Scoala Gimnaziala Nr.2 Darmanesti
Darmanesti, Bacau

Activităţi extracurriculare

     Orientandu-ne spre o Europa fara granite

La data de 15 Februarie 2008, Scoala cu Clasele I-VIII, Nr 2 Darmanesti s-a  inscris in Proiectul Comenius: "Lifelong Learning  Programme - Orienteering" instituit de Comisia Europeana. In  acest proiect au fost admise 5 tari din Europa: Italia, Romania, Polonia,Slovenia si Turcia.

 

  ITALIA   

       

      Tara organizatoare Italia, a  fost reprezentata de Direzzione Didactica Statale "Giovanni Falcone" o scoala generala cu o deosebita traditie, situata in nordul pitoresc si insorit al Siciliei, in oraselul Carini.

      Echipa de profesori italieni condusi de domnul director Antonino Provenza, a dovedit un deosebit simt organizatoric si didactic creand un program de orientare in concordanta cu varsta si capacitatile intelectuale ale copiilor de la clasele I-IV.

       Programul se afla in derulare pe o perioada de 2 ani si a debutat in 25 octombrie 2008 cu prima vizita in tara-gazda unde s-au stabilit in detaliu etapele si activitatile.

      Echipa proiecului a fost intampinata de un frumos si emotionant program artistic  sustinut de copiii imbracati in costume nationale siciliene.

      Apoi a fost vizitata scoala, o scoala dedicata unui erou national, Giovanni Falcone care si-a inchinat intreaga viata tarii sale si a murit ca un erou pentru un viitor fara droguri sau mafie.

      Cabinetele largi si spatioase erau impodobite cu lucrari ale copiilor pline de  imaginatie, sinceritate si culoare.

    Concursul  de orientare a durat o saptamana si a cuprins examene teoretice si practice la care copiii si cadrele didactice au participat cu mare incantare. Examenul practic a fost sustinut in Rezervatia naturala "Monte Cammarata" o ingrijita rezervatie situata  in sudul insulei care gazduia specii rare de animale, pasari si plante.

    Intr-un spatiu bine organizat, copiii din toate tarile au rezolvat cu succes cerintele folosindu-si atat imaginatia cat si cunostintele. Au fost felicitati si au primit diplome.  S-au legat prietenii intre copiii italieni si romani, s-au schimbat adrese si s-au varsat lacrimi la despartire.

 

 

  ROMANIA

 

    Pe data de 24 martie 2009  a fost randul Romaniei sa fie tara-gazda si activitatile au decurs conform planurilor organizatorilor. A fost depus un efort sustinut ca acest mare eveniment, de o deosebita importanta nu numai pentru Scoala Nr 2. Darmanesti ci pentru intreaga comunitate sa se desfasoare in bune conditii.

    Oaspetii au fost primiti cu paine  si cu sare iar elevii au oferit tuturor invitatilor ghiocei, cadouri de artizanat, traistute si papusi confectionate chiar de ei. S-au rostit imnurile tuturor tarilor si a fost organizat un spectacol artistic cu dansuri populare si binecunoscutul "Ursul de la Darmanesti".

      Echipa de proiect a  Scolii Nr. 2  este formata din: Director- Bindileu Cornelia, coordonator de proiect- invatator Mariana Simon, prof. Bogasiu Antoaneta si prof. Sandulescu Silvia  si intreg colectivul scolii s-au implicat serios si activ neprecupetind nici un efort.

      Oaspetii au fost impresionati de mica si moderna scoala dotata cu sala de sport moderna,  sala de calculatoare, biblioteca si sali de studiu spatioase  si primitoare. 

      Totodata au admirat panourile  cu diplome, acordate pentru rezultate deosebite la olimpiade  copiilor de-a lungul anilor.

      Reprezentanti de vaza ai comunitatii au fost alaturi de cadrele didactice la acest eveniment deosebit : Primarul Constantin Spiridon, Viceprimarul Constantin Toma, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean: Angela Sterpu, Inspector scolar programe comunitare si integrare europeana si Adina Albu, Inspector  invatamant primar.

    S-a vorbit despre deosebita importanta pe care o are acest proiect datorita faptului ca reuseste sa uneasca  intr-o mare familie, oameni diferiti din tari diferite.

     Acesta este doar un mic pas dar care poate cimenta prietenia dintre popoare si  poate crea o experienta de neuitat ce ne imbogateste sufletele.

      Exercitiul de orientare a avut loc in Parcul Dendrologic din comuna Dofteana unde copiii au rezolvat problemele cu entuziasm intr-o atmosfera de o deosebita caldura datorata faptului ca toate echipele au dat dovada de spirit de colegialitate  si s-au incurajat intre ele, bucurandu-se de fiecare rezultat obtinut. Pe parcursul intregii competitii a disparut total ideea de echipa adversa.

   A fost organizata o excursie  in frumoasa zona a Moldovei cuprinzand: Cheile Bicazului, Lacul Rosu si Salina Tg.Ocna.

     Intreaga echipa a proiectului a fost incantata de extraordinara frumusete a zonei si de darnicia naturii.

    In ultima seara oaspetii au fost invitati la un memorabil si impresionant foc de tabara dupa care a venit  inevitabil, tristul  moment al despartirii.

 

   SLOVENIA

 

     Urmatoarea tara-gazda a fost mica si superba Slovenie cu oameni calzi si primitori .

    Intalnirea a fost programata pe data de  19  mai  2009  iar  echipa proiectului s-a intalnit cu acelasi entuziasm, gata de munca.  Spectacolul de intampinare a fost organizat intr-o moderna sala de sport unde oaspetii s-au bucurat sa vada dansuri specifice zonei si mai ales au  avut surpriza sa asculte cate un cantec reprezentativ tarilor din proiect.  Au fost invitati reprezentanti de vaza ai comunitatii incluzand si ambasadorii fiecarei tari.

   Vizita  scolii din Most Na Soci a impresionat prin minutiozitatea cu care au fost dotate cabinetele de biologie, muzica, fizica sau tehnologie. Biblioteca scolii, dotata cu peste 20.000 de volume avea de asemeni mari  autori romani ca: Ion Creanga, Marin Preda, Mircea Cartarescu.

     De asemeni am observat  numeroasele diplome pe care le-au obtinut in special pentru participare activa la  programe ecologice.

     Fiecare tara a primit in dar un obiect specific zonei facut de mana copiilor. Romania a primit o papusa in costum national traditional din Ardeal.

     Ultima vizita a fost la gradinita si muzeul existente in incinta scolii.

     Muzeul gazduieste exponate gasite sau reconstituite pe baza descoperirilor stiintifice, datand din epoca de piatra

     Echipele au participat  la o excursie de neuitat prin semetii si salbaticii  munti ai Sloveniei cu  pesteri imense si ape de smarald, apoi in sudul tarii la faimoasa herghelie de cai din Lipica unde a fost organizat un spectacol dat de elegantii si unicii cai liptani.

   Concursul de orientare care a fost pe data de 21 mai, a adus satisfactii tuturor echipelor  prin rapiditatea rezolvarii cerintelor de catre copii si prin rezultatele obtinute.

   Diplomele care s-au acordat intr-un cadru festiv si sarbatoresc  au fost binemeritate.