Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Scoala Gimnaziala "Carol I"
Curtea de Arges, Arges

Alte date

 

 

IMNUL SCOLII "CAROL I"

 

Versuri: Dumitru Enache
Muzica: Gelu Ciuculescu


1. Sfânt lăcaş de-nţelepciune,
Ocrotit de Dumnezeu
Mândri vom purta în lume
Gloria numelui tău.

Refren:
Din istorie martirii
Ne salută azi solemn
Noi, prin Carol suntem primii,
Pavăză Reîntregirii,
Cei mai vechi şi cei mai demni.

 

2.Scriem carte şi dăm veste,
De la Plevna şi Vidin
Că de azi, Carol ne este
Mandru soare pe destin.

 

3.Ne sunt martori domnitorii
Pe ai căror umeri stăm,
Ţării noastre suntem zorii
Şi credinţă ei, jurăm.

 

IMNUL-MANUSCRIS

Imnul Scolii "Carol I"- manuscris

 

 

 

SCURT ISTORIC:

In Curtea de Arges, invatamantul a constituit o preocupare inca din Evul Mediu: Scoala "de latineste" de pe langa Episcopie (sec. XIII), Scoala de grămătici de la Curtea Domneasca (sec. XIV) si Scoala Domneasca de la Manastire(sec. XVI).

 

 

 

In 1839, intr-o casa de pe Valea Targului, s-a infiintat o scoala, pe seama comunei, la nivelul celor de la sate. Scoala avea trei clase, cu aproximativ 100 de elevi, la un oras care avea in jur de 400 de familii. Predarea citirii si scrierii se facea pe baza tabelelor lancastrice-table cu litere si silabe atarnate pe perete.Scolarii erau indrumati de catre monitori (elevi mai inaintati la invatatura), sa scrie pe banca de nisip literele si cifrele. Se trecea apoi la scrierea pe tablite cerate, dupa care pe hartie.
Examenele erau publice, la ele asistand atat parintii cat si episcopul, oficialitati si profesori. Baza materiala era modesta: cateva banci si un dulap ce adapostea atat arhiva cat si biblioteca scolii-31 volume in 1844, 68 in 1860.
Mai tarziu scoala a fost adapostita in casele Gavrila Sendrulescu,destinate spitalului, dar numarul scolarilor fiind tot mai mare, localul a fost schimbat in casa Villara(1876), in curtea Bisericii Domnesti.
La 30 august 1909 localul actual (str.Armand Calinescu, nr. 6) a fost inaugurat in prezenta lui Spiru Haret, ministrul instructiunii si alte mari personalitati.
De o varsta cu scoala, nascut tot in 1839, un print german, pe nume Carol, devenea in 1866, din momentul in care a pasit pe pamant romanesc, un bun roman: domnitor (1866-1881), apoi rege al Romaniei(1881-1914).

 

 

“CAROL I”

PICTURA AFLATA IN HOLUL SCOLII, REALIZATA DE PICTORUL LIVIU RĂPIŢEANU


 

In 1886, ministrul instructiunii publice, Spiru Haret incuviinta ca Scoala primara de baieti sa poarte numele de " SCOALA CAROL I".
In desele vizite la Arges, regele s-a interesat de soarta scolii, iar noul local, construit in 1908-1909 este dupa planul tip din vremea sa, ca si localul scolii de fete, inaugurat tot in acea vre me.
Revenirea la vechiul nume-"Scoala Carol I" in 1999, a fost sustinuta si de alegerea Argesului ca loc de vesnica odihna pentru rege si familia sa, precum si de meritele acestui domn onest si viteaz, care a obtinut Independenta statului roman, a consolidat institutiile sale democratice si economia Romaniei moderne.
Fie ca aceasta SCOALA sa dainuie prin sine, dar mai ales prin generatiile sale.
(Informatii extrase din Jurnalul scolii . Multumim doamnei profesoare Brebulet Aurora pentru nepretuitul ajutor!)