Grupul Scolar Sanitar Baia Mare Baia Mare
Baia Mare, Maramures
Prezentare
Adresa: str. Minerilor nr.3, BAIA MARE
tel/fax: 0262-213630
e-mail: gsanitar@yahoo.com
PROFIL : REAL
SPECIALIZAREA: Stiinte ale naturii
Grupul Şcolar Sanitar Baia Mare a luat fiinţă în anul 1972, fiind singura instituţie de profil sanitar din judeţul Maramureş, sub egida Ministerului Sănătăţii.
În ţările dezvoltate, pe măsură ce vârsta medie a populaţiei creşte şi bolile cronice sporesc, cererea de noi lucrători în domeniul sanitar este tot mai mare. Pacienţii – cei care au nevoie de progresele realizate în ceea ce priveşte grija pentru sănătate – nu pot avea acces la acestea şi nu pot beneficia de ele dacă nu există forţă de muncă puternică şi bine pregătită.
Existenţa Şcolii Postliceale Sanitare este deosebit de importantă având în vedere faptul că ea iniţiază, educă şi formează viitorii asistenţi medicali, care au rol esenţial în ceea ce priveşte însănătoşirea pacienţilor.
„Îngrijirea bolnavilor este una din cele mai grele ocupaţii. Compasiunea ar putea constitui motivaţia, însă cunoaşterea este singura forţă care dă rezultate”.
În perioada 1972 - 1982 a funcţionat cu două nivele de învăţământ:
o Scoala Postlicelă Sanitară cu durata de şcolarizare de 2 ani (pentru absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat) având patru specializări: asistent de medicala, asistent de pediatrie, asistent de obstetrica - ginecologie, asistent de ocrotire;
o Şcoala profesională cu durata de şcolarizare de 2 ani (pentru absolvenţii de gimnaziu), pregătind surori medicale.
În aceasta perioadă şcoala a fost condusă de:
- dr. Munteanu Maria (1972 - 1973)
- dr. Kreutzer Maria (1973 - 1978)
- dr. Mercea Valeria Terezia (1978 - 1982)
Începând cu anul şcolar 1978 - 1979 şcoala postliceală sanitară s-a desfiinţat, această formă de învăţământ, transformându-se în învăţământ liceal sanitar. Cu aceată dată s-a schimbat şi denumirea instituţiei de învăţământ, numindu-se LICEUL SANITAR BAIA MARE. Această formă de învăţământ, şcolariza absolvenţi de gimnaziu, iar după examenul de bacalaureat, absolvenţii erau repartizaţi în munca la spitalele din judet, având titlul de soră medicală, iar după primul an de activitate, care s-a numit an de stagiu, susţineau examenul de stagiu, examen care conferea pregătirea în specialitate: medicală, pediatrie, obsterica - ginecologie, ocrotire, igienă, etc.
Liceul Sanitar a avut ultima promoţie de absolvenţi în anul şcolar 1993-1994.
Din anul 1982 şi până în anul 1989, Liceul Sanitar a fost condus de prof. Dicu Florica.
În ianuarie 1990 conducerea liceului a fost preluată de prof. Donca Alexandru.
Liceul Sanitar avea o mare căutare în rândul absolvenţilor de gimnaziu, aşa se explică faptul că an de an concurenţa era acerbă (între 7 - 9 candidaţi pe un loc). Au fost participări la olimpiade judeţene şi naţionale unde s-au obţinut premii I şi II, III, menţiuni, la diferite discipline (chimie, biologie, geografie, istorie, concursul pe meserii). Aceste rezultate au fost obţinute cu aportul cadrelor didactice: prof. Costea Luiza, prof. Dicu Florica, prof. Pop Aurora, prof. Cărăuşan Elena, prof. Covaciu Traian, as. Marian Lucreţia, as. Pesek Maria. Mulţi dintre absolvenţi au urmat facultăţi de: medicină, chimie, drept, etc.
În luna august 1990, învăţământul sanitar a fost reorganizat. Această reorganizare a însemnat reînfiinţarea Şcolii Postliceale Sanitare începând cu anul şcolar 1990 - 1991, data la care la conducerea Grupului Şcolar Sanitar a fost numit dr. Bărbuş Gavril. La această dată s-a revenit şi la denumirea iniţială, de Grupul Şcolar Sanitar, având doua forme de învăţământ: liceul sanitar, ultima generaţie şi învăţământ postliceal sanitar cu durata de şcolarizare de 3 ani, prima generaţie cu specializarea asistent generalist.
După absolvirea ultimei promoţii de liceu sanitar, învăţământul liceal a devenit teoretic cu profil real, specializarea – stiinţe ale naturii.
În perioada 1992-1999, absolvenţii liceului sanitar au avut posibilitatea efectuării cursurilor de echivalare cadre medii sanitare conform HGR nr.602/1992 şi HGR NR.797/1997, iar în urma absolvirii acestor cursuri la Grupul Şcolar Sanitar, au obţinut titlul de asistenţi medicali.
Din anul scolar 1994-1995, Grupul Şcolar Sanitar a intrat sub egida Ministerului Învăţământului, iar din anul 2000, şcolarizarea la învăţământul postliceal s-a derulat cu taxa de şcolarizare suportată de elevi.
Din anul şcolar 2005-2006 la conducerea Grupului Şcolar Sanitar Baia Mare a fost numit prof. Covaciu Traian, care este şi în prezent directorul şcolii.
În anul şcolar 2008-2009, unitatea şcolară funcţionează cu opt clase de liceu (2 clase la fiecare an: IX, X, XI şi XII) cu un număr de 227 elevi, iar la învăţământul postliceal cu 13 clase (4 clase anul I, 7 clase anul II şi 2 clase anul III) cu un număr de 289 elevi.
Pocesul instructiv educativ la nivel liceal este asigurat de 24 de profesori, iar la nivel postliceal de 31 de specialişti, 3 maiştri instructor şi 10 asistenţi din spitale unde se desfăşoară stagiul clinic.
Orele se desfăşoară în două schimburi:
- învăţământul liceal- schimbul I
-învăţământul postliceal -schimbul II.