Scoala Gimnaziala "Sf.Varvara" Aninoasa
Aninoasa, Hunedoara

Alte date

             E vacanţă! „Şi ce dacă!" Au spus mulţi elevi ai Şcolii Generale Sf. Varvara Aninoasa, angrenaţi în proiectul

„e - VACANŢA" între 15 iunie şi 15 septembrie 2006.

Proiectul „e - VACANŢA", organizat în cadrul programului „Economia bazată pe cunoaştere", derulat de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării s-a desfăşurat pe perioada vacanţei de vară şi în şcoala noastră, care, alături de alte şcoli din ţară, este şcoală pilot în cadrul acestui proiect.

„e - VACANŢA" are ca scop dezvoltarea abilităţilor elevilor din clasele I-VIII şi a cadrelor didactice din şcolile pilot pentru utilizarea calculatorului, prin stimularea participării acestora la activităţi extracurriculare bazate pe mijloacele de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Astfel, pe toată perioada vacanţei de vară, în fiecare zi, elevi, foşti elevi şi tineri din Aninoasa au avut acces la laboratorul de informatică al şcolii, unde au putut să deprindă sau să-şi dezvolte abilităţile de utilizare a calculatorului. Pe teme ca: „Personajul preferat din desene animate", „Instantanee din vacanţă", „Calculatorul - un prieten de nădejde", „Navigând pe Internet", elevii au realizat desene pe monitor, albume foto, compuneri, eseuri, referate, prezentări în Power-Point şi bineînţeles au stabilit noi legături prin intermediul internetului cu colegi din ţară, îndeosebi din celelalte localităţi pilot.

 

Elevii şi cadrele didactice au participat cu mult entuziasm şi responsabilitate la derularea programului „e-Vacanţă", încercând sa-şi petreacă într-un mod util şi plăcut zilele libere.

Munca şi strădania lor a fost răsplătită pe deplin prin premiile acordate în cadrul festivităţii de la Sinaia, datorită unor sponsori generoşi (AccesNET, Cisco, Computerland, Felix Telecom, Intel, IMB, Microsoft, Oracle, Orange, Romsys, RTC)

Şcoala Generală SF.VARVARA Aninoasa a ocupat LOCUL I, dovedind încă o dată, aşa cum afirmau colegi de la celelalte şcoli din ţară, că sunt „tari".

            Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât la festivităţi au luat parte şi reprezentanţii ISJ Hunedoara, domnul Inspector Şcolar General Anişor Pârvu şi doamna Inspector Şcolar General Adjunct Mate Marta.

            Cele două zile petrecute la Sinaia au fost pentru elevii şi cadrele didactice de la Aninoasa un prilej inedit de a demonstra că aici, în „oraşul dintre dealuri"există talente, exista oameni capabili care se implică cu seriozitate şi dăruire în munca lor.

Mai multe informatii se pot gasi pe site-ul http://www.ecomunitate.ro/.

 

IMPRESIILE UNUI ELEV

 

Ni s-a oferit o şansă. Am crezut în „e-Vacanţă", poate mai timizi şi mai reţinuţi la început, dar am avut încredere şi nu am renunţat. Am sperat, am visat şi am zis: „Doamne, ce bine-ar fi dacă visele ni s-ar împlini!"

Am făcut încă un pas spre cunoaştere şi n-a fost greu. Am legat prietenii pe calea internetului, am schimbat păreri şi impresii cu copii din întreaga ţară. Am cunoscut locuri mirifice din alte colţuri ale ţării şi am făcut cunoscută şcoala aninoseană şi localitatea prin lucrările noastre (desene, fotografii, reportaje, prezentări PPT). Am petrecut o vacanţă inedită în care am înţeles ce înseamnă sa visezi cu ochii deschişi în faţa calculatorului, am înţeles ce înseamnă „să fii informat".

Am muncit şi am creat în joacă lucruri minunate, pe care inimoşii noştri dascăli le-au cules cu răbdare, le-au selectat şi le-au trimis spre evaluare iniţiatorilor proiectului „e-Vacanţa".

               Astăzi vedem altfel LUMEA. Chiar dacă observam şi până acum stelele, luna, soarele şi vântul, astăzi stelele sunt mai multe şi strălucesc mai puternic, luna este mai prietenoasă, soarele ce ne aduce dimineţile mai blând, iar vântul poartă pe aripile sale ştiinţa, de care aveam atâta nevoie.

Am învăţat să fim mai buni, să ne cunoaştem mai bine chiar dacă ne aflăm la sute de kilometri depărtare, am învăţat să cercetam cu atenţie locuri, am învăţat să descoperim, dar şi să creăm şi să visăm.

Am învăţat să lucrăm în echipă, să ne unim forţele pentru a ne atinge visele. Şi dacă astăzi suntem mai veseli, şi dacă astăzi zâmbim mai mult, este datorită faptului că suntem fericiţi. Pentru că lumea mirifică a calculatorului şi internetului a devenit o poartă deschisă spre explorare şi cunoaştere.

           Acum realizăm ca proiectul „Economia Bazată pe Cunoaştere" ai cărui beneficiari suntem, constituie pentru noi o poartă deschisă spre EUROPA, spre LUMEA întreagă. Şi nu ne vom opri aici. Vom continua cu perseverenţă şi dăruire.

 

 

 

"După prima editie a proiectului E-vacanţă 2006, cu care am obţinut premiul I naţional ce putea să   urmeze...?

O muncă  asiduă, temeinică pentru a ne menţine acolo sus pe primul loc, între câştigători.

Aşa a început a doua ediţie a proiectului... şi din nou am pus în joc talentul, ambiţia, inspiraţia şi experienţa acumulată la proiectul precedent." (Corlan Narcisa - elevă clasa a VIII-a)

         Cele două şcoli de pe raza oraşului Aninoasa, pentru care implementarea proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere în comunitate a adus multiple oportunităţi, au fost angrenate pe toată perioada verii în proiectul „E-Vacanţă" 2007.

            Laboratoarele de informatică au fost deschise zilnic pentru elevi, cadre didactice şi părinţi. S-au desfăşurat activităţi atractive, interesante, care au atras un număr mare de elevi.

„Una dintre activitaţi a fost şi ,,Micii jurnalişti", în  cadrul căreia, după o muncă îndelungată am redactat primul ziar. Apoi am organizat o muncă de teren pentru a împărţi rodul muncii noastre. Faptul că oamenii erau interesaţi şi plăcut surprinşi de ceea ce  le ofeream a fost răsplata muncii noastre. Cuvintele ,, Ia uite ce au facut copiii noştri" sau ,, Îl voi citi imediat" ne-au stârnit ambiţia de a inflori ceea ce am sădit la început de drum.

A fost pe deplin minunat şi nicio clipă nu am regretat decizia luată şi, datorită mulţumirii sufleteşti , vom continua."

            De ambiţie, dăruire, perseverenţă, creativitate au dat dovadă elevii care au ales să-şi petreacă într-un mod util şi plăcut vacanţa de vară, în faţa calculatoarelor, în laboratorul şcolii.

            Pe lângă cele 5 activităţi obligatorii pentru această vacanţă (1.- Şcoala mea, comunitatea mea; 2. - Micii jurnalişti; 3. - Şcoala Resursă; 4. - PAPI voluntar; 5. - Şcoala părinţilor) s-au desfăşurat şi activităţi prevăzute în prima ediţie a proiectului( Desene pe monitor, Albumul meu foto, Micul scriitor, Parteneriat şcolar pentru viitor, Conferinţe online)

            În cadrul activităţii „Şcoala resursă" a fost organizat şi un concurs Tic cu tema „O vizită virtuală la un muzeu", la concurs luînd parte echipaje din şcoli din Valea Jiului. Aşteptăm parteneri din şcolile judeţului Hunedoara în care va fi implementat Proiectul Economia Bazată pe cunoaştere, pentru derularea unor activităţi comune pe parcursul anului şcolar 2007-2008. Parteneriatele cu aceste şcoli vor fi semnate in perioada 15 - 30 septembrie 2007. Şcolile aninosene vor folosi această oportunitate pentru a disemina practicile pozitive extrase din participarea la proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere până în prezent şi pentru a deveni o resursă regională în ce priveşte utilizarea creativă şi deschisă a infrastructurii de TIC din şcoală.

            De remarcat este şi implicarea părinţilor şi a comunităţii în activităţile derulate în această vară, ceea ce va conduce la o mai bună şi eficientă relaţie ŞCOALĂ - FAMILIE - COMUNITATE.

            Elevii claselor a III-a şi a IV-a au realizat proiectul „Steluţe pe harta Europei", proiect care a fost trimis in format TCV pentru evaluare, echipei Microsoft - Partners of Learning, în vederea participării la Forumul Profesorilor Inovativi de la Helsinki.

            O echipă formată din elevi şi cadre didactice, cu sprijinul personalului RECL a realizat pagina şcolii pentru site-ul http://www.didactic.ro// şi site-ul şcolii. O parte din materialele realizate de elevii celor două şcoli vor fi postate pe site-ul http://www.ecomunitate.ro/ şi pe site-ul http://keproject.weblog.ro/, creat special pentru şcolile pilot.

            Toate materialele realizate de elevi precum şi poze din timpul desfăşurării activităţilor din cadrul proiectului „E-Vacanţă" 2007 vor fi trimise in format electronic, pentru evaluare la MCTI, echipa de proiect EBC.

            Acum, la final de „E-Vacanţă" şi de vacanţă pot să spun că proiectul şi-a atins  scopul: consolidarea practicilor pozitive ale primei ediţii si a competenţelor formate prin cele 7 activităţi propuse în e-Vacanţă - ediţia 2006 - şi dezvoltarea de activităţi complementare, definite de utilizarea creativă a computerului, comunicare şi dezvoltarea de comunităţi de practică pedagogică modernă.

Participarea activă şcolii la derularea acestor activităţi extracurriculare pe timpul vacanţei a contribuit  la întărirea capacităţii de coordonare a resurselor şcolii, la susţinerea relaţiei cu celelalte şcoli din reţeaua proiectului Economia bazată pe Cunoaştere şi la dezvoltarea unor practici şi instrumente de lucru ce pot fi dezvoltate la nivelul tuturor şcolilor. 

Sunt sigură că toţi (mici şi mari, cadre didactice şi elevi) am învăţat multe lucruri noi, ne-am confruntat cu fel şi fel de situaţii şi am reuşit să le depăşim.

Am reuşit F.B, B, S sau I  veţi constata dumneavoastră, cert este că am pus suflet în ceea ce am făcut, având un sprijin extraordinar din partea personalului RECL şi a Administraţiei Publice Locale.