Instituția Publică Gimnaziul Ghetlova
Ghetlova, Orhei, Republica Moldova

Prezentare

„Aici mi-i vatra, şi-i aleasă,
Şi dragă mi-i, şi scumpă mi-i,
Nu că-i bogată şi-i frumoasă,
Dar mi-i aproape inimii”.

Dumitru Matcovschi

Legenda satului

Codrii Moldovei au fost şi rămîn un tablou imens, viu colorat şi creat de măria-sa Natura. Într-un mic colţişor al acestui frumos tablou se găseşte şi satul Ghetlova, sat de răzeşi, sat de oameni harnici şi buni la suflet, sat de gospodari, care-şi trage rădăcinile de prin anul 1436.
În prezent satul Ghetlova stă ca un stegar falnic la intersecţia a patru raioane a Moldovei: Teleneşti, Călăraşi, Străşeni şi Orhei.
Din moşi – strămoşi se spune că Codrii Moldovei erau foarte greu de străbătut. Copacii erau înalţi şi foarte deşi, putînd oferi protecţie animalelor şi oamenilor. Aşa descria Codrii Moldovei, Dimitrie Cantemir în operile sale. Pe vremea ceia prin luncile şi stepele Moldovei umblau triburi de nomazi – tătari. Se spune că fiica unui conducător de trib s-a îndrăgostit de un băştinaş, un dac tînăr şi frumos cu care au fugit împreună în Codru. Fugarii au fost de negăsit. Pe fiica conducătorului de trib o chema Ghetla. Ei s-au stabilit cu traiul pe valea rîului Cula , la o margine de pădure, iar de la numele ei a provenit şi denumirea satului Ghetlova

 


Prin anii 1867-1868 în sat s-a construit prima şcoală, o școală de zemstvă, fiind construită din piatră de rîu. Era o clădire cu două săli de clasă, o cămăruţă mică pentru cancelarie, o tindă (un mic coridor) şi era acoperită cu olane roşii. Clădirea a fost construită de un om bine înstărit pe nume Semion Magari. Copiii învăţau în două schimburi.
Din anul 1947 pînă în 1953 şcoala a fost de 7 ani, iar în 1954 – de 8 ani. Din 1963 şi pînă în 1997 şcoala primeşte statut de şcoală medie de cultură generală în frunte cu Stavilă Mircea (primul director). În anul 1967 a absolvit şcoala I-a promoţie. Pe atunci corpul didactic profesoral avea pedagogi cu studii medii, doar cîţiva erau cu studii pedagogice. Între anii 1971-1973 corpul didactic se completează cu specialişti tineri în domeniu: matematica – Roşca Mihai, Garştea Vasile, Filimon Liuba; limba română – Roşca Vasilisa, Garştea Maria; biologie şi geografie – soţii Colun Valeriu şi Eudochia, fizică – Cornea Vasile, limba rusă – Iurcu Valentina, Ştefârţă Liuba, educaţia fizică – Pereu Valeriu.
Datorită muncii eficiente a corpului didactic în 1987 şcoala are 2 medaliaţi de argint: Sculea Lilia (în prezent profesor la Universitatea de Arte din Chişinău) şi Ţurcan Angela. În 1988 – un medaliat de argint Filimon Marcel, iar în 1990 - 2 medaliaţi: Iurcu Lilia şi Şchiopu Andrei.

Din 1997 până 2009 devine școală medie de 11 clase. În 2010 până 2012 gimnaziu, iar din 2013 până în prezent Instituția Publică Gimnaziul Ghetlova ca școală de circumscripție
În prezent toţi membrii corpului didactic au studii superioare  în domeniul pedagogic: dintre care 1 profesor are grad didactic I, iar 9 profesori – grad didactic II.

Mai multe informații urmați lincul

http://ctice.md/portalscolar/institution.php?id=7033971

Galerie foto