Scoala Gimnaziala Pesceana
Pesceana, Valcea

Activităţi

Odată cu venirea verii, am realizat cu surprindere că am mai completat încă un capitol în marea carte a vieții, pentru că, așa cum se știe, în educație, anii încep în septembrie și se termină în iunie. Cum spuneam, încă un an școlar s-a scurs și iată-ne la bilanț, trăgând linie și contabilizând activitatea desfășurată de elevi sub directa îndrumare a educatorilor lor.

 

Ca de obicei, componenții Ansamblului de dansuri Pescenița, sub directa îndrumare a domnului prof. Ion Trușcă, au participat la o serie de competiții tematice de unde s-au întors cu premii, dintre care enumerăm: “Brâul de aur” la  conursul cu acelașii nume de la Bărbătești; Marele Premiu la Concursul “Busuioc de Topolog”, la Nicolae Bălcescu, Diplomă de Merit la Concursul “Strugurel de Mădulari”, Premiul I la Concursul “Pridvorul Tinereții”, de la Crețeni, Premiul I la Concursul “Să ne cunoaștem satul”, de la Lădești, Premiul I la Concursul “Loviște, mirific plai”, la Câineni, mai multe premii la Concursul “Hora costumelor în ochi de copil” de la Pietrari.

 

Ansamblul Pescenița a participat la Festivalul Concurs al Colindului Vâlcean în Sala Mare a Consiliului Județean Vâlcea, pe 29 noiembrie 2016, dar a spus prezent și pe 23 iunie, la cea de-a V-a ediție a sărbătorii “Ziua Universală a Iei”, ocazii cu care elevii noștri au purtat cu mândrie costumele populare, primite spre păstrare și promovare de la bunici.

Aceeași elevi, care dau dovadă de multă seriozitate și implicare în toate proiectele pe care le inițiem la nivelul școlii, au participat la diferite activități și concursuri în cadrul parteneriatelor pe care școala noastră le-a inițiat în anul școlar 2016-2017. Aș vrea să amintesc aici Proiectul “Tradiția, izvor de creație”, derulat în parteneriat cu Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul” Rm. Vâlcea, în cadrul căruia elevii noștri au participat la o serie de activități  cu caracter cultural.

 

În cadrul Concursului „Vâlcea -colț de rai”, desfășurat în parteneriat cu Biblioteca Publică Pesceana și Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul” Rm. Vâlcea, eleva Nemulescu Cosmina a obținut Premiul III pentru icoanele pictate sub îndrumarea  domnului artist plastic Constantin Codoi. Tot sub aceeași îndrumare, la Concursul “Vâlcea artistică” au expus icoane elevele Zăuleț Mirabela, Țuicu Oana și Udrea Andreea. La același concurs, Revista Pescenița Info a primit Premiul I pentru realizare artistică.

 

În cadrul parteneriatelor încheiate cu alte instituții de învățământ din țară, precum „Hora costumelor în ochi de copil”, în colaborare cu Școala Gimnazială Pietrari; “Misterele terrei între mit și realitate”, în colaborare cu Liceul Tehnologic Ferdinand I, Rm. Vâlcea; „Simpozionul-Concurs Nonformalis”, în colaborare cu Liceul Tehnologic General Magheru Rm. Vâlcea;  „Veșnicia s-a născut la sat” în colaborare cu Școala Gimnazială Izvoru Dulce, com Merei, jud. Buzău; “Valsul anotimpurilor” – concurs de creatie literară și plastica”, în colaborare cu Clubul Copiilor  Chişineu-Criş Clubul Copiilor Lipova; „Legenda între mit si realitate”, în colaborare cu Școala Gimnaziala Iustin Pîrvu, com. Poiana Teiului, Jud. Neamț- elevii școlii noștri și-au exersat condeiul în ceea ce privește creația literară, obținând numeroase premii în acest sens.

Și puținii iubitori ai științelor exacte s-au afirmat la concursul de matematică “Memorial Victor Florescu”, organizat de Școala Gimnazială Crețeni, și îi enumerăm aici pe elevii: Cârciumaru Adelin, Nica Denisa, Nica Diana și Vlăduț Luiza Nicoleta. Elevul Cârdiumaru Adelin a obținut Premiul II la Istorie și în cadrul Concursului Național “La Școala cu Ceas”.

Așa cum era de așteptat, am răspuns prezent ori de câte ori a fost nevoie, activitatea noastră extrașcolară fiind una foarte intensă. În cadrul programului „Mere în școli”, anul acesta am fost în scurta, dar utila excursie oferită în mod gratuit prin acest program de Consiliul Județean Vâlcea.

 

Cu prilejul fiecărei omagieri, ne-am făcut datoria cu prisosință, oferind publicului mici spectacole sau prin alte activități educative: 1 Decembrie; 24 Ianuarie; Ziua Eroilor; 9 Mai – Ziua Europei; 15 ianuarie – Eminescu, poetul stelar; 1 Marie – Pe urmele lui Nică a lui Ștefan a Petrei; 5 noiembrie – Mihail Sadoveanu; pe 8 Martie le-am omagiat pe mame; pe 21 Mai, cu prilejul sărbătoririi Sfinților Constantin și Elena, copiii noștri au fost prezenți la manifestările legate de zilele comunei.

 

Nici serbarea de sfârșit de an nu a fost omisă, cu acest prilej, aproape toți copiii din școala noastra și-a etalat talentul artistic prin teatru, recitare, cântec sau dans. Avem copii foarte talentați la Pesceana. Talentul lor așteaptă doar să fie descoperit și cultivat.

La nivel local, elevii Școlii Gimnaziale Pesceana au participat la diverse activități în domeniul ecologiei, desfășurate în parteneriat cu Primăria Pesceana sau cu Asociația “Zâmbete colorate”. Astfel, în luna aprilie a acestui an elevii au plantat puieți de frasin pentru stabilizarea malurilor Pârâului Ursoaia, înlocuind copacii taiați cu ocazia consolidării podului peste acest pârâu. Ne propunem să continuăm în această toamnă acțiunile de plantare de puieți, având în sprijinul nostru ONG-ul amintit și Direcția Silvica Vâlcea, care ne pun la dispoziție materialul saditor.

 

Tot în luna aprilie, am participat la o acțiune de curățenie la nivelul întregii comune, elevii fiind distribuiți în 6 echipe, corespunzătoare fiecăruia dintre cele 6 sate ale comunei – Roiești, Cireș, Negraia, Cermegești-Predești, Negraia și Ursoaia, având fiecare în componență elevii care locuiesc în satele respective.  Sarcina a fost să curățăm gunoaiele de pe marginea drumurilor comunale, cu scopul de a sensibiliza simțul civic al cetățenilor comunei. Sacii menajeri și mănușile necesare desfășurării acestei activități ne-au fost puse la dispoziție de Primăria Pesceana, prin bunăvoința domnului primar Ion Vasile și a Consiliului Local Pesceana.

 

Ar mai fi multe lucruri cu care să ne lăudam, însă cum puțină modestie nu strică, ne oprim aici cu șirul amintirilor, propunându-ne ca și în anul școlar 2017-2018 să ne menținem performanțele și chiar să le depășim.

Bineînțeles că nici insuccesele urmate de dezamăgiri nu ne-au ocolit câteodată, însă vrem să credem că am învățat ceva din greșelile noastre sau ale altora și, pe viitor, vom încerca să le remediem și să le evităm, preferând să nu vorbim despre ele în paginile acestei reviste.

Prin urmare, dragi copii, noi, dascălii voștri, vă dorim vacanță plăcută pentru zilele care au mai rămas, să vă bucurați din plin de bucuriile verii și ale timpului liber și să nu uitați că noi, părinții voștri și comunitatea din care faceți parte, ne mândrim cu realizările voastre ori de câte ori ne dați ocazia.

Prof.Trașcă Cecilia