Scoala Gimnaziala Gostavatu
Gostavatu, Olt

Oferta educaţională

Pentru anul scolar 2013-2014 scoala noastra va avea o clasa pregatitoare care va functiona in localul scolii.

Informatii cu privire la constituirea si inscrierea elevilor in clasa pregatitoare se pot obtine de la secretariatul scolii, telefon:0249532324.

Informatii cu privire la clasa pregatitoare se pot obtine si de la nr de Telverde: 0800816249-program de functionare de luni-vineri intre orele 08,00-16,00 incepand cu data de 1/04/2013.

CALENDARUL ÎNSCRIERII ÎN CLASA PREGĂTITOARE

pentru anul şcolar 2013-2014

DATA/PERIOADA            EVENIMENTUL

Pregătirea înscrierii în clasa pregătitoare

28 martie 2013 Afişarea circumscripţiilor şcolare şi a planului de şcolarizare, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, inclusiv pe site-ul şcolii.

Afişarea, la sediul unităţii d eînvăţământ şi pe site-ul acesteia, a informaţiilor care permit părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare cum ar fi:

  • posibilitatea organizării programului Şcoala după şcoală;
  • fotografii ale spaţiului în care se desfăşoară activitatea la clasa pregătitoare.

28 martie 2013 Afişarea programului de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor pentru care Metodologia privind înscrierea copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2013-2014 prevede şi părinţii care solicită această evaluare, precum şi a instituţiilor/unităţilor în care se realizează această evaluare.



 

 

 

 

 

PREMISE

 

  1. Menținerea clasei pregătitoare ca parte a învățământului primar obligatoriu, începând cu vârsta de 6 ani
  2. Organizarea clasei pregătitoare într-un mod mult mai flexibil, astfel încât, din punct de vedere al locului de desfășurare a activității, să se poată afla fie la școală, fie la grădiniță, dar cu același curriculum și cadre didactice calificate pentru învățământul primar

ÎNSCRIEREA COPIILOR ÎN CLASA PREGĂTITOARE ÎN

ANUL ŞCOLAR 2013-2014

  1. În ce clasă se înscriu copiii în ciclul primar în anul şcolar 2013-2014?

R. Pentru anul şcolar 2013-2014 înscrierea la şcoală a copiilor care trebuie să înceapă învăţământul primar se va face în funcţie de:

  • ·        vârsta copilului,
  • ·        decizia părinţilor, astfel

Vârsta copilului

În ce clasă se înscrie*

Cum se înscrie

1.

7 ani împliniţi până la   31 august 2013 inclusiv (născut înainte de 1 septembrie 2006)

În clasa I

La solicitarea părintelui/tutorelui legal instituit , indiferent dacă a fost sau nu a fost la grădiniţă

ESTE ULTIMUL AN ÎN CARE COPIII SE MAI POT ÎNSCRIE DIRECT ÎN CLASA I!

2.

6 ani împliniţi până la 31 august 2013 inclusiv (născut între 1 septembrie 2006 şi  31 august 2007 inclusiv)

În clasa  pregătitoare

La solicitarea părintelui/tutorelui legal instituit

3.

6 ani împliniţi între 1 septembrie 2013 şi 31 decembrie 2013 (născut între 1 septembrie şi 31 decembrie 2007, inclusiv)

În  clasa pregătitoare

Dacă părintele/tutorele legal instituit solicită în scris acest lucru şi dacă evaluarea de către experţi atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare**

La grădiniţă, în grupa mare

Dacă părintele/tutorele legal nu doreşte înscrierea în învăţământul primar sau dacă evaluarea dezvoltării copilului de către experţi recomandă înscrierea la grădiniţă**

*Inspectoratul Școlar Judeţean Olt  și unitățile de învățământ preuniversitar din județul Olt vor soluţiona orice situaţie în interesul educaţional al elevului şi în limitele legii.

**Fiecare locuinţă este arondată unei unități de învățământ, numită unitate de învățământ  de circumscriptie. Respectiva unitate de învățământ va furniza toate datele referitoare la procesul de evaluare a dezvoltării copilului.

 

  1. În ce clasă se înscriu copiii care au cerinţe educaţionale speciale?

R. Copiii cu cerinte educationale speciale pot fi înscrisi în învătământul de masă sau în învătământul special. Conform legii, în clasa pregătitoare din învăţământul special sunt înscrişi copii cu cerinţe educaţionale speciale, care împlinesc vârsta de 8 ani până la data începerii anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor/a tutorilor legali instituiti, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 8 ani la data începerii anului şcolar.

 

  1. Unde, cine şi când va face evaluarea dezvoltării copilului?

R. Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copilului, în cazul în care aceasta se impune, se va face sub coordonarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Olt (CJRAE Olt), la sediul acestuia sau în diferite zone ale judeţului, pentru a facilita accesul părinţilor şi copiilor la evaluare. Evaluarea se va realiza de către specialişti, în perioada prevăzută de calendarul înscrierii în clasa pregătitoare (aprilie 2013). Rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului este comunicat, în scris, părintelui/ tutorelui legal instituit care a solicitat evaluarea. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat. La fel ca în anii precedenţi, fiecare locuinţă este arondată unei şcoli. Scoala de circumscriptie va furniza toate datele referitoare la procesul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copilului.

 

  1. La ce şcoală poate merge copilul în anul şcolar 2013-2014?

R. Școala de circumscripție are obligaţia de a şcolariza copilul, dacă părintele/tutorele legal instituit solicită şcolarizarea la acea şcoală.

 

  1. Poate copilul să meargă la altă şcoală decât cea la care este arondată locuinţa?

R. Da. Trebuie să ştiţi că şcolarizarea copilului se poate face şi în altă unitate de învăţământ decât cea la care este arondat domiciliul, dacă părintele/tutorele legal instituit solicită  acest lucru, în limita locurilor disponibile la acea unitate de învăţământ. Dacă la respectiva unitate de învăţământ există mai multe cereri decât locuri disponibile, departajarea se va face cu transparenţă şi echitate, pe baza unor criterii specifice de departajare elaborate de fiecare unitate de învățământ și avizate de consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean Olt. Părinții pot opta pentru o altă şcoală decât cea la care sunt arondați, în perioada prevăzută de calendarul înscrierii (în perioada aprilie 2013).

 

  1. Unde se depune dosarul?

R. Dosarul cu toate documentele se depune la şcoala la care se solicită înscrierea. Personalul specializat din şcoală va procesa dosarele depuse. Este inutil să fie depuse mai multe dosare, la mai multe şcoli, pentru că procesarea este informatizată şi aplicaţia informatică nu va permite înscrieri multiple.

 

  1. Cum se va face departajarea copiilor care solicită înscrierea în altă şcoală  decât cea la care este arondat domiciliul în situaţia în care sunt mai multe solicitări decât numărul de locuri disponibile?

R. În situaţia în care pentru o anumită şcoală sunt mai multe solicitări decât numărul de locuri disponibile după înscrierea copiilor din circumscripţia şcolară respectivă, departajarea copiilor înscrişi se va face în raport cu următoarele criterii generale precizate de metodologia privind înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2013 – 2014, care va intra în vigoare în luna martie 2013.

Unităţile de învăţământ pot stabili criterii specifice, pe lângă cele obligatorii de mai sus, în cazul în care există mai mulţi copii care nu pot fi departajaţi de criteriile anterioare. Este interzisă includerea printre criteriile specifice a oricăror tipuri de teste, examene, etc. Stabilirea criteriilor specifice se face la începutul perioadei de înscriere cu avizul cpnsilieruuli juridic al Inspectoratului Școlar Județean Olt şi se anunţă public. Modificarea lor ulterioară este interzisă.

 

  1. Cum se înscriu copiii?

R. Înscrierea copiilor se va face în urma completării de către personalul şcolii a unei fişe-tip de înscriere, în prezenţa părinţilor. Completarea fişei-tip de înscriere se face la secretariatul şcolii la care sunteţi arondat, în perioada prevăzută de calendarul înscrierii (aprilie 2013). Completarea fişei-tip va dura aproximativ 10 minute. Procedura de înscriere este valabilă şi pentru înscrierea copiilor în unităţile de învăţământ particular. Pentru completarea fişei-tip de înscriere părintele va depune o fotocopie a buletinului său de identitate şi o fotocopie a certificatului de naştere al copilului, care vor fi certificate conform cu originalul de către secretariatul unităţii de învăţământ. În situația în care copilul împlinește 6 ani în perioada 01 septembrie 2013 – 31 decembrie 2013, părintele va prezenta la înscriere și rezultatul evaluării psihosomatice a copilului. Pentru aceasta, părintele trebuie să aibă asupra lui documentele în original. În situaţia în care părintele optează pentru înscrierea copilului într-o altă şcoală decât şcoala de circumscripţie, acesta va depune şi documentele care dovedesc modul în care sunt îndeplinite criteriile care permit departajarea. După completarea de către personalul şcolii a fişei-tip de înscriere, părintele va semna pentru validarea corectitudinii datelor.

 

  1. La înscriere trebuie să fie prezent copilul?

R. Nu. Prezenţa copilului nu este necesară şi nici recomandată.

 

 

 

  1. Când se înscriu copiii?

R. Înscrierea în clasa pregătitoare se va face în luna aprilie după o metodologie elaborată în luna martie 2013 de Ministerul Educației Naționale.

 

  1. Cum va fi  aflat rezultatul înscrierii?

R. Rezultatul va fi afişat la unitatea de învăţământ la care a fost depusă cererea.

 

  1. Va fi testat copilul  pentru înscrierea la şcoală?

R. Nu. Copilul nu va fi testat  pentru înscrierea la şcoală. La această vârstă, toţi copiii au dreptul la un învăţământ de calitate. Sunt strict interzise testările de cunoștințe sau alte metode de ierarhizare presupus valorică a copiilor.

 

  1. Ce va învăţa copilul în clasa pregătitoare?

R. În clasa pregătitoare copilul  va învăţa prin metode adecvate vârstei tot ceea ce îi este necesar pentru a face faţă cu succes clasei I. De exemplu, copiii îşi vor dezvolta capacitatea  de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică. Nu în ultimul rând, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase. Pentru aceasta, copiii vor beneficia de programe şcolare realizate de cei mai buni specialişti şi de resurse de învăţare variate şi adecvate vârstei.

Ordinul Ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 3654/29.03.2012 privind aprobarea planurilor cadru de învățământ pentru ciclul primar, ciclul achizițiilor fundamentale stabilește alocările orare pe arii curriculare, numărul minim și maxim de ore alocate acestora, precum și numărul total de ore studiate pe săptămână. La nivelul schemei orare se recomandă alocarea a cel puțin unei ore de opțional din aria curriculară Limbă și comunicare pentru studierea unei limbi moderne (art.7 din Anexa 6 la O.M.E.C.T.S. nr.3654/2012).

Pentru fiecare disciplină prevăzută în planul-cadru la clasa pregătitoare, activitățile de predare – învățare – evaluare acoperă 30 – 35 minute din ora de curs, restul de timp fiind destinat unor activități liber – alese, recreative.

Planul-cadru de învățământ permite o abordare flexibilă a elaborării schemelor orare, oferind și posibilitatea organizării tematice a orarului unei clase. În acest caz, poziționarea disciplinelor în orar poate varia de la o săptămână la alta, cu condiția ca numărul orelor pe săptămână să fie același.



  1. Cine va preda la clasa pregătitoare?

R. La clasa pregătitoare va avea dreptul de a preda, conform legii,  cadrul didactic care este calificat să predea în învăţământul primar. Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor beneficia, înainte de începerea anului şcolar 2013-2014, de o formare specifică.

 

  1. În clasa pregătitoare copilul  va primi note sau calificative?

R. Pe parcursul clasei pregătitoare, copilul NU VA DA NICIUN TEST DE EVALUARE şi nu va primi nici note şi nici calificative. Este posibil ca pe parcursul anului şcolar cadrul didactic să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei (buline de diferite culori etc.).

Evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de învăţător/învăţătoare. Din acest raport părinții vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, nivelul utilizării limbajului şi disponibilităţile de comunicare ale copilului. Li se vor mai furniza date privind nivelul capacităţilor de învăţare şi informaţii privind atitudinea copilului faţă de învăţare. Acest raport va fi întocmit de către cadrul didactic pe baza observării sistematice a progresului elevului, pe tot parcursul anului şcolar.

 

  1. Cum va fi organizată sala de clasă?

R. Sala de clasă va fi adaptată vârstei copiilor în aşa fel încât să permită învăţarea prin joc şi pregătirea pentru clasa I. Se vor utiliza resurse de învăţare adecvate vârstei copiilor.

Vor fi extinse, în școlile în care există cerere, programele de tip „Școală după școală”, program complementar programului şcolar obligatoriu, care oferă oportunităţi de învăţare formală şi nonformală pentru consolidarea competenţelor, învăţare remedială şi accelerare a învăţării prin activităţi educative, recreative şi de timp liber.

 

  1. Unde se pot obține informații suplimentare?

R. Informaţii suplimentare referitoare la înscrierea copiilor în clasa pregătitoare puteţi afla gratuit:

  • ·        Direct de la unităţile de învăţământ
  • ·

0 800 816 249,  Luni – Vineri, între orele 9.00- 17.00.

 

 

 

 



METODOLOGIE PRIVIND ÎNSCRIEREA COPIILOR
ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR
pentru anul școlar 2013-2014

Cap. I Dispoziții generale
Art. 1. În conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, învățământul primar cuprinde clasa pregătitoare și clasele I-IV.
Art. 2. (1) Conform legii, învățământul primar este învățământ obligatoriu.
(2) Numărul de locuri care se alocă, prin cifra de școlarizare, pentru clasa pregătitoare, în învățământul de stat, este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, asigurând astfel fiecărui copil un loc.
(3) Inspectoratele școlare vor soluționa orice situație legată de înscrierea la clasa pregătitoare în interesul educațional al elevului și în limitele legii.
Art. 3. (1) Înscrierea copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2013-2014, se face în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
(2) În sensul prezentei metodologii, prin părinți se înțelege inclusiv tutori legal instituiți sau susținători legali.
(3) În sensul prezentei metodologii, prin domiciliu se înțelege inclusiv reședință.
Art. 4. (1) În conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, fiecare locuință este arondată unei unități de învățământ aflată în proximitatea sa, numită în continuare „școala de circumscripție”. Totalitatea străzilor arondate unității de învățământ formează circumscripția școlară a unității de învățământ respective.
(2) În vederea înscrierii în clasa pregătitoare a tuturor copiilor care au vârsta corespunzătoare, inspectoratele școlare județene (ISJ) și Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) iau în considerare propunerile conducerilor unităților de învățământ referitoare la numărul de clase pregătitoare rezultate în urma recensământului copiilor realizat, pentru fiecare circumscripție școlară, în colaborare cu autoritățile administrației publice locale.
(3) Numărul de clase pregătitoare cuprins în planul de școlarizare alocat de ISJ/ISMB fiecărei unități de învățământ ține cont de capacitatea de cuprindere a acesteia, determinată de numărul sălilor de clasă în care poate fi organizat, în mod corespunzător, procesul de învățământ la clasa pregătitoare, dar și la celelalte clase ale școlii, și de obligativitatea cuprinderii în școală a tuturor copiilor din circumscripția școlară. La alocarea numărului de clase pregătitoare se ține cont de numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, de arondarea străzilor la unitățile de învățământ sau de cea mai bună oportunitate educațională identificată.

Cap. XV Dispoziții finale

Art. 54 Prezentarea de înscrisuri false, la înscrierea în clasa pregătitoare sau în clasa I, se pedepsește conform legii și atrage pierderea locului obținut prin fraudă.
Art. 55 Persoanele vinovate de transcrierea eronată a datelor personale ale copiilor sau de nerespectarea altor prevederi ale prezentei metodologii vor fi sancționate disciplinar, administrativ, civil sau penal, după caz.
Art. 56 (1) Se interzice unităților de învățământ de stat să instituie taxe sau să solicite părinților alte foloase, pentru a realiza înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, respectiv în clasa I.
(2) Se interzice colectarea sau favorizarea acțiunii de colectare a unor fonduri materiale sau bănești de la părinții care solicită înscrierea în învăţământul primar.
(3) Personalul din învățământ care, în procesul de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, respectiv în clasa I, săvârșește fapte de natură penală sau care manifestă neglijență în îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin, este sancționat în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.
Art. 57 (1) Unitățile de învățământ cu program integrat de artă și sportiv care, potrivit reglementărilor în vigoare, pot organiza programul integrat începând cu învăţământul primar, pot școlariza elevi în învățământul de artă și sportiv începând cu clasa I.
(2) Înscrierea copiilor în clasa I cu program integrat de artă și sportiv se face în conformitate cu prevederile legii și ale metodologiilor în vigoare.
Art. 58 Comisiile județene/a municipiului București monitorizează și controlează activitatea comisiilor de înscriere din unitățile de învățământ, verificând respectarea legalității, a transparenței și a prevederilor prezentei metodologii, inclusiv documentele elaborate de comisiile de înscriere din unitățile de învățământ sau documentele depuse pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare sau în clasa I, și iau/ia măsurile care se impun pentru respectarea legalității și asigurarea drepturilor egale pentru toți copiii.
Art. 59 Comisia națională verifică, direct sau prin delegații săi, respectarea prezentei metodologii și ia măsurile care se impun pentru respectarea acesteia.