Scoala Primara Nr.3 Stefanesti
Stefanesti, Arges

Prezentare

dsc02321_400


dsc02317_400

“Învăţătura e o perlă, o avere mare, pe care rudele n-o pot împărţi între ele, nici hoţii fura, şi care nu se împuţinează prin dăruire."

Scoala Primara Nr 3  , infiintata in anul 1866 , se afla in centrul cartierului Stefanesti-Vale.

Stefanesti-Vale, este unul din cartierele orasului Stefanesti . El se intinde pe o lungime de 4 km de la Soseaua Nationala, in linie dreapta spre Nord, pe o vale cuprinsa intre doua dealuri : Huma si Goleasca , ce se unesc la punctul numit Marcea.

Şcoala noastră îşi propune să ofere elevilor o educaţie de calitate, într-un cadru şcolar care să răspundă nevoilor acestui secol. Avem o şcoală deschisă pentru toţi cetăţenii comunităţii. Scopul instituţiei este formarea unui om educat, civilizat, capabil de a se integra în societate cu un comportament democratic bazat şi pe respectarea valorilor.

dsc02322_400

Scoala este cuibul de caldura si lumina de unde pornim cu totii in viata Anii de scoala sunt cei mai rodnici ani, cei mai nevinovati . La carma cunostintelor noastre au stat iubitii invatatori.

Invăţătorii sunt chemaţi să fie icoană sfântă pentru elevii lor, căci: „Dacă tu eşti dascăl cu adevărat, poate universul întreg să fie hâd şi şubred ca o şandrama veche, tu, în sfera şcolii tale, eşti izvor de lumină, de frumuseţe şi armonie; fiindcă tu eşti pentru copil centrul universului” (Simion Mehedinti)

Nu depinde de varsta pe care o avem, pentru ei,noi suntem aceiasi elevi . Respectul, admiratia si recunostinta noastra- iata calitatile noastre de crestini .Sa ne inchinam cu pietate in fata profesorilor ce au stat la carma cunostintelor noastre ,sa le multumim ca si-au dat aportul pentru a ne inzestra cu cele mai nobile calitati ca omenia si cinstea ; dar nu ne-au fost in deajuns aceste calitati si ne-au pornit la drum cu buna credinta .
Sa fim recunoscatari acestei profesii grea ,dar nobila fara mari rasplatiri!

img251_400

Invăţătorul, acel prim om important din viaţa noastra, este pentru copilul care păşeşte într-o primă etapă a vieţii, prima întâlnire importantă care îi va marca existenţa.

Scoala noastră se mândreşte cu rezultate deosebite obţinute de elevi la concursuri şcolare, dar şi cu promovarea unui învăţământ modern.

Va prezentam cateva din premiile obtinute de clasa

inv. DOINA ILEANA STOICA  (promotia 2006-2010):


img234_400

img232_400

img241_400

img242_400

img235_400

img231_400_01

img238_400


img254_400

img236_400

img239_400

img253_400


img338_400


img337_400



img005_400

picture_003_400


picture_400

picture_004_400

ARTICOLE DIN ZIARE , SAU POSTATE PE NET


img006_400


clip_image002_400_08

"Micii actori au primit diplome din partea organizatorilor

Zeci de copii de la şcoli din Argeş au participat la Festivalul de teatru pentru copii "THALIA FEST", desfăşurat la Vila Florica din Ştefăneşti

Ieri, la Centrul de Cultură „Brătianu” din Ştefăneşti, a avut loc cea de-a doua ediţie a Festivalului de teatru pentru copii „THALIA FEST”.

La manifestare au luat parte elevi din tot judeţul, iar cei mai buni dintre ei au fost premiaţi de juriul format din actori şi regizori de la Teatrul „Al. Davila” din Piteşti.

Pe locul întâi s-a clasat trupa de teatru a Şcolii generale Livezeni,


pe locul doi – Şcoala Nr. 3 din Stefăneşti-sat,

iar premiul trei a fost obţinut de Grupul Şcolar de Construcţii Nr. 2 din Piteşti.

Premiul pentru interpretare a fost adjudecat de Albert Safta, de la Şcoala Generală Livezeni, iar menţiune a primit Andrei Vlajoaga, de la Grupul Şcolar Industrial de Construcţii, Numărul 2, din Piteşti."

img004_400

dsc00801


dsc00806


dsc00810

dsc00811


dsc00812


dsc00813_01


dsc00817


dsc00820

thalia_fest_400

TABARA " HAI LA FOCUL LUI SUMEDRU"

Centrul de Culturã Brãtianu organizeazã, de astãzi şi pînã pe 25 octombrie, Tabãra de Tradiţii Sumedru la Florica, ajunsã la ediţia a X-a. Pînã pe 23 octombrie, elevi de la mai multe unitãţi şcolare din judeţul nostru vor avea ocazia sã realizeze picturi şi desene avînd ca temã principalã Focul lui Sumedru. Duminicã, la ora 17, evenimentul va lua sfîrşit prin aprinderea focului, urmatã de un program artistic susţinut de grupuri folclorice şi ansambluri de dansuri populare. Despre obiceiurile şi tradiţiile de Sumedru va vorbi profesorul Constantin Cârstoiu, vicepreşedintele Asociaţiei Folcloriştilor Argeşeni.

sursa CURIERUL ZILEI


img_2955_400


img_2957_400


img_2962_400

img_2963_400

img_2964_400

img_2968_400

img_2969_400


ISTORIC

Argeşul a fost şi va ramâne unul dintre cele mai importante leagăne ale istoriei neamului românesc, al culturii şi spiritualităţii sale, un judeţ în care istoria şi inteligenţa au dat de-a lungul veacurilor personalităţi de seamă ale României. Este locul unde s-a format poporul român şi s-a întemeiat statul feudal Ţara Românească, unde s-a redactat primul document în limba română, unde şi-au avut reşedinţa cei mai vestiţi domnitori valahi şi de unde au pornit oameni de seamă ai istoriei şi culturii neamului românesc.

Argeşenii şi-au adus contribuţia la scrierea istoriei, participând activ la toate marile evenimente ale secolului al XIX-lea : Revoluţia pandurilor conduşi de Tudor Vladimirescu în 1821, Revoluţia paşoptistă din 1848, Unirea Principatelor române din 1859, şi Războiul de Independenţă din 1877-1878, numai câţiva dintre anii de frământări şi jertfe în care s-au făcut remarcate numeroase personalităţi din această zonă, cum ar fi familia Brătienilor (Ion, Dumitru, Ionel, Vintilă, Dinu, Gheorghe), fraţii Goleşti (Dinicu, Alexandru, Nicolae), episcopul Ilarion al Argeşului, ş.a. Acestor mari bărbaţi li se datorează ctitorirea României moderne, a României de azi şi de mâine .

Reşedinţa judeţului Argeş, municipiul Piteşti, are şi el de oferit o serie de edificii vechi, putând menţiona aici Biserica Domnească, cu pridvor etajat, construită de Constantin Şerban şi soţia sa Doamna Bălaşa în 1656, unde a funcţionat şi o şcoală domnească din jurul anului 1700 până la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Iesind din municipiul Pitesti si trecand peste raul Arges si apoi peste raul Doamnei se paseste pe teritoriul orasului Stefanesti , situat de-a lungul Drumului National 7.

Numit in trecut , satul Florica, orasul Stefanesti a jucat un rol istoric aparte, fiind legat de domeniul familiei Brãtianu, botezat in 1949 de catre activistii comunisti in Stefanestii Noi . Langa acesta se vor construi blocuri pentru a aduce in zona pe comunistii greci refugiati in tara noastra .

3526826670_a9e486d8db_400

*Domeniul Florica numit, ca si satul in care se afla, Florica, in amintirea primei fiice a lui Ion C. Bratianu – este unul dintre cele mai frumoase domenii boieresti din Romania, pastrat foarte bine pana in zilele noastre, exceptand mobilierul, cartile si obiectele din interior, care au fost risipite de-a lungul timpurilor.

3526825600_9c52b11df4_400

*Conacul Bratienilor este numit si "Mecca liberalilor", aici s-a nascut si a trait cea mai importanta familie de oameni politici romani, o adevarata dinastie civila care a dat tarii nu mai putin de trei prim-ministri - Ion C.Bratianu si fiul sau precum si Ion Ionel C. Bratianu, ca si Vintila Bratianu – dintre care primii doi au avut un rol covarsitor in formarea Romaniei moderne. Numele Bratienilor este indisolubil legat de miscarea pasoptista. Dupa 1948, intregul domeniu de la Florica a trecut in proprietatea statului comunist. Dupa ce s-a distrus tot ce amintea de Bratieni, de la carti si obiecte de uz personal pana la mobilier, in conac s-a organizat o casa de oaspeti. Domeniul Florica este opera primilor doi Bratieni, Ion si Ionel, tata si fiu, care – fiind pasionati constructori, in special ultimul – au transformat o cocheta casa de administratie a mosiei intr-o somptuoasa resedinta boiereasca, in care s-au luat importante decizii privind istoria noastra.

Domeniul Florica este format din conac, ferma, capela, crama, gara si, foarte interesant de stiut, un observator astronomic, toate fiind inconjurate de minunatele podgorii ale Stefanestiului. Prima casa de la Florica a fost construita de Ion C. Bratianu, in anul 1858. El a mostenit acest pamant de la tatal sau si a vandut o parte din celelalte mosii, dar a cumparat, langa Florica, o vita de vie, numita Floreasca, vie care il va preocupa pana la moarte. Aici si-au stabilit caminul Ion si Pia Bratianu si tot aici aveau sa se nasca si primii lor copii - Florica, Sabina, Ionel si Constantin (Dinu).

3526009325_f9044135ac_400_01

Sa ne gandim doar la simplul fapt ca "Florica" a fost si locul vizitat de cele mai importante personalitati ale vietii noastre publice - lucru care spune multe!!!- incepand cu regii Carol I, Ferdinand I si Carol II, reginele Elisabeta si Maria, de fratii Golesti, de C.A. Rosetti, Eugeniu Carada, D.A. Sturdza, Emil Costinescu, Dora Daistria, Barbu Stirbei, I.G. Duca sau C. Argetoianu, maresalul Al. Averescu, de membrii familiilor Davila, Grant, Cantacuzino, Ghica sau Sturdza. La Florica s-au luat decizii importante pentru tara: s-au hotarat reforme majore, s-au facut si desfacut guverne, s-au fixat strategii in timp de pace si de razboi.

Iata pentru ce credem ca, in locul casei de oaspeti care functioneaza astazi in conac, ar fi necesara organizarea unui asezamant international de studii, si nu doar liberale, asa cum teoretic se doreste a fi astazi.


3526007983_71e4b0013f_400

Florica este si va ramane locul in care s-au scris momentele cele mai importante ale istoriei intregului neam romanesc iar evocarea lui trebuie sa depaseasca granitele unei viziuni simpliste, partinice sau idilice.

*Complexului Muzeal Golesti.

Construit in 1640 de Marele Vistiernic Stroe Leurdeanu, conacul a fost mostenit de Marele Ban Radu Golescu, in timpul caruia a fost refacut si extins, primind „infatisarea" pe care o are si astazi.

golesti_400

Domeniul de la Stefanesti, inconjurat cu ziduri ce formeaza un amplu patrulater, in colturile caruia se afla turnuri de aparare, este singura constructie laica fortificata din Tara Romaneasca.

Intrarea se face prin „Foisorul lui Tudor Vladimirescu", unde a fost gazduit, in ultimele 3 zile ale vietii sale, conducatorul revolutiei din 1821, inainte de a fi ucis de eteristi.


3518650667_4428aee846_400

Conacul Golesti

Intr-o casuta de langa intrarea in curtea conacului se afla fosta „Scoala sloboda obsteasca", deschisa, in 1826, de marele carturar Dinicu Golescu, pentru toti copiii din imprejurimi, indiferent de conditia lor sociala. Aici sunt expuse obiecte de mobilier, carti, manuale, obiecte didactice, documente si fotografii. O alta constructie importanta este fosta „bolnita", un mic spital destinat celor saraci. Aleea pietruita si strajuita de trandafiri ne indreapta pasii spre conacul in fata caruia se afla, lucrat in piatra, bustul lui Dinicu Golescu.

Şcoala Slobodă Obştească

scoala_400
golesti_025_400

*Casa memoriala Liviu Rebreanu.

3528233401_7da360d06c_400_01

Construita la inceputul secolului al XX-lea, casa a fost cumparata in 1930 de catre Liviu Rebreanu, care a locuit aici, cu intermitenta, pana la 1 septembrie 1944 cand a incetat din viata in varsta de 59 de ani.

pag09_03_

In acesta casa a scris, alternativ cu locuinta din Bucuresti, romanele: "Rascoala, "Jar, "Gorila si "Amandoi.

casa_rebreanu_400

Deschisa la 27 mai 1969, casa memoriala cuprinde obiecte si piese de mobilier care au apartinut marelui romancier, carti, reviste si fotografii.

S-a observat ca localitatea noastra ,Stefanesti, are si a avut o vocatie cu care putine altele au fost harazite : aceea de refugiu datator de alinare ,gazda a numeroase personalitati ce au lasat in urma o contributie importantala dezvoltarea istorica , culturala si sociala a zonei.

Galerie foto