Şcoala Gimnazială Stoeneşti
Stoenesti, Valcea

Alte date

Satul Dobriceni este o localitate pitorească aşezată într-o largă depresiune pe care renumitul geograf Vintilă Mihăescu o apreciază ca fiind ,, cea mai frumoasă depresiune submontană din România”

Răsfoind arhiva veche a şcolii s-au găsit lucruri interesante care merită consemnate.


Școala Dobriceni a fost construită în anul 1948. Primele matricole şcolare au apărut în anul şcolar 1881-1882. O primă matricolă este scrisă de Nicolae Constantinescu.

 



Dintr-un chestionar reiese că în anul 1891: ”Şcoala era aşezată în centrul vetrei  satului. Era o şcoală mixtă şi era proprietatea comunei. Avea o singură sală de clasa cu dimensiunile de 6 metri lungime, 4metri lăţime, 2 metri înălţime. Era construită din bârne.”  În alt chestionar datat din anul 1901 reiese că:  “ Şcoala este o adevarată ruină, este aşezată în vatra satului, are un singur învăţător.”

Dintr-un alt document aflăm că în anul 1905  şcoala era aşezată în centrul vetrei satului şi avea un singur învăţător. Nu existau cătune îndepărtate şi copiii puteau veni cu înlesnire la şcoala. Localul a fost  închiriat de la Ion T. Ciorei. Era clădit din bârne , nu era construit special pentru şcoală. Învăţătorul nu avea  locuinţa în şcoală. Şcoala nu avea curte, avea o grădină împrejmuită cu gard de nuiele.''

Şcoala cu cls I-IV Piscu Mare

Școala cu clasele I-VIII Piscu Mare a fost construită în anul 1979 și dată în folosință în anul 1981.

Între anii școlari 2006-2008 a fost parțial renovată.




 

Grădiniţa cu program normal Dobriceni



 

Grădiniţa cu program normal Budurăşti

 

 

Obiective turistice

 

Schitul, cu hramul "Nasterii Maicii Domnului", a fost construit din lemn, in timpul lui Radu Negru, in anul 1310, iar in anul 1640, in timpul lui Matei Basarab, a fost refacut. 
Biserica actuala a schitului dateaza din 1827, si a fost ridicata de preotii din Cheia si Cacova pe locul celei zidite in timpul lui Matei Basarab. Sfantul Schit Jgheaburi are si izvor sfintint, izvor de ape sulfuroase, aici oraganizandu-se si pelerinaje, "Izvorul Tamaduirii", in prima vineri dupa Paste, credinciosii se grabesc sa se trezeasca de dimineata, se spala cu apa neinceputa, se inchina si, lasand deoparte veselia sarbatorii celei mari, se grabesc spre biserica intesata de lume si pregatita ca pentru o a doua Boboteaza.

Adresa: Com. Stoenesti
Judetul Valcea, localitatea Stoenesti