Liceul Teoretic "Lucian Blaga" Oradea
Oradea, Bihor

Activităţi extracurriculare

 


Jurnalism ecologic la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Oradea


În cadrul campaniei LitterLess - Mai curat - România, o campanie din cadrul proiectului Young Reporters for theEnvironment (YRE), coordonată în România de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie,elevi cu vârste între 12 şi 21 ani, din peste 25 de state ale lumii, au realizat investigaţii jurnalistice asupra unei probleme locale de mediu, raportate comunităţii prin intermediul unui mijloc media.

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradeanu a putut să stea pe margine, înscriindu-se în concurs cu patru echipajeformate dincinci membri, elevi ai claselor de filologie-jurnalism. Coordonaţi de doamnele profesoare de jurnalism/limba şi literatura română,Ruxandra Gavra şi IoanaTrempe, băieţii dinXII C şi XI C,Adrian Frenţ, Sergiu Vicaşşi George Praja sunt într-o stimulativă competiţie cu ambiţioasele reportere din X C,Daiana Scurt şi Gabriela Reştea.

Prin proiectul nostru dorim să tragem un semnal de alarmă, să îi facem pe oameni să conştientizeze probleme mediului înconjurătorşi îi motivăm să se implice prin intermediul unor soluţii concrete, fapte palpabile.Pe baza experienţei acumulate prin participarea la această campanie şi în 2012, când Adrian Frenţ a câştigat marele premiu pentru cel mai reuşit film, elevii şcolii noastre au realizat anul acesta câteva filmuleţe cu tematică ecologică şi impact educativ: „Littlebylittle”, „Wastehappens”, „Stop buyingthingsyoudon’tneed!” şi „Ecology Project”.

Lansată în data de 1 noiembrie 2013, printr-un comunicat de presă pe site-ul CCDG ROMANIA (www.ccdg.ro), campania presupune înregistrarea materialelor până în data de 22-24 aprilie a.c, urmată de selectarea celor mai bune trei materiale jurnalistice de către un juriu naţional în data de 2 mai a.c., având ca finalitate selecţia internaţională YRE, în 5 iunie 2014.

În fiecare an, cel mai bun reportaj / cea mai bună fotografie / cel mai reuşit film din cadrul fiecărei categorii de vârstă YREsunt recompensaţi cu certificate internaţionale şi participă la un workshop internaţional.

În urma eforturilor depuse, sperăm că munca noastră va fi apreciată şi ţinem pumnii strânşi, aşteptând rezultatele finale.

___________________Ioana Trempe şi Ruxandra Gavra


Click aici pentru a vedea filmul!

 

 


 

Mărţişor 2014

 

După încheierea primului semestru, în Liceul Teoretic "Lucian Blaga" Oradea, elevii claselor I A, a II-a C, a III-a A, a III-a B şi  a IV-a A s-au pus pe treabă pentru ca Sărbătoarea Mărţişorului să nu-i găsească nepregătiţi. Elevii au învăţat astfel la ora de abilităţi practice să confecţioneze din material textil şi din hârtie mărţişoare. Sub îndrumarea doamnelor învăţătoare Hora Florica, Isvanovicz Carla, Merce Adina, Cseke Sanda, a domnului învăţător Laţcău Ioan şi cu ajutorul părinţilor, elevii au realizat mărţişoare de diferite forme, culori şi mărimi.

Vineri 28 Februarie, în ajunul zilei de Mărţişor, cei mici au străbătut străzile cartierului Rogerius pentru a căuta doamne şi domnişoare cărora să le ofere mărţişoare în dar. Persoanele întâlnite pe stradă au fost plăcut surprinse de gestul micilor şcolari, apreciind totodată iniţiativa cadrelor didactice şi susţinerea părinţilor.

__________________________Bibliotecar Manea Codruţa


___

___

___


Mihai Eminescu

_____Pentru a marca cei 164 de ani de la naşterea poetului care ne defineşte spiritualitatea, membrii catedrelor de limba română, limbi străine şi muzică, precum şi ai bibliotecii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea şi-au unit resursele în cadrul unei activităţi cultural-artistice cu caracter transcurricular. Astfel, armonia versului eminescian a răsunat în nu mai puţin de zece limbi din cele peste 60 în care a fost tradus: engleză, maghiară, italiană, iugoslavă, coreeană, esperanto, spaniolă, slovacă, chineză şi rusă. Farmecul incantatoriu al recitărilor pregătite de elevii din clasele V A, IX B, X C, XI B şi XII A, sub coordonarea doamnelor profesoare Ioana Trempe, Sânziana Neşiu, Claudia Creţ şi a bibliotecarei Codruţa Manea s-a împletit armonios cu romanţele pe versurile celebre ale lui Mihai Eminescu, interpretate de elevi din clasele VA, V B şi IX B, sub îndrumarea doamnei prof. Ioana Şandor. Elementul-surpriză l-a constituit momentul recitativ pregătit de dl. prof. Ioan Hora, în care am descoperit un etern îndrăgostit de opera poetului nepereche.

_______________________ Prof. Ioana Trempe


__

__________

____________


 

EMINESCU

POETUL NEPERECHE

Din dorinţa de a-l omagia pe Mihai Eminescu, elevii claselor a III-a şi a IV-a de la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Oradea, au participat azi, 15 ianuarie 2014, la concursul literar „Eminescu – poetul nepereche” organizat de învăţătorii lor, prof. Cseke Sanda, prof. Merce Adina, prof. Bocşe  Alina şi  prof. Laţcău Ioan.

Elevii celor patru clase s-au întrecut în recitarea poeziilor marelui poet, în completarea versurilor lacunare, dar şi în cunoaşterea informaţiilor despre viaţa şi activitatea lui. Câştigători au fost cu toţii – elevi şi profesori – care au trăit momente frumoase în compania  operei „Luceafărului”.

Pe fondul muzical asigurat de interpretarea magistrală a Corului Madrigal – „Sara pe deal”, elevii au confecţionat ecusoane şi semne de carte care să le amintească de acest moment aniversar.

__

__

__

__

_____________________________Prof. Sanda Adela Cseke

 


 

Ajutor pentru Alexandra !

Alexandra

Dacă ajungi să o cunoşti pe Alexandra (Ale, cum o alintă cei din familie), nimic nu ar trăda faptul că micuţa de doar şase anişori duce, de aproape un an de zile, o luptă piept la piept pentru viaţă. Deşi obosită de spitale şi de nenumăratele vizite pe la diferiţi doctori, din ţară şi străinătate, Alexandra dă dovadă de o maturitate ieşită din comun, cu zâmbetul pe buze, deşi diagnosticul pus de medici este unul care cu siguranţă pe majoritatea adulţilor i-ar doborî: TUMOARE CELEBRALĂ INOPERABILĂ. Singura ei speranţă este un tratament la o clinică din Statele Unite, dar care se ridică la costul de 35000 euro.

Pentru a o sprijini pe Alexandra, un grup de cadre didactice de la şcoala noastră, format din Sanda Cseke, Adina Merce, Anca Carţiş, Carla Istvanovicz, Liana Popovits, Şandor Traier, Cristian Ungur, Sorin Satmari au demarat în şcoala noastră un proiect umanitar cu titlul ”Din suflet- pentru viaţă”. În cadrul acestuia, pe parcursul a trei zile, elevii au donat jucării, iar  vineri, 1 noiembrie 2013, a fost organizată o expoziţie cu vânzare de jucării . În urma acestor acţiuni s-a reuşit strângerea a 1100 lei, sumă care a fost donată familiei Alexandrei.

Prin acţiunea noastră am dorit să cultivăm în sufletul copiilor empatia şi altruismul, dorinţa de a colabora la ajutarea copiilor aflaţi în dificultate, să formăm personalităţi, oameni frumoşi nu doar la exterior, ci mai ales în interior.

Următoarea activitate din cadrul proiectului va avea loc în  12 noiembrie şi va consta în desfăşurarea  unor meciuri de fotbal. Suma donată în timpul acestora va fi direcţionată tot spre Alexandra Crăciun. Cei care doresc să participe  sunt aşteptaţi la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” marţi, 12 noiembrie 2013, începând cu orele 1230.

Le mulţumim tuturor persoanelor participante, direcţiunii, părinţilor, cadrelor didactice şi elevilor pentru implicarea în proiect.

Alexandra2 Alexandra3

_______________________________Prof. Sanda Adela Cseke


Ziua scolii 1_ Ziua scolii 2

 

LA CEAS ANIVERSAR


Joi, 9 mai 2013, Liceul Teoretic „LUCIAN BLAGA” din Oradea a sărbătorit 21 de ani de viaţă liceală. Toţi oamenii instituţiei, elevi, dascăli şi numeroşi părinţi, ne-am întâlnit în cadrul unor interesante activităţi extracurriculare, arătând că „Suntem mai mult decât o şcoală!”

Acţiunile au demarat dimineaţa, cu deschiderea festivă, lansarea unui nou număr al revistei şcolii şi depunerea unor buchete la bustul patronului spiritual, expresie a înţelegerii moştenirii culturale sub care unitatea noastră şcolară îşi desfăşoară activitatea.

Cuvântul însufleţitor al noului director al şcolii, profesor Delia IOVA, a fost un apel adresat, în principal, elevilor, deoarece „nu zidurile alcătuiesc o şcoală”, ci spiritul celor care învaţă şi se dezvoltă intelectual şi spiritual pe parcursul anilor de studiu.

D. prof. Adriana Meşter, coordonatoarea revisteiCântecul vârstelor”, a prezentat noul număr al publicaţiei, al XIX-lea. În cele 24 de pagini se reunesc mesajele directorilor, fotografia de grup a dascălilor şcolii, redefinirea „spiritului Blaga”, articole ale claselor (îndeosebi ale celor terminale, dar nu numai), ale „tinerelor condeie” de elevi cu har literar, regăsim emoţionante mărturii de suflet ale unor învăţători şi profesori-diriginţi ai unor aproape-absolvenţi (cl. a IV-a A şi a VIII-a B), abordări incitante ale unor fenomene ştiinţifice din Univers, prezentarea unui festival de teatru în limba engleză, dar şi a instituţiei şcolii într-un cadru lărgit, curiozităţi, eseuri libere şi argumentative, o mini-anchetă jurnalistică despre Bacalaureatul 2013.

Activităţile instructiv-educative de dimineaţa au presupus abordări multimedia ale personalităţii şi operei poetului, prozatorului, dramaturgului, eseistului şi filosofului LUCIAN BLAGA, concursuri pe teme transcurriculare, ateliere de pictură şi lucru manual, karaoke, întreceri sportive, ieşiri la „iarbă albastră”- întruniri informale pentru a socializa şi a scăpa de inhibiţii (clasele prichindeilor).

La orele serii, toată suflarea Liceului Blaga s-a adunat în Orăşelul Copiilor unde muzica, dansul, acrobaţiile sportive, antrenul şi buna dispoziţie şi-au dat mâna într-un reuşit spectacol de aproximativ două ore. La plecare, entuziasmaţi şi mândri de şcoala noastră, pe toţi ne dureau palmele de la aplauzele furtunoase cu care noi, spectatorii, i-am susţinut pe cei mai talentaţi dintre noi. Numeroasele ore de repetiţii, dăruirea şi energia cu care d. prof. Cristian UNGUR a coordonat întreaga desfăşurare de forţe au rodit, din nou, un binemeritat succes. Pe scenă am admirat dansurile ale celor mai tineri dintre noi, preşcolarii Grădiniţei cu Program Prelungit Nr.20, majoretele „mici” (cls. pregătitoare, I, a II-a, a III-a si a IV-a), pe cele „mari” (VI-VIII), senzaţionale acrobaţii la capră, cal şi în aer, dansuri pop, rap şi de societate. Muzica unor voci consacrate deja pe scenele spectacolelor din Oradea, dar şi din ţară a ridicat mulţimea în picioare, scandând împreună refrenele binecunoscute.

De Ziua Şcolii noastre, am fost deopotrivă actori şi spectatori, aşa ca în viaţă. Noi, dascălii acestui templu al educaţiei, înţelegem că menirea noastră e de a modela minţile şi sufletele copiilor încredinţate de către părinţi nouă, ca apărători ai adevăratelor valori ale umanităţii. Într-o epocă de periculoase deraieri morale, poate sta în puterea noastră să punem bazele educaţiei noilor generaţii.

Cu încredere încă în parteneriatul şcoală-familie, vă invităm pe toţi cei care accedeţi la acest spaţiu virtual, să ne veniţi în întâmpinare, pentru a creşte şi a învăţa împreună.

Vă aşteptăm cu drag la toate activităţile noastre, şcolare şi extraşcolare!

____________________________________Prof. Adriana Meşter


Ziua scolii 3_Ziua scolii 4

Ziua scolii 5_Ziua scolii 6

_

 

_____Preşcolarii GPP Nr. 20 Oradea, structura Liceul Teoretic “Lucian Blaga” Oradea, au sărbătorit Ziua Şcolii prin vizionarea spectacolului de teatru „Pinochio” de Carlo Goldoni, pe scena grădiniţei.


Gradinita 1_Gradinita 2

 

 


 

9 Mai Ziua Europei


_____9 Mai – Ziua Europei - a fost marcată la Oradea printr-un eveniment coordonat de către deputatul Florica Cherecheş în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Teatrul "Regina Maria" şi Filarmonica Oradea. Invitatul special al evenimentului a fost europarlamentarul Norica Nicolai.

Elevii şcolilor şi liceelor orădene au amenajat în piaţeta din faţa Colegiului "Ady Endre" câte un stand pentru fiecare ţară din Uniunea Europeană. Creativitatea elevilor  ne-a încântat şi de această dată.

Standul Bulgariei a fost "alocat" Liceului Teoretic "Lucian Blaga". Elevii clasei   a V-a B au realizat, sub îndrumarea d-nei profesoare de educaţie tehnologică Mariana Cozma, machete care reprezintă staţiuni de pe litoralul Bulgariei.

Câţiva elevi din clasa a VII-a A şi din clasa a VII-a B şi-au actualizat cunoştinţele dobândite la geografie despre Bulgaria şi şi-au însuşit lucruri noi legate de U.E. -  ei fiind gazdele standului.

Coordonatoarele activităţii – prof.lb.engleză Sânziana Neşiu, prof.ed.plastică Gabriela Pleşca şi bibliotecar Codruţa Manea – au ales pliante, reviste cu imaginile celor mai vizitate locuri din Bulgaria (Catedrala ortodoxă din Sofia, Palatul Reginei Maria de la Balcic, basorelieful de la Madara). La stand au mai fost expuse obiecte de cult dintr-o mânăstire ortodoxă din Bulgaria, un costum popular tradiţional şi produse culinare specifice acestui popor.

_____________________________________Codruta Manea - bibliotecar

__Europa 1_____Europa 2

Europa 3_Europa 4

 


 

 

the Challenge of LOVE

Provocarea dragostei

Urmând o tradiţie mai veche a liceului nostru, catedra de limbi moderne a organizat şi în acest an şcolar o activitate dedicată celor ce iubesc.

Astfel, clasele a X –a C şi a XI –a F de la Colegiul Naţional I. Vulcan au lansat provocarea colegilor de la Liceul Teoretic L. Blaga, clasa a XI –a A.

Tema a fost The challenge of love, activităţile desfăşurându-se în Cabinetul de documentare şi informare al Colegiului naţional.

Pentru a intra în atmosfera specifică zilei de Valentine au fost recitate câteva poezii de dragoste în limba engleză, (elevii Florin Morar, Raluca Ciote şi Adrian Ferche), elevii de la Lic. T. L. Blaga ( Popa Angel, Lupşe Daniel, Morar Mihai) oferind un video original pe melodia My heart will go on…din coloana sonoră a filmului TITANIC, iar Gherghel Diana, Ţânţaş Alina şi Bulc Claudia au prezentat un poster dedicat iubirii.

După câteva întrebări de deschidere, elevii participanţi au luat parte la un scurt QUIZ despre semnificaţia zilei de 14 februarie.

A urmat un WORD SEARCH despre elementele, culorile, simbolurile şi chiar cadourile oferite cu acest prilej.

Utilizând SMART BOARD-ul, elevii au accesat site-ul YOU TUBE, au ascultat un cântec despre 8 definiţii plastice ale iubirii, (cantecul THE ROSE de B. Middler), fiind apoi grupaţi câte 3 pentru o sarcină de lucru diferită: o definiţie proprie a dragostei, un mic poem de dragoste de 3-4 versuri, o scurtă compunere de terminat avînd un început dat.

În final, le-au fost acordate diplome (de premiu pentru cel mai bun poem, cea mai bună definiţie a dragostei, pentru cel mai bun eseu sau de participare) tuturor elevilor.

 

 


 

 

 

 

THANKSGIVING, sărbătoarea americană

 

 

În preajma zilei de 1 decembrie se sărbătoreşte în Statele Unite Ziua Recunoştinţei, dedicată unui moment din istoria poporului american.

În 1620 vasul MAYFLOWER aducea in Noua Anglie sute de pelerini, ce aveau să debarce pe coastele actualului stat Massachusetts.

Legenda spune că au avut de îndurat o iarnă vitregă, fără mâncare şi nepregătiţi pentru o vreme aşa de grea.

Cei care au sărit în ajutorul noilor veniţi au fost băştinaşii, care le-au oferit din recolta lor şi i-au învăţat cum să supravieţuiască vremii aspre de pe coastă.

Astfel că în toamna lui 1621, după o recoltă bogată, a fost auzită o rugă de mulţumire Domnului, (THANKS GIVING), sub formă de masă îmbelşugată împărţită cu băştinaşii.

Tradiţia a devenit sărbătoare naţională ce are loc în ultima joi a lunii noiembrie.

 

Sub îndrumarea prof Sânziana Neşiu clasa a XI a A, (dirig. Carmen Sărăcuţ) a transpus legenda pe format digital, prezentând filme şi Power Point despre istoria evenimentului, despre pelerini, despre localitatea PLYMOUTH, sau despre PLIMOTH PLANTATION, locul în care istoria prinde viaţă.

 

După vizionare, elevii au avut de identificat cuvinte legate de THANKSGIVING, sarcina de lucru reprezentând un rebus tematic.

Au fost acordate premii tuturor proiectelor prezentate de echipe şi realizările video au fost notate şi apreciate de colegii profesori invitaţi.

 

 

 

 


 

 

PIETRE PENTRU TEMPLUL MEU

 

 

 

 

 

Pentru a marca 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Lucian Blaga, pe 6 mai 1961, respectiv a celor 116 ani de la naşterea sa, pe 9 mai 1895, mai multe instituţii de cultura din Bihor şi-au unit forţele pentru a organiza la Oradea un eveniment cultural sub genericul “PIETRE PENTRU TEMPLUL MEU” .

Pe 8 mai orădenii au fost invitaţi la spectacolul “MUT CA O LEBĂDĂ”, în regia lui Emil Sauciuc, care a adus pe scena teatrului Arcadia pe îndrăgiţii actori Ciprian Ciuciu, Andrian Locovei, Alexandrina Chelu, Florian Chelu Madeva , dar şi pe elevii Liceului Teoretic “L.Blaga” , Andrada Gabor ( XI B), Simona Avram (XI B), Sergiu Cuzepan (X A), Horia Crişan (X A), Patricia Vicaş (XII B), Andreea Beleneşi (XI A), Patricia Nicola (XII B), coordonaţi de prof. Sânziana Neşiu.

Îmbinând cuvântul şi muzica, creeind o atmosferă filozofică specifică marelui poet, spectacolul a trecut bariera scenei, ducând mesajul lui L.Blaga dincolo de uşile teatrului, coborând “treptele templului” direct în stradă.


 

 

Quatrene

Inițiere în jocul Quatrene pentru elevii claselor a V-a, a VI-a și a VII-a sub îndrumarea prof. Delia Iova. Activitatea s-a finalizat cu un concurs.

Concurs ,,Sclipirea minții”

În cadrul proiectului ,, Sclipirea minții”, în care au fost implicate mai multe școli din oraș, elevul Mihai Tamaș, pregătit de prof. Delia Iova, a obținut premiul al II-lea.


Șezătoare literară

Luni, 9 mai 2011, în cadrul zilelor școlii a avut loc o șezătoare literară coordonată de prof. Claudia Creț, prof. Simona Sidea, bibliotecar Codruța Manea. În cadrul activității s-au îmbinat armonios versuri și cântece populare, elevii clasei a V-a B acompaniați la saxofon de elevul din clasa a X-a B Marius Bențan. Pentru a ilustra cât mai bine tradiția satului românesc elevii au avut și lucru de mână. Din decor nu a lipsit nici timpul.

La final toți invitații au gustat din  tradiționalul cozonac și vin.

 

 

 


 

"Eminescu prin ochii contemporanilor"

 

 

In memoriam Mihai Eminescu

 

 

 

--In memoriam...1---In memoriam...2

 

 

 

 


 

 

Luni, 17 ianuarie 2011,  catedra de matematică-informatică a organizat o activitate organizată de celebrare a 161 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu.

La activitate au participat elevii claselor de matematică-informatică și știinte ale naturii. Aceștia au realizat prezentări legate de viața și opera scriitorului.

 

 

 

 

 

 

 


10 zile de iubire

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marţi, 22 februarie, elevii claselor de matematică informatică de la Liceul Teoretic „ L. Blaga”,Oradea, au trebuit sa facă faţă unei provocări lansate de catedra de limba engleză,catedra de limba română şi catedra de matematică informatică:

 

 

 

 

 

 

 

Asemănări şi deosebiri dintre VALENTINE”s şi DRAGOBETE.

 

Activitatea trans curriculară intitulată 10 zile de iubire, 14, 24 februarie a reunit echipe de câte 2,3 elevi, care, folosind suportul digital, audio şi video al programelor Power Point, dar alegând şi o temă mizicală specială sărbătorii iubirii la englezi şi la români, s-au documentat, au descris elementele specifice sărbătorii de Valentine” s ( inimioare roşii, baloane, trandafiri, Cupidoni) sau au descoperit tradiţiile româneşti de Dragobete (să te îmbraci frumos încă de dimineaţă, să culegi fructe şi flori din pădure, fetele şi băieţii să se întâlnească, să discute şi fiecare băiat să urmărească fata care-i este dragă).

 

 

 

 

Profesorii coordonatori ai activităţii transcurriculare, Neşiu Sânziana şi Creţ Claudia, au subliniat ideile principale menţionate de echipajele participante (9A, 10 A, 10 B, 11 A).

 

 

 

 

Prof. Hora Ioan, directorul liceului, invitat la activitate alături de colegi profesori şi bibliotecara liceului, i-a provocat pe participanţi la o discuţie liberă despre tradiţiile legate de Valentine”s şi Dragobete, şi cum percep ei, tinerii de azi, cele 2 sărbători ale lunii februarie.

 

 

 

 

Răspunsurile date au dovedit maturitatea gândirii şi dorinţa lor de a păstra şi tradiţia românească.

 

 

 

 

În urma deliberării juriului, premiile au fost acordate după cum urmează:

 

 

 

Ionescu Alexander (9A) Interesting Approach

 

 

 

Ruge Claudia, Faur Daniela (9A), premiu de participare

 

 

 

 

Varadi Ştefania, Berea Adrian, Beleneşi Andreea (11A) premiu pentru calitatea imaginii

 

 

 

 

Hazaparu Vivienn, Andrada Bota (10 B) premiu pentru BEST MUSIC

 

 

 

 

Şi nu în ultimul rând, echipei compusă din Crişan Horia, Lupşe Daniel, Diana Gherghel, (10 A) un premiu special pentru cel mai bun proiect (lb rom.) şi pentru Best Valentine”s presentation(lb engl).

 

 

 

 

 

 

 


Martie în literatura universală

 

 

 

 

 

 

 

La început de primăvară, vineri, 08 aprilie, Liceul Teoretic L. Blaga a sărbătorit un moment festiv în cadrul Proiectului educativ judeţean : Şi cărţile au suflet.

 

Coordonatoarele acestei activităţi interdisciplinare, prof. Sânziana Neşiu şi  prof. Mirela Lup, împreună cu clasele a IX B , a IX C, au susţinut trecerea de la iarnă la primăvară cu ajutorul prezentărilor multimedia Power Point, având fundal sonor din A.Vivaldi.

 

 

Începutul activităţii a fost marcat de legende populare din folclorul românesc, a Babei Dochia, a ghiocelului şi a venirii primăverii prin poeziile din literatura română şi universală.

 

 

 

 

Eseurile prezentate de Ivan Denisa şi Enache Giulia s - au  evidenţiat prin originalitate.

 

 

 

 

Au urmat prezentările PPT ale grupei de engleză, care au îmbinat sunet, culoare si imagine pe texte din literatura romantică a lingua franca.

 

 

 

 

S-au prezentat tipurile de descrieri încadrate în stilurile funcţionale şi texte jurnalistice realizate de elevii clasei a IX C.

 

 

 

 

Metodele participativ - active, a ciorchinelui, a cadranului,a cvintetului şi realizarea scurtelor descrieri i-au implicat pe toţi elevii participanţi.

 

 

 

 

 


 

 

 

Cercul de pictură Clasa I B,

 

 

 

 

 

 

 

profesor coordonator Gabriela Pleșca , înv. Alina Bocșe

 

 

Câteva desene din tainele picturii, micilor artiști care acum învață îndelednicirile artistice.

 

 

 

 

Elevii sunt captați de secretele desenului și ale picturii, sub îndrumarea atentă a d-nei profesoare.