Scoala Gimnaziala "Ovid Densusianu" Hateg
Hateg, Hunedoara

Prezentare

 

VIZIUNEA ŞCOLII

Şcoala Generală "Ovid Densusianu”Haţeg -mediu creativ şi democratic pentru toţi şi pentru fiecare.

MISIUNEA ŞCOLII

Misiunea şcolii este de  a se impune, prin dăruirea şi profesionalismul întregului corp personal, ca un model de comunitate care învaţă, spre folosul formării armonioase şi depline a personalităţii elevilor săi şi al dezvoltării comunităţii .

MOTTO :
"Orice poate fi învăţat la orice vârstă , cu condiţia să fi găsit mijloacele de instruire corespunzătoare" J.G.Bruner
Istoricul

Aşezată în partea de sud-vest a Transilvaniei, Ţara Haţegului este una dintre cele mai însemnate şi cunoscute vetre de civilizaţie, istorie milenară şi continuitate neîntreruptă din întreg spaţiul românesc.

                Prima menţiune documentară a Ţării Haţegului şi a oraşului Haţeg, datează din anul 1247, din celebra „Diplomă a cavalerilor ioaniţi”. Pământ strămoşesc unit cu semeţia munţilor care-l înconjoară, cetate de taină a naşterii noastre, a românilor – Ţara Haţegului apare ca o răscruce uriaşă la umbra căreia vestigiile istorice, datinile şi legendele constitue o mărturie a trecerii noastre, cu folos, prin vreme.

                După cum se consemnează în „Istoria învăţământului românesc în date”, prima şcoală în limba română a luat fiinţă în Haţeg încă din anul  1640. Afluxul mare de copii români spre şcoală a determinat mărirea spaţiului de şcolarizare, iar după anul 1810 şcoala s-a numit „Şcoala Naţională Română”.

                La „Şcoala Naţională Română” din Haţeg şi-au început studiile marii cărturari din vestita familie Densusianu; Aron Densusianu şi fratele său Nicolae Densusianu, fiii preotului Bizanţiu Pop din localitatea Densuş, judeţul Hunedoara.

                Ca semn de preţuire şi legătură cu locurile natale, profesorii de la Baj i-au schimbat numele în Densusianu.

Ovid Densusianu, fiul lui Aron Densusianu s-a impus în cultura românească ca un savant filolog şi lingvist, un competent şi pasionat folclorist, critic şi istoric literar de rară sensibilitate şi acurateţe ştiinţifică, poet de orientare modernă, îndrumător literar cu vederi novatoare şi distins profesor universitar de renume european.

A editat revista literară „Viaţa nouă” în care promovează o poezie nouă, a mediului citadin şi a civilizaţiei moderne româneşti

Text Box: Istoric

Lucrările lui cele mai importante sunt: „Istoria limbii române”, „Graiul din Ţara Haţegului”, „Flori alese din cântecele populare”.

În semn de cinstire a memoriei lui luminoase, şcoala noastră îi poartă numele.

Galerie foto