Scoala Gimnaziala Nr.6 "Basarab I" Curtea de Arges
Curtea de Arges, Arges

Activităţi

 

2011 -2012

 

Dezbaterea pe tema : COMBATEREA VIOLENTEI IN SCOALA SI FAMILIE SI A TRAFICULUI DE FEMEI SI COPII

In data de 22 septembrie 2011 la Scoala Basarab I s-a organizat dezbaterea cu tema : "Combaterea violentei in scoala si familie si a traficului de femei si copii". Copii au realizat indrumati de cadrele didactice si prezentari power point cu slide-uri sugestive, discutiile desfasurandu-se sub forma de dialoguri in care s-au implicat si agentii de politie invitati la eveniment . Acestia i-au sfatuit pe elevi cum sa procedeze in cazul in care sunt martori ai unor violente sau cum sa se fereasca pentru a nu deveni ei insisi victime. S-a realizat o expozitie cu desene ale elevilor pe tema violentei si la acest eveniment a participat si presa locala, ce a inregistrat aces eveniment.

 

LET'S DO IT, ROMANIA!

In data de 24 septembrie 2011 elevii scolii Basarab I au participat, coordonati de prof. Anca Popescu, prof. Iorga Alina, Prof. Stanca Emanuela la programul national de curatenie "LET'S DO IT ROMANIA"program bazat pe voluntariat si care isi propune curatarea spatiilor naturale de deseuri.

prin participarea la aceste actiuni dorim nu numai sa facem curat in spatiile repartizate ci si sa constientizam ca deseurile nu trebuie aruncate la intamplare, ci trebuie depuse in in locurile special amenajate, respectand astfel si natura si pe noi insine.

 

SAPTAMANA MOBILITATII EUROPENE

 

Elevii scolii Basarab I au participat in data de 21 septembrie la marsul desfasurat de la Biserica Domneasca pana la Manastirea Curtea de Arges, pe bulevard unde Politia Rutiera a intrerupt circulatia pentru o ora. Evenimentul a reunit toate scolile din oras, reprezentanti ai Primariei si ai Clubului Copiilor din Curtea de Arges.

 

2012 -2013


ZIUA MONDIALĂ A PERSOANELOR VÂRSTNICE

Am demonstrat că ne pasă, că suntem creativi, talentaţi şi dornici de a aduce pe feţele persoanele în vârstă, un zâmbet. Elevi şi cadre didactice am mers în vizită la Centrul Sf. Justinian, Curtea de Argeş în prima săptămână din luna octombrie, 2012 pentru a le oferi beneficiarilor centrului un spectacol artistic şi pentru a le ura LA MULŢI ANI. Am cântat, am făcut schimb de mici atenţii, ne-am bucurat împreună. Am promis că ne vom întoarce şi cu alte surprize. Şi ne vom ţine de cuvânt!

 

DRUMEŢIE LA TUTANA

Sâmbătă, 6 octombrie 2012, 28 de elevi ai şcolii noastre însoţiţi de doamna profesor Anca Popescu au mers la Tutana, Argeş pentru a întâlni un veteran de război. Acţiunea face parte dintr-un lung şir de activităţi similare demarate în anul 2009, la iniţiativa doamnei profesor. "L-am găsit pe domnul Dobra Gheorghe în faţa casei sale înconjurat de familie. La cei 94 de ani, gazda noastră nu-şi arată vârsta. Are o privire senină şi o voce de flăcău atunci când fredonează melodii din tinereţe. Am fost primiţi cu braţele deschise şi ne-am bucurat să constatăm existenţa unui dialog natural între generaţii pe care le despart 80 de ani."

Ziua a continuat cu o drumeţie prin pădure până la Biserica Izvoarelor de Leac unde excursioniştii au avut bucuria de a-l întâlni pe părintele Gligore care i-a primit cu bucurie şi poveţe făcându-le mici daruri.

"A fost o zi superbă de toamnă. Ne-am întors obosiţi, dar fericiţi şi mai bogaţi sufleteşte în urma experienţelor acestei zile."

 

16 octombrie - Ziua Mondială a Alimentației

A fost sărbătorită de elevii școlii noastre printr-o vizită la fabrica de pâine Pani Enterprise, Curtea de Argeș unde copiii și cadrele didactice însoțitoare ( prof. Anca Popescu și prof. Alina Iorga)  au avut ocazia să asculte explicațiile legate de procesul tehnologic al fabricării pâinii și produselor de patiserie, ghid  fiindu-le domnul inginer Teodor Serafimescu.

De asemenea, prin intermediul unor materiale special pregătite, elevii au aflat despre regulile unei alimentații sănătoase și de ce bunicii și străbunicii noștri trăiau mai mult decât noi.

 

La Mulți Ani, Armatei Române!

 

Miercuri, 24 octombrie 2012, cu o zi înainte de Ziua Armatei, un grup de 30 de elevi din clasele a II-a și a V-a,  de la Școala Basarab I, însoțiți de doamnele profesor Anca Popescu și Valentina Domnișoru, au mers la Unitatea Militară Vânători de Munte “Posada”  Curtea de Argeș pentru a ura militarilor un călduros La Mulți Ani!

Vizitatorii au fost întâmpinați de domnul comandant maior Cîrjan Constantin alături de care au făcut un tur al unității, ascultând cu atenție explicațiile primite. Au vizitat muzeul, s-au uitat la fotografii, medalii, uniforme, documente ale vremii, iar copiii au fost deosebiți de încântați să atingă armamentul, să probeze măștile de gaze, dar și să se urce în blindate și în autoturismele militare de teren.

La final, au depus florile aduse la monumentul ridicat în incinta unității,  în memoria celor cinci militari români căzuți la datorie în timpul misiunilor din Afganistan.

Acțiunile dedicate Zilei Armatei au continuat  cu o depunere de coroane la Cimitirul Eroilor,  joi 25 octombrie.

Urmărim nu numai să întâlnim și să stăm de vorbă cu reprezentanții unor instituții, dar și să aflăm mai multe despre trecut, evenimente istorice, formând caractere și modelând respectul pentru țară și pentru cei care s-au jertfit, apărând-o.

 

O jucărie pentru fiecare copil!

Pentru că, din păcate Moș Crăciun nu ajunge în fiecare casă, am demarat activități prin care ne propunem nu numai să bucurăm copiii sărmani, dar și să sensibilizăm elevii școlii noastre și părinții cu privire la anumite situații sociale, să-i învățăm să dăruiască și să fie voluntari. În luna decembrie, copiii doritori pot dona jucării, jocuri, cărți care vor aduce în casele și sufletul tuturor, spiritul Crăciunului.

 

Voluntariat pentru mediu!

Din luna ianuarie ne-am echipat cu containere speciale pentru colectarea electrocasnicelor mici, bateriilor uzate, becurilor si neoanelor arse. Ne-am inscris intr-un program concurs care vizeaza nu numai educarea familiilor in vederea colectarii si reciclarii deseurilor, dar si strangerea unei cantitati cat mai mari de DEEE pentru a ne situa pe un loc fruntas in ierarhia participantilor.

Am semnat un parteneriat cu RoRec - Asociatia Romana pentru Reciclare si pana in luna mai ne vom stradui sa facem fata cu succes sarcinilor ce decurg din participarea la aceasta competitie.

Participa elevii claselor 0-VIII, familiile acestora, cadre didactice, alti angajati ai scolii. Coordonatorul activitatii este prof. Anca Popescu.


2013 -2014


"Let's Do It, Basarab I"

28 septembrie 2013, Ziua Curăţeniei Naţionale. Şi şcoala noastră a răspuns cu promptitudine apelului naţional astfel încât 98 de elevi coordonaţi de trei cadre didactice (prof. Anca Popescu, prof. Alina Iorga şi prof. Rînceanu Mihaela) au umplut peste 35 de saci menajeri dintre care 25 cu o capacitate de 110 l. S-a făcut curat în cartierul Posada: zona şcolii, parcul 1 Mai, str. Ep.Nichita, str. Cuza Vodă, împrejurimile Pieţei 1 Mai, pe alei, spaţii verzi, marginea carosabilului.

Astfel de acţiuni sunt utile, au rol educativ, dar nu vor rezolva niciodată problema deşeurilor, a lipsei de educaţie şi a nepăsarii cetăţenilor faţă de curăţenie şi mediul înconjurător!

 

 

RoRec - Patrula de Reciclare

 

A doua ediție a concursului național de colectare selectivă a DEEE ne-a adus un nou premiu: cea mai activă patrulă din județ. Elevii s-au implicat în activități tematice, au răspuns solicitărilor venite din partea coordonatorului - prof. Anca Popescu, au participat cu drag la acest program.

Mulțumim organizatorilor, dar și reciclatorului local, d-l Nicolae Constantin pentru sprijin și încrederea acordată!

Nu ne oprim aici! Învățăm și continuăm să fim voluntari pentru mediu, pentru viitor!

Uniunea Europeană cu Europa, casa noastră!


În anul școlar 2013 - 2014, mulțimea activităților pro europene ( educație pentru mediu, voluntariat, cetățenie europeană, concursuri tematice, expoziții, comemorări, vizite, excursii etc.) ne-au adus o nouă calificare în cadrul competiției naționale Europa, casa noastră, pentru vizitarea Comisiei Europene la Bruxelles.

Reprezentantul școlii noastre care în luna septembrie 2014 a reprezentat școala chiar în inima Europei a fost prof. Alina Brezan-Șerban. Felicitari doamnei profesoare!

 

 

2014 -2015


Mobilitate europeană pentru cetățenii europeni!

septembrie 2014


În luna septembrie 2014, elevi și cadre didactice s-au implicat în activități dedicate programului Săptămâna Mobilității Europene. S-au organizat plimbări, drumeții, concursuri, expoziții, competiții sportive. S-au evidențiat importanța spațiilor verzi, a mișcării, renunțarea la autoturismele poluante, utilizarea combustibililor verzi, necesitatea unui oraș curat pentru o viață sănătoasă.

Suntem o Școală Verde care promovează educația pentru mediu!


De Ziua Persoanelor Vârstnice la Centrul de Zi Sf. Justinian!

octombrie 2014


Și în acest an școlar, elevi și cadre didactice ale școlii au mers în vizită la Centrul Sf.Justinian din Curtea de Argeș pentru a le face o bucurie beneficiarilor centrului. Copiii au pregătit un program artistic care a emoționat pe toți participanții. S-au implicat atât elevi de la ciclul primar cât și de la gimnaziu. Deliciul programului l-au făcut elevii de la clasa pregătitoare. Ochii bătrânilor s-au umezit în timpul recitalului susținut de Octavian Maria, talentatul elev de la clasa a VIII-a A.

Școala noastră se mândrește cu elevi talentați și voluntari implicați în activități extrașcolare.

Felicitări copii! Felicitări cadrelor didactice! Mulțumiri colaboratorilor!

 

Dovleciada - talent și distracție!

octombrie 2014


A devenit o activitate tradițională în ultimii ani. Elevii au avut ocazia să-și demonstreze creativitatea,talentul, răbdarea în ceea ce privește exprimarea prin desen, sculptarea dovlecilor, confecționarea costumelor tematice.

24 octombrie a fost o zi a distracției!

Organizatorii principali: prof.Alina Iorga, prof.Ramona Chițu.

Felicitări!

 

La Mulți Ani, Școala Gimnazială Basarab I

noiembrie 2014


Toamna, în perioada 9-12 noiembrie se organizează Zilele Școlii.

Datele fac referire la lupta de la Posada, luptă care i-a adus victoria lui Basarab I ce s-a

confruntat cu armata maghiară condusă de Carol Robert de Anjou.

Pregătirile pentru acest eveniment încep cu câteva săptămâni înainte. Se gândește programul,

se fac propuneri, se trimit invitații. Școala îmbracă haine de sărbătoare. Și în acest an

activitățile au fost complexe:momente artistice, expoziții, excursie, competiții sportive,

teatru de păpuși, concursuri tematice.

La mulți ani la împlinirea a 34 de ani de existență!

 


Săptămâna legumelor și fructelor donate!

noiembrie 2014

 

O nouă activitate care a antrenat întreaga comunitate școlară a fost Săptămâna legumelor și fructelor donate, program național organizat în cadrul Stategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC).

În luna noiembrie, elevi și cadre didactice ale școlii s-au implicat în acțiunea de voluntariat. S-au strâns zeci de kilograme de legume, fructe, dar și borcane cu dulceață, gem, compot, zacuscă. Alimentele au fost donate Centrului de Zi Acces și Centrului de Zi Sf. Cristofor.

Elevii au învățat despre voluntariat, spirit civic, dăruire, fapte bune!

 

 

Colinde, colinde!

decembrie 2014

 

Elevii ciclului primar coordonați de cadrele didactice au susținut momente artistice tematice în săptămâna 15 -19 decembrie 2014. A fost o evidențiere a talentului și dăruirii manifestate în fața publicului reprezentat de familii și cadre didactice.

Vineri, 19 decembrie, elevii ciclului gimnazial au realizat pentru cadrele didactice un program artistic care a arătat încă o dată dăruirea copiilor, creativitatea și talentul lor. Coordonatorul manifestării a fost d-l profesor Robert Sima.

Colindătorii au primit din partea gazdelor fructe și dulciuri.

Sărbători cu liniște și bucurii!

 

ANUL 2015

Ne-a dat ocazia sa organizam noi si variate activitati: Ziua Eminescu, Mica Unire, Ziua Veteranilor de Razboi, Ziua Presei Libere, Ziua Eroilor, Ziua Europei, Ziua Francofoniei, actiuni complexe in cadrul concursului national RoRec - Patrula de Reciclare etc. Am urmarit prin organizarea acestora, informarea elevilor, modelarea abilitatilor practice, cinstirea trecutului istoric, modelarea constiintei civice, formarea unui comportament responsabil fata de cei din jur, dar si pentru viitor.

Finalul anului scolar ne-a adus si un binemeritat castig in cadrul concursului Europa - casa noastra, proiectul scolii noastre fiind premiat cu o vizita la Bruxelles pentru coordonatorul proiectului, prof. Anca Popescu. Scoala Basarab I a castigat acest concurs in ultimii 4 ani, fiind una dintre putinele tari din tara ce a inregistrat aceasta performanta.

 

2015 -2016

Primul semestru an anului scolar ne-a gasit de asemenea implicati in proiecte civice, culturale, de voluntariat.

Au fost organizate intalniri cu reprezentantii Politiei Curtea de Arges in cadrul lectiilor privind siguranta si educatia rutiera, mesterul popular Dan Gherasimescu le-a vorbit copiilor despre sufletul lemnului, d-na doctor Simona Morariu i-a invatat pe copii despre igiena dentara corecta, d-l Traian Ionescu le-a prezentat meseria de arhitect vorbindu-le si despre proiectele realizate in Franta.

Nu sunt de neglijat nici lectiile despre acordarea primului ajutor in caz de urgenta, lectii sustinute de doamna Stoican Alina, asistent medical, de domnul Brezan Ionut, reprezentant al Serviciului de Ambulanta din Curtea de Arges sau lectiile privind educatia financiara si responsabilizarea copiilor, in sprijinul nostru venind doamna Dinoiu Julieta, contabil.

Am sarbatorit Ziua Persoanelor Virstnice, Ziua Salutului, Ziua Nationala, Ziua Eminescu, Mica Unire, s-a comemorat Holocaustul.

In luna noiembrie, in cadrul manifestarilor organizate cu ocazia Zilelor Scolii (9-12 noiembrie) s-au remarcat expozitiile, punerea in scena a unor fragmente din piese de teatru, spectacolul artistic sustinut de elevii coordonati decadre didactice, atat in scoala cat si la Centrul de Cultura si Arte George Topirceanu, vizite tematice, teatrul de papusi etc.


2016 - 2017

Şi în acest an şcolar activităţile extraşcolare au implicat un număr considerabil de elevi şi de cadre didactice. Am sărbătorit împreună Centenarul Vânătorilor de Munte,  Ziua Armatei Române, Ziua Naţională, Mica Unire, Ziua Culturii Române, l-am aniversat pe dramaturgul Ion Luca Caragiale. A fost comemorat Holocaustul. Am participat la proiectul naţional Let"s Do It, Romania! în parteneriat cu Primăria Curtea dce Argeş, compartimentul Mediu, ne-am confecţionat ochelari haioşi şi am donat pentru copiii bolnavi de autism în cadrul proiectului educaţional SILLY SHADES organizat de ANCAAR, filiala Argeş .

În luna noiembrie, cu ocazia Zilelor Şcolii, elevii au participat la activităţi variate menite să dezvolte  creativitatea, spiritul practic, dorinţa de implicare la nivel de şcoală şi de comunitate, dorinţa de informare şi formare.

Revista şcolii Gânduri, creaţii, aspiraţii promovează elevii cu potenţial creativ, punând totodată la dispoziţia cititorilor informaţii utile din partea cadrelor didactice.