Scoala Gimnaziala "Iuliu Deac" Campia Turzii
Campia Turzii, Cluj

Prezentare

 casa                                                                                                                                                                                                               Orasul  Campia Turzii este situat in depresiunea Turda-Campia Turzii,fiind asezat in partea de sud-est a judetului Cluj, in apropierea malului drept al raului Aries. Cele mai vechi prezente a omului pe aceste meleaguri dateaza din Neoliticul timpuriu (6500-3000 i. Hr.)Aceste urme constau din obiecte de piatra cioplite descoperite pe malul stang al Ariesului.Cea mai veche informatie scrisa si pastrata despre Campia Turzii se refera la satul Ghiris-Sancrai si se afla intr-un document redactat de cancelaria regala a Ungariei redactat in anul 1219,numit "VILLA SANCTI REGIS"(satul regelui sfant).Intr-un document din anul 1661 denumirea apare sub forma Gyeres-Szent-Kiraly.Trecutul orasului de astazi , se leaga de doua localitati, Ghiris Aries si Ghiris Sancrai care in anul 1925 s-au unificat administrativ-teritorial.Hotararea este oficializata la 25 septembrie prin Decretul regal numarul 2456, noua identitate rezultata avand numele de Campia Turzii.Istoria Campiei Turzii din Epoca contemporana este asociata mai presus de orice, cu cea a "Industriei Sarmei", ce ocupa o pozitie strategica in prosperitatea economica si extinderea localitatii.Comuna rurala Campia Turzii si-a castigat rangul de oras la 1 august 1952. La 12 noiembrie 1998 orasul Campia Turzii trece la rangul de municipiu.In anul 2003 S.C."Industria Sarmei"S.A.se privatizeaza si trece in patrimoniul firmei"MECHEL STEEL" S.A.

 

 


scoala                                                                                                                                                             

In pamantul in care se topi trupul voievodului Mihai Viteazul,"Campia Turzii",rasare un lacas de cultura"Scoala Generala Numarul 3",in anul 1967.Lacasul s-a preschimbat intr-o raza de soare vrednica a hrani vesnic cu lumina ei copiii din Cartierul Sarat.Scoala Numarul 3, cu 16 sali de clasa, situata pe strada Gheorghe Lazar Nr. 16, isi deschide portile pentru inagurare la 1 septembrie 1967, avand drept motto:
"Daca te gandesti la anul urmator-
insamanteaza pamantul
Daca te gandesti la urmatorii zece ani-
planteaza un copac.
Daca te gandesti la urmatorii o suta de ani-
educa oamenii.
(Proverb chinezesc)
Din anul 2002, scoala noastra poarta numele unui matematician din localitate, Iuliu Deac.
Roadele au fost bogate an de an, prin reusita in viata a acelora care au absolvit cursurile acestei scoli.
Scoala vazuta de elevi:
Nicola Adela Cls. a VII a A "Pentru mine scoala "Iuliu Deac" este o a doua casa a mea. In fiecare dimineata cand vin la scoala simt ca aici sunt in siguranta.
"Socaci Rares cls. a VII a A
"Orice scoala cat de mare
Nu este ca scoala mea,
Caci e bucuroasa tare
Caci noi stam acum in ea."
Mazare Oana Cls a VI a A
"Este o scoala in care sunt copii de mai multe etnii.Cadrele didactice din scoala la care invat eu sunt asemanate cu razele soarelui triumfatoare, care incearca sa treaca prin norii grosi si sa lumineze intregul Pamant.De aceea sunt ei asemanati cu razele soarelui, pentru ca incearca din rasputeri sa-i invete pe copii toate lucrurile bune de care ei au nevoie in viata."

Galerie foto