 3.

Din anul 1978 clasele de ,,meserii" au functionat in cadrul Liceului industrial Tg Ocna pana in1992. In anul 1991 s-a pus problema desfiintarii Grupului Scolar de petrol si transformarea in liceu teoretic, motiv pt care scoala a devenit de sine statatoare ca Scoala Profesionala din 15.09.1992.

La inceput scoala functiona cu 2 clase a cate 60 elevi iar in prezent functioneaza cu 16 clase cu 400 de elevi.

Informaţiile sunt selectate din „ Istoria ilustrată a oraşului Târgu Ocna”, autor prof. Corneliu Stoica