Scoala Gimnaziala Nr.1 Moisei
Moisei, Maramures

Activităţi extracurriculare

Sugestii pentru o lectură bună...

În calitate de profesori de limba şi literatura română avem datoria de a îndruma elevii să citească pentru a-şi lărgi orizontul de cunoaştere, lectura având un rol important în educarea şi formarea lor, totodată formându-le gustul pentru literatură şi pentru estetic.

În urmă cu doi ani am iniţiat şi în şcoala noastră un club de lectură printr-o colaborare directă cu editura Arthur de la care primim lunar pachete promoţionale ce cuprind cel puţin două cărţi propuse elevilor spre lectură. Astfel, un număr aproximativ de 50 de elevi din şcoală au devenit buni şi pasionaţi cititori, sub îndrumarea profesoarelor Mihali Maria şi Tomoiagă Ileana. Prin lectura acestor cărţi, elevii află lucruri noi, îşi dezvoltă exprimarea, însuşindu-şi cuvinte noi, descoperă evenimente, ţinuturi noi, personaje în care se regăsesc, alături de care pot călători spre o altă lume, care îi ajută în dezvoltarea psihică şi intelectuală, dar şi afectivă.

Membrii clubului nostru de lectură sunt înregistraţi pe platforma Eucitesc.ro, care se constituie a fi cea mai mare comunitate de lectură a tinerilor cititori din România. Aici, membrii clubului pot participa la discuţii generale, iniţiate de moderatorul clubului din care fac parte, atrăgând atenţia celorlalţi membri ai clubului asupra textelor şi asupra scriitorilor care le plac.

În cadrul întâlnirilor noastre cu cei mai devotaţi cititori, am realizat împreună o serie de pliante, postere, exprimări de opinii şi argumentări pe texte din operele citite pentru a demonstra şi celorlalţi colegi şi elevi că în clubul nostru se citeşte, chiar dacă trăim într-o lume a tehnologiei.

Pentru a li se răsplăti munca de cititor, Clubul de lectură a premiat cei mai buni cititori la sfârşitul anului şcolar oferindu-le Diplomă de Supercititor pentru tenacitatea de care au dat dovadă în călătoria lor prin lumea cărţilor.

prof. de limba şi literatura română, Mihali Maria

Aproape de Nichita...

În anul şcolar precedent cu ocazia omagierii zilei lui Nichita Stănescu în calitate de profesori de limba şi literatura română în colaborare cu alte cadre din şcoală am desfăşurat o activitate dedicată lui Nichita Stănescu în cadrul Proiectului Educaţional ,,Aproape de Nichita” iniţiat de Casa de Cultură ,,I.L.Caragiale” a Municipiului Ploieşti. În acest sens cadrele didactice din şcoală au urmărit obiectivele proiectului ce constau în conştientizarea şi responsabilizarea elevilor claselor gimnaziale cu privire la importanţa operei lui Nichita Stănescu, trezirea interesului faţă de carte şi de cultura românească prin cultivarea sentimentelor de respect faţă de reprezentanţii literaturii noastre, dar şi participarea efectivă a elevilor la activităţi în echipă.

Elevii şcolii noastre au fost informaţi că în acelaşi interval de timp alte sute de elevi din judeţul Prahova şi din alte judeţe rostesc versuri ale ,,poetului necuvintelor”. La rândul lor, coordonaţi de profesoara Tomoiagă Irina, elevii clasei a VI-a au realizat un material powerpoint pe care l-au prezentat celorlalte clase. Câţiva elevi din clasele a V-a şi a VII-a au realizat materiale pe suport-carton privind viaţa  şi opera poetului. În realizarea acestor materiale, elevii au fost  îndrumaţi de profesoarele de limba şi literatura română, Mihali Maria şi Tomoiagă Ileana.

La activitate a luat parte şi directorul şcolii, profesor Vasile Hojda, care a felicitat elevii şi cadrele didactice implicate în proiect. De asemenea, pentru ca atmosfera să fie una de sărbătoare, în încheiere, elevii, îndrumaţi de profesoara de muzică, Tomoiagă Cosmina Simona şi de profesoara de limba franceză, Timiş Leontina, au recitat poezii şi au ascultat muzică pe versurile marelui poet Nichita Stănescu.

În urma implicării  în Proiectul ,,Aproape de Nichita”,Casa de Cultură ,,I.L.Caragiale” a Municipiului Ploieşti a oferit Diplomă de participare tuturor cadrelor de la Şcoala Gimnazială, Nr.1, Moisei coordonatoare ale activităţii în şcoală, în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie,,Nichita Stănescu”.

prof. Mihali Maria şi Tomoiagă Ileana

CUM PICTĂM O ICOANĂ PE STICLĂ?

Dacă doriți, puteți chiar voi să confecționați o icoană. Cea mai ușoară tehnică este cea a pictării icoanei pe sticlă, pe care vă voi prezenta-o în cele ce urmează.

1.Mai întâi alegeți icoana pe care doriți să o pictați. Poate fi o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos sau a Maicii Domnului cu Pruncul, sau a sfântului a cărui nume îl purtați, sau a oricărui sfânt sau înger doriți. Dacă v-ați decis ce doriți să pictați, puteți cumpăra o astfel de iconiță de la magazinul de obiecte bisericești sau de la pangarele bisericilor sau ale mănăstirilor. De asemenea le puteți decupa din revistele sau cărțile bisericești sau le puteți descărca de pe internet.

2.Procurați-vă materialele necesare: o bucată de sticlă, culori de ulei sau tempera la tub (evitați-le pe cele chinezești care sunt de proastă calitate), pensule de diferite dimensiuni (de preferat cele din păr sintetic), tuș pentru sticlă, un stilou cu peniță, creion și radieră, hârtie, indigo, bandă schotch, șmirghel, spray fixativ pentru păr (dacă pictați în tempera).

3.Realizați modelul (izvodul) icoanei pe care ați ales-o să o pictați. Trebuie să rețineți că icoana pe sticlă se pictează invers și de aceea mai întâi trebuie să realizăm un „negativ” al icoanei, adică modelul icoanei trebuie să apară invers, ca în oglindă (vezi imaginea B). Cum puteți face acest lucru? Așezați sub icoana din hârtie o bucată din indigo cu partea imprimabilă în sus. Apoi trasați cu creionul conturul icoanei și astfel pe spatele icoanei se va imprima modelul dorit.

4.Pregătiți apoi sticla. Rugați un adult sau un tâmplar să vă taie bucata de sticlă după dimensiunea modelului icoanei și să vă pilească marginile cu un șmirghel pentru a nu vă tăia atunci când o mânuiți. După aceea degresați-o cu o bucată de material, burete sau vată îmbibată cu spirt sau detergent pentru vase sau soluție pentru curățat geamurile și lăsați-o să se usuce.

5.Desenați cu tuș conturul icoanei pe sticlă. Așezați modelul icoanei (obținute potrivit indicațiilor de la punctul 3) sub sticlă, apoi înmuiați penița stiloului în tușul special pentru sticlă.Trasați ușor conturul icoanei, astfel încât tușul să curgă uniform de pe peniță, rezultând linii de aceeași grosime. În timp ce trasați conturul aveți grijă să nu mișcați sticla. Dacă se întâmplă acest lucru reașezați-o peste conturul modelului și reluați trasarea conturului. Pentru a evita și murdărirea sau ștergerea accidentală a liniilor deja trasate, începeți să conturați din partea de sus și dinspre marginea din stânga a sticlei. Dacă greșiți puteți șterge tușul cu un șervețel uscat. Apoi lăsați aproximativ o oră ca tușul să se usuce.

6.Aplicați culorile pe sticlă. Având în față imaginea color a icoanei, aplicați cu pensule de diferite dimensiuni culorile. Dacă pictați cu culori de ulei, pentru o uscare mai rapidă și o întindere mai uniformă amestecați culoarea cu câțiva stropi de ulei de in. Dacă pictați cu culori de tempera, pentru ca să evitați ștergerea conturului, înainte de a aplica culoarea pulverizați peste conturul din tuș spray fixativ de la aproximativ 30 de centimetri distanță și după ce acesta se usucă aplicați culoarea. Culorile tempera se usucă mai repede (între 30-60 minute) în timp ce culorile în ulei au nevoie între 2 și chiar 4 zile, în funcție de umiditatea camerei unde este pusă să se usuce, fiind nevoie de un aer cât mai uscat.

7.Finalizarea icoanei constă în aplicarea pe spatele ei, după ce culorile s-au uscat, a unei hârtii de protecție pe care o puteți lipi cu bandă schotch. Icoana fiind terminată, rugați un tâmplar să vă confecționeze o ramă potrivită dimensiunilor icoanei. Apoi ducând-o la biserică, rugați un preot să o sfințească prin rostirea unor rugăciuni specifice. Așezați-o apoi cu cinste pe peretele camerei voastre și ori de câte ori vă rugați, îngenuncheați cu credință în fața ei și înălțați-vă gândul pe aripile rugăciunii spre cel căruia îi adresați mulțumirile și cererile voastre. Veți simți un sentiment de bucurie sufletească căci icoana în fața căreia vă rugați este chiar opera mâinilor voastre.

Nu uitați ca atunci când vă apucați de lucru să rostiți o rugăciune prin care să cereți ajutorul lui Dumnezeu pentru a duce la bun sfârșit această lucrare, încercați să aveți liniște în suflet și în jurul vostru, nu vă grăbiți și nici nu vă bateți joc schimonosind chipul sfântului din icoană, aveți răbdare și nădejde în Dumnezeu și dacă puteți ar fi bine ca în acea zi sau zile în care realizați icoana să postiți și în timpul lucrului gândul să vă fie la cele sfinte. Astfel icoana se va sfinți încă din timpul lucrului dacă ea va fi pictată în curăție sufletească și trupească.

Dacă nu reușiți acest lucru nu vă descurajați și mai încercați, căci numai exersând ajungi să fi expert, iar dacă nu vă descurcați, vă aștept cu mare drag să descoperiți tainele pictării unei icoane pe sticlă în cadrul Cercului de religie- IHTIS, secțiunea Icoane pe sticlă.

Vă doresc mult spor în lucrarea pe care o veți începe și rog pe Bunul Dumnezeu să vă ocrotească și să vă călăuzească cu harul Său cel sfânt.

Prof. Emilian Moldovan

La francophonie, en tant que fait de parler français, est une composante de la politique étrangère de la France et d'autres pays membres de l'espace francophone.

Donc, la Roumanie aussi est considéré un pays francophone tout d’abord parce qu’elle est une langue qui s’enseigne dans les écoles roumaines. Pour cette raison il est très important d’impliquer les élèves dans un projet qui célèbre la Fête de la francophonie.

Professeur de Langue française,Timis Leontina

Competiţii sportive

Crosul Vaserului a fost pentru elevi una dintre cele mai plăcute competiţii deoarece au avut onoarea să fie în compania unor oameni de valoare: Tomoiagă Vasile, organizator şi campion olimpic, ministrul tineretului şi sportului, Gabriela Szabo, precum şi Andreea Răducan.

Acelaşi entuziasm şi aceleaşi satisfacţii le-au avut elevii noştri şi la Crosul Electrosistem, etapa judeţeană, ediţia a X-a organizat la Baia Mare.

Profesori de educaţie fizică, Coman Doina şi Mihali Gheorghe

În urma participării la Sesiunea Interjudeţeană de referate şi Comunicări Ştiinţifice ale elevilor în domeniul matematicii ,,Faţă-n faţă cu adevărul”, sub coordonarea prof. de matematică Urda Maria, la cls.a VII-a, au obţinut Menţiunea I elevii Hojda Alexandro Vasile şi Coman Gheorghe, iar Menţiunea III –Tomoiagă Alin şi Ţentea Denis.

 

Ziua de 8 Martie, recunoscută ca sărbătoare internaţională a femeii a fost marcată în şcoala noastră printr-o activitate coordonată de profesorii de limba şi literatura română şi educaţie muzicală. Sceneta ,,Mama, doar mama…!” a fost prezentată de către elevii claselor a VI-a A şi a VII-A, urmată de un colaj de cântece şi poezii susţinut de alţi elevi din şcoală.