Scoala Gimnaziala Nr.5 "Spiru Haret" Dorohoi
Dorohoi, Botosani

Prezentare

SCOALA CU CLASELE I-VIII, "SPIRU HARET"

    In prezent, frecventeaza cursurile scolii noastre 738 de elevi, repartizati in 32 de clase: 16 clase la ciclul primar si 16 clase la ciclul gimnazial.
    Dispunem de 22 de sali de clasa, de un atelier scolar, cate un laborator de fizica, biologie-chimie, informatica, o sala de sport si o biblioteca, sali-cabinet pentru diverse obiecte de invatamant, cabinet medical.
    Pana acum peste 5200 de elevi au absolvit cursurile la aceasta scoala, foarte multi fiind primii pe listele de admitere in clasa IX-a, la liceele din municipiu si din judet. Ne mandrim, de asemenea, cu faptul ca anual elevii nostrii au obtinut premii si distinctii la concursurile judetene si nationale la limba romana, fizica, chimie, istorie, geografie, educatie muzicala, educatie plastica, etc. Locul III pe tara obtinut de echipa de fotbal, doua premii la faza nationala a olimpiadei de limba romana, premiul in calculatoare obtinut prin proiectul 'P&G 2000', medaliile de argint si de bronz obtinute la concursul international de arta plastica desfasurat in Franta sunt doar cateva realizari din ultimii ani, care au contribuit la ridicarea prestigiului scolii.
     Colectivul didactic actual este format din 42 cadre didactice, 16 invatatori (15 au gradul didactic I, 1 gradul didactic II) si 26 de profesori (18 cu gradul didactic I, 4 gradul didactic II, 1 gradul definitiv, 3 debutanti).
     Deviza colectivului nostru este "Calitatea si eficienta trebuie sa fie inscrise ca obiective ale activitatii fiecarui cadru didactic de la scoala noastra."

DE CE "SPIRU HARET" ? Pentru ca numele celei mai reformatoare personalitati a epocii, al patrulea roman doctor in matematici in ordine cronologica si primul roman doctor in matematici de la Paris, este legat de aceste locuri si de prima scoala primara din Dorohoi, respectiv Scoala Primara Nr. 1 de Baieti, denumita "Gheorghe Asachi". Aceasta scoala este prima infiintata in oras, fiind "de o seama ca varsta cu Spiru Haret", care s-a nascut la 15 februarie 1851, iar "Scoala noastra dorohoina se inaugureaza cu primul ei dascal, Grigore Soroceanu, la biserica de lemn "Adormirea" in ziua de vineri 18 iunie 1851." (Conform ec. D. Furtuna in "Stiri noua despre Spiru C. Haret"). Mai mult, viitorul ministru al Instructiunii Publice a invatat cl. I si parte din clasa a II-a (cand s-a mutat impreuna cu familia la Iasi) la Dorohoi. De ce "Scoala Spiru Haret"? Pentru ca se stie cat de mult a facut Spiru Haret pentru invatamantul romanesc. A creat prin activitatea si opera sa un adevarat curent, haretismul, a carui esenta a constat in introducerea factorului cultural in randul maselor, servindu-se mai ales de invatatori. Nu se considera un sef al lor, ci un adevarat colaborator, a purtat o impresionanta si emotionanta corespondenta cu slujitorii scolii, carora li se adresa cu "domnule invatator" si "al dumitale devotat". Crearea unui invatamant practic pentru viata, reorganizarea examenului de capacitate, motivarea morala si materiala a dascalilor pentru a se stabili la sate, ridicarea prestigiului acestora, crearea de noi posturi de invatatori, oferirea de carti gratuite pentru elevii saraci, organizarea scolii secundare, incurajarea turismului scolar sunt doar cateva initiative care confirma geniul de organizator al lui Spiru Haret. Ca orice mare personalitate a primit si lovituri nedrepte care insa nu i-au putut atinge inaltimea morala. Cand Constantin Brancusi a fost solicitat sa faca o macheta pentru statuia acestuia, a prezentat o simpla fantana. Pentru el, ca si pentru noi, Spiru Haret reprezinta un izvor de apa vie. Ne mandrim ca a fost elevul primei scoli din orasul Dorohoi si ca un omagiu adus marelui carturar, am solicitat la unison forurilor competente sa accepte ca scoala noastra sa poarte numele "Spiru Haret", incercand sa indeplinim o dorinta a altui carturat dorohoian, Dumitru Furtuna, care spunea in 1937: "Noi nu dam nimanui nici o directiva dar ne permitem a opina ca numele scolii primare din Dorohoi in care a invatat Haret - in imprejurari atat de vechi si interesante pentru inspiratiile lui - s-ar cuveni sa fie Spiru Haret".

Galerie foto