Grupul Scolar Sanitar Baia Mare Baia Mare
Baia Mare, Maramures

Activităţi extracurriculare

Invitaţie la teatru

Anul 2008 se pare că a fost anul iniţiativelor, cel puţin în ceea ce priveşte teatrul.

Aşa se întâmplă că într-o zi se făcea următorul anunţ: „Atenţie! Se fac audiţii în vederea formării unei trupe de teatru. Toţi doritorii sunt bineveniţi. Vă aşteptăm în număr cât mai mare!!!” Astfel încât, primul pas era deja făcut. Aveam un Teacher care se ocupa de piese şi eram noi, cică,        aşa-zişii „actori”. Nebunie mare!!! Ce avea să urmeze era o şi mai mare nebunie.

Debutul nostru a venit odată cu spectacolul realizat cu ocazia sărbătorii de „Halloween”. Gazda spectacolului a fost Diana Moldovan, din clasa a XII-a B,  aceasta anunţând fiecare moment în parte. În afară de faptul că s-a făcut o scurtă prezentare a sărbătorii de „Halloween”, s-au interpretat nişte citate faimoase din renumite filme de groaza, dupa care a urmat un recital minunat de poezii pe această temă. Şi în final, piesa noastră de rezistenţă: „The Skeleton Lady” care a ridicat practic, sala în picioare. De remarcat faptul că întreaga piesă a fost realizată în limba engleză!!! Costumele noastre au fost aduse direct din S.U.A. din amabilitatea colegei noastre Diana, decorurile au fost puse la dispoziţia noastră din recuzita „Teatrului de păpuşi”, totul a ieşit exact aşa cum ne-am dorit. Eram deja „vedete”!!!

            În momentul în care a sosit clipa celui de-al doilea spectacol, deja eram pe val. Totul a decurs de la sine, eram actori cu experienţă!!! Spectacolul s-a numit „Ascultă-ţi inima!” şi s-a organizat cu ocazia sărbătorii Sf. Valentin şi sărbătorii de Dragobete. Deoarece era momentul sa preaslăvim dragostea, nimic nu era mai potrivit decât „Romeo şi Julieta”, însă… PARODIE!!! Se părea că nu am dat greş nici de data asta, din moment ce sala a avut reacţii extraordinare: râsete, aplauze şi după spectacol felicitările de rigoare. Şi mai ales cum am fi putut da greş cu noul venit în cadrul liceului nostru şi în căldura trupei noastre de teatru, mă refer bineînţeles la actorul nostru cu „acte în regulă” şi anume Mihai Şandor!

Ca să concluzionăm cele spuse mai devreme, nimic nu ar fi fost posibil fără amabilitatea d-lui Aurel Cucu, directorul „Teatrului de Păpuşi” şi bineînţeles a omului de bază din teatru, Szolt, fără de care cu siguranţă nu ne-am fi descurcat.

 

Si on parle de la francophonie….

 

  Selon une definition assez rigoureuse, la francophonie désigne l’ensemble des locuteurs, des groupes de locuteurs et des peuples qui utilisent le français à des dégres divers. Selon ces degrés, le français est selon le cas, langue maternelle, langue seconde, langue de communication ou de culture.

La francophonie prend sa source dans une langue commune :le français. Cette langue est une langue ancienne qui provient du latin,plus exactement du gallo-romain, latin vulgarisé. On considère que son acte de naissance date du IXe siècle.

En ce qui concerne le terme de „francophonie”, il a été proposé par le géographe Onesime Reclus en 1880, désignant alors les espaces géographiques où le français était parlé.

Aujourd’hui, le français a un statut juridique bien établi. Premierement, le français est la deuxieme langue du monde,comprennant 51 Etats et 29 pays avec langue officielle française, contre 59 Etats et 50 pays pour l’anglais. Puis, il y a dans le monde, 82,5 millions d’élèves et étudiants qui apprennent le français, avec 900.000 professeurs de français.

Finalement, il y a 250 millions de francophones et 100 millions de „francissants”, c’est-à-dire, francophones occasionnels.

 

Colaborare cu Arhivele Naţionale

 

Începând cu anul şcolar 2008 – 2009 Grupul Şcolar Sanitar Baia Mare a dezvoltat o relaţie de colaborare cu Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Maramureş oficializată printr-un protocol de colaborare încheiat în luna noiembrie a anului 2008, protocol ce are o perioadă de valabilitate de un an.

Pornită din iniţiativa D.J.A.N.M.M. această colaborare şi-a propus ca scop principal organizarea de activităţi comune cu caracter cultural – educativ ale căror beneficiari să fie elevii instituţiei şcolare sus amintite. Câteva din obiectivele acestei colaborări se referă la:

·         familiarizarea elevilor cu ceea ce reprezintă instituţia Arhivelor Naţionale şi importanţa acesteia pentru cercetarea istorică;

·         popularizarea în rândul tinerilor a istoriei locale şi naţionale, a valorilor trecutului;

·         dezvoltarea unor abilităţi specifice domeniului istoriei prin contactul direct cu izvoarele istorice;

·         întrajutorarea prin folosirea bazei logistice a unităţilor implicate pentru dezvoltarea ariei de lucru şi a activităţilor.

      Până în momentul de faţă instituţiile anterior menţionate au colaborat cu succes în vederea organizării următoarelor activităţi:

·         9 octombrie – „Ziua Holocaustului”, activitate realizată în spaţiul oferit de Biblioteca Judeţeană prin prezenţa elevilor, a cadrelor didactice şi a reprezentantului D.J.A.N.M.M.

·         participarea elevilor la expoziţia de documente inedite organizată de D.J.A.N.M.M. pe tema „Matia Corvin şi rolul său în dezvoltarea oraşului medieval Baia Mare”, în perioada octombrie – decembrie 2008

·         24 ianuarie 1859-2009 – mini-expoziţie organizată în cadrul Grupului Şcolar Sanitar cu copii după documentele puse la dispoziţie de D.J.A.N.M.M. referitoare la Unirea Principatelor

În prezent, se desfăşoară în cadrul Arhivelor o expoziţie de carte veche cu scopul de a promova cărţile de patrimoniu deţinute de instituţie, expoziţie la care am fost invitaţi să participăm.

Responsabilii protocolului de colaborare se declară mulţumiţi de activităţile realizate cu elevii, constatând atingerea obiectivelor propuse, iar pe viitor îşi propun continuarea colaborării şi cooptarea pe mai departe a elevilor în diferite acţiuni cultural-educative. 

 

7 APRILIE 2009 – ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII

Grupul Şcolar Sanitar, în Parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Maramureş şi Teatrul de Păpuşi din Baia Mare, a organizat cu ocazia sărbătorii Zilei Mondiale a Sănătăţii o serie de activităţi la care au participat doamna profesor psiholog Baciu Amelia, inspector activităţi educative de la Inspectoratul şcolar Maramureş şi doamna HOROTAN VALERIA, asistentă şefă la Policlinica SF. MARIA, profesoară la şcoala postliceală. De asemenea, au participat coordonatori de proiecte şi programe educative de la liceele şi şcolile generale din judeţ, împreună cu reprezentanţi ai elevilor de la aceste unităţi de învăţământ.

Elevii de la liceul nostru, elevi de la Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” şi de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” au prezentat materiale în Power-Point referitoare la probleme de sănătate şi problema drogurilor, dintre care amintim:

-    ,,ANOREXIA NERVOASĂ – EFECTE FIZICE, PSIHICE SI SOCIALE’’ realizat de către elevul LUPŞE REMUS, anul II  postliceala de la Grupul Şcolar  Sanitar sub îndrumarea doamnei asistente Marian Lucreţia ;

-    ,,EU-rile în alimentaţie’’ - elevii Sabău Iudita, Lung Răzvan şi Şandor Mihai din clasa a X-a B de la Grupul Şcolar Sanitar, material realizat sub îndrumarea profesoarei Munteanu Daniela ;

Pe baza celor prezentate a urmat un dialog interactiv între copiii şi adolescenţii prezenţi şi doamna HOROTAN VALERIA, care a înmânat premii participanţilor la Concursul judeţean „Descoperă o lume sănătoasă” organizat de către doamna inspector Amelia Baciu, profesorii Văsuţ Ioana şi Halmi Carmen, desfăşurat spre finalul activităţii.

Un moment deosebit ne-au oferit elevii Pop Ioana, Fedor Karina, Blenche Lavinia, Plop Andreea şi Katana Adalbert din clasele a  XI-a A şi a XII-a B  de la Grupul Şcolar  Sanitar  care au prezentat sceneta “DROGUL CARE UCIDE” sub coordonarea profesoarei Perva Andreea.

 

„Primăvara europeană 2009”

“Spring Day”

În 2009, „Primăvara europeană” se alătură Anului european al creativităţii şi inovaţiei, pentru a încuraja cât mai multe şcoli să ia contact cu creativitatea şi inovaţia la nivel european.

„Primăvara europeană” este o campanie anuală deschisă tuturor şcolilor din Europa şi de pe întreg mapamondul, astfel încât cadrele didactice  dedică una sau mai multe zile din calendarul lor activităţilor didactice axate pe dezbateri, interacţiune şi reflecţie pe marginea tematicii europene. Prin intermediul „Primăverii europene”, tinerii au şansa să-şi exprime punctul de vedere şi să se facă auziţi.

Campania „Primăvara europeană” este compatibilă cu majoritatea disciplinelor şcolare şi oferă cadrelor didactice şi elevilor nenumărate ocazii de a asimila aspectele practice şi culturale ale creativităţii şi inovaţiei.

Anul acesta, „Primăvara europeană” se va desfăşura între 25 martie şi 9 mai 2009. Campania este deschisă şcolilor aparţinând tuturor ciclurilor de învăţământ, de la cel preşcolar la cele de liceu şi şcoală profesională. „Primăvara europeană” se adresează, de asemenea, şi organizaţiile axate pe activităţi extra-curriculare menite să dezvolte şi să întărească abilităţile vizate de programa şcolară.

În cadrul acestei campanii, la invitaţia doamnei prof Oana Alina, în 24 aprilie 2009, şcoala noastră a primit o vizită din partea domnului Emil Pop, reprezentant al Asociaţiei  EcoLogic din Baia Mare. Acesta a prezentat claselor a IX-a şi a X-a obiectivele organizaţiei :

-          Conservarea biodiversităţii: îmbunătăţirea managementului naturii pentru maximizarea varietăţii plantelor şi animalelor.

-          Reducerea poluării şi minimizarea efectelor acesteia: îmbunătăţirea sănătăţii mediului şi a sănătăţii publice din comunităţile afectate.

-    Reconstrucţia ecologică a mediilor degradate.

-    Educaţie ecologică: dezvoltarea unei atitudini responsabile referitoare la problematica mediului înconjurător.

-    Dezvoltarea conştiinţei ecologice a tinerilor prin programe special dedicate acestora: cluburi/centre de tineret, tabere educaţionale, schimburi de experienţă, activităţi extracurriculare.

-    Întărirea participării publice la procesul decizional privind politica de mediu.

-    Îmbunătăţirea şi armonizarea legislaţiei de mediu la standardele europene.

-    Valorificarea eco-turistică a mediului montan.

-    Promovarea agriculturii organice şi al practicilor agricole sustenabile ce contribuie la menţinerea biodiversităţii.

De asemenea, dl. Emil  Pop a mai declarat că Asociaţia EcoLogic este sub tutela WWF (World Wildlife Fund), a căror principale obiective sunt cea a unei lumi în care omenirea trăieşte în armonie cu natura.

Elevii au fost interesaţi de colaborarea cu EcoLogic, punând întrebări din dorinţa de a afla mai multe şi de a  proteja şi ei natura după puterile lor. În acest sens, s-a făcut propunerea înfiinţării unui cerc de ecoturism prin care să se facă acţiuni de voluntariat, excursii pe Creasta Cocoşului (care se află în custodia EcoLogic), fotografii din natură etc. S-a găsit şi un nume acestui cerc de ecoturism Evergreen, nume care ni s-a părut potrivit cu profilul şcolii noastre, acela de ştiinţe ale naturii.

Abia aşteptăm primele activităţi care vor contribui în mod sigur la o viaţă mai „verde”!

 

22 APRILIE –ZIUA PĂMÂNTULUI


"Doar când ultimul copac a fost tăiat, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte omorât, vom descoperi că nu putem mânca bani"

(Greenpeace)

 

La 22 aprilie, în fiecare an, se sărbătoreşte Ziua Pământului, eveniment simbol al responsabilităţii civice în protecţia mediului a apărut cu scopul de a conştientiza, populaţia şi factorii de decizie privind necesitatea conservării resurselor naturale ale lumii. Protejând resursele naturale (plantele, animalele, depozitele minerale, solurile, apa, aerul) protejăm biosfera, dar mai ales protejăm viaţa şi sănătatea oamenilor.

“Ziua Pământului” a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson, în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arătă faţă de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri.

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

Această manifestare a avut un mare impact asupra întregii lumi şi, treptat, tot mai multe state au preluat această zi ca o sărbătoare a naturii. Reţeaua “Ziua Pământului”, constituită cu prilejul celebrării acestei importante zile cuprinse în “Calendarul evenimentelor ecologice”, include multe tipuri de organizaţii din diferite domenii de activitate, care promovează acţiuni cu scopul de a educa populaţia şi de a favoriza participarea publicului în acţiunile ecologice. Aceste acţiuni în masă contribuie la ridicarea nivelului cunoştinţelor ecologice şi creează condiţii optime pentru promovarea unui comportament şi mentalitate în spirit ecologic.

Cu toate că au fost trase numeroase semnale de alarmă, pentru ca guvernele să ţină cont de planificările pe termen lung în ceea ce priveşte dezvoltarea industrială, responsabilitatea acestora şi a oamenilor faţă de viaţa lor nu se vede.

Clima Pământului se schimbă continuu, cauzele schimbărilor climatice fiind şi naturale dar şi umane. Cauzelor naturale, reprezentate prin mişcările cosmice, erupţiile vulcanice, calotele glaciare li se adaugă acţiunile omului, în principal, industrializarea şi dezvoltarea şi exploatarea haotică a resurselor. Ne uităm ce se întâmplă în jurul nostru şi realizăm că viaţa şi Pământul sunt în pericol. Omul este singurul recomandat pentru a deveni un bun manager al Terrei şi să decidă asupra propriei existenţe dar totuşi asistă nepăsător la degradarea vieţii.

            Uităm de multe ori că, în anumite condiţii, aerul, apa, mediul pot deveni factori dăunători sănătăţii. Carbonul, metanul, oxidul de azot şi alte gaze au determinat apariţia efectului de seră, care a condus la creşterea temperaturii medii globale în ultimul secol.

Cu voie sau din inconştienţă distrugem specii de plante şi animale de pe uscat sau din adâncul mărilor, care au avut nevoie de mii de ani pentru a se forma. Oare aşa unde vom ajunge?

Nu uitaţi avem un singur Pământ, şi suntem datori de a avea grijă de el pentru a putea transmite frumuseţile ei şi generaţiilor următoare.