Colegiul National "Emil Racovita" Iasi
Iasi, Iasi

Profesorii noştri

Ioan AGACHE - profesor de geografie, fost inspector general al inspectoratului regional Iasi de invatamint, director adjunct la Liceul "Negruzzi", director-fondator al Liceului "Racovita". Intr-o Romanie cu probleme cunoscute, a reusit sa obtina drepturile unui manager din capitalism: a facut cu succes politica cunoscuta a "vinatorii de capete" urmarind sa descopere profesori valorosi pe care sa-i atraga la "Racovita". A incurajat valoarea, noul, a acceptat experimentul si l-a sprijinit, liceul gazduind, pe langa clase speciale, interesante experimente in anii 1970-1975. A impus disciplina, exigenta, seriozitatea,.emulatia. A descurajat tendintele centrifuge, certurile, disputele de nivel scazut. In esenta, a format traditia care se continua de 40 de ani, LER.

Mihai BOZAN - profesor de matematica. Extrem de talentat in a face matematica accesibila elevilor. Coordonatorul serviciului pe scoala, veghetor neobosit al ordinii si disciplinei. Posibil unul din cei datorita caruia (in folclorul elevilor) exigenta era tradusa in sigla liceului - LER=lagar de exterminare rapida. La intilnirile fostilor absolventi, aceste anecdote au desigur alt parfum.

Gheorghe CONDURACHE - profesor de latina. Indragostit de profesia de dascal, un sincer "patriot" al liceului, nelipsit pina in ultima clipa a vietii (peste 80 de ani) de la sesiunile de comunicari si de la intilnirile colegiale.

Elena CRIVOI - profesor de educatie fizica,severa pina la asprime cu elevii,ambitioasa,doritoare de afirmare, reusind desori acest lucru cu echipele scolii. Disciplinata, a indeplinit si functii mai ingrate, cum ar fi cea de "indrumator UTC" (echivalentul directorului educativ de azi) de care s-a achitat la nivelul prestigiului scolii.

Ioan CRIVOI - profesor de educatie fizica, apropiat de elevi, bun coleg, antrenor talentat al echipelor liceului care au completat faima oxfordiana a liceului, care era "bun" nu numai la concursuri scolare si admiteri, dar si la sport.

Viorica DAMIAN - profesor de franceza. Rigoare, siguranta, prospetime, combinate cu o mare delicatete. Multi buni cunoscatori de franceza din rindul absolventilor ii sint datori, unii devenind chiar cadre didactice universitare pe profil.

Gheorghe DOHOTARIU - profesor de desen probabil unul din cei mai longevivi profesori ai liceului.Pe linga pasiunea pusa in slujba obiectului ,a indeplinit cu seriozitate si functia de director educativ si pe cea de director adjunct pina la iesirea la pensie.

Rodica GAVRILESCU - profesor de limba si literatura romana. Sef al catedrei, director adjunct a fost un model de rigoare, spirit autocritic, dar si adept al noului, al relatiei moderne cu elevii, incurajator al initiativei, opiniei personale a elevului. Foarte sigur ca multi elevi au fost incurajati sa-i urmeze exemplul, devenind profesori de limba romana.

Virginia GHIBU - profesor de limba si literatura romana. Tipul "doamnei profesoare" care s-a impus si in clasa, si in cancelarie prin rigoare si distinctie.

Emilia GOSTAR - profesor de istorie. Model de rigoare uneori greu de suportat de colegii mai "poeti". Clasele V-VIII, carora le-a fost diriginta, au primit de la Domnia sa o educatie severa privind ordinea, punctualitatea, respectul, igiena si alte elemente definitorii pentru elevi de elita. Ca sef al catedrei de istorie si socio-umane s-a ilustrat prin fermitate, ordine si colegialitate.

Gheorghe HONCIUG - profesor de muzica. Talentat conducator de cor a reusit sa conduca aceasta formatie pe locuri fruntase in confruntarea interscoli.

Maria IONESCU - profesor de geografie indragostit de obiectul sau, sobru (sobra) si in tinuta, si in actul diddactic. Curajul opiniilor, exprimate deseori deschis, o faceau uneori incomoda pentru persoanele cu "musca pe caciula". Coleg de nadejde, cum s-a aratat in imprejurari de unii cunoscute.

Natalia LOVINESCU - profesor de istorie care traia cu pasiune evenimentele pe care le relata elevilor. Motor al momentelor de destindere, initiatorul multor drumetii in care se simteau bine si elevii, si profesorii. Colegii isi aduc aminte cu nostalgie de excursiile care aveau baza la Ardeluta. Energic sef de catedra, cu multa imaginatie si spontaneitate.

Elena MELEGHEA - profesor de chimie, director adjunct in prima echipa de directori. Talentat profesor, a facut parte din triada fizica - chimie - biologie care asigura succesul candidatilor la medicina. Multi, medici azi de 30-40-50 de ani, datoreaza succesul lor initial si celor 3 profesori:Meleghea, Talpalaru, Tudose.

Vasile MITROFAN - profesor de limba si literatura romana. Fost director liceului "Negruzzi", inspector de specialitate la inspectoratul regional si apoi judetean. Inspector general al inspectoratului regiunii Iasi. In Liceul "E. Racovita" a pledat impotriva prejudecatii "clase umaniste-clase slabe la matematica", mutand accentul pe ideea "clase umaniste-clase de elita la acest profil, asa cum au fost cel putin clasele din promotia 1972 si din promotia 1973, la care a fost si diriginte.

Felicia MURARU - distins profesor de matematica, imbinand rigoarea matematicii pe care a ilustrat-o cu distinctie cu spiritul jucaus. Glumele d-sale au ramas in folclorul zecilor de generatii. Pregatirea asigurata de D-sa facea ca si cei cu note "mici" sa aiba asigurata reusita si la admitere si ulterior. "Zgircita" la note, dar generoasa in transferarea unor cunostinte de inalta calitate. O prezenta stenica si in cancelarie, si in momentele de ragaz,"Cici" avea un loc al sau in "corul" cancelariei LER.

Ioan PETRESCU - profesor de biologie. Fondatorul sectiei de biologie - clasa speciala de biologie, devenita apoi chimie-biologie, care a furnizat ani de-a rindul zeci de absolventi in fruntea listelor la admiterile de la medicina.

Sterie RADOI - profesor de limba si literatura romana. Figura distinsa a scolii preuniversitare iesene, a fost profesor si la Liceul "Al.I. Cuza", in perioada de glorie a acestui liceu. Inspector raional (coordonator al raionului Vaslui in vechea impartire teritoriala inspector general al inspectoratului regional functie pe a onorat-o.

Elena RUDICA - profesor de romana. Model de discretie si seriozitate. In tandem cu colega si prietena ei, Maria TRANDAFIR, a fost printre primii profesori ai liceului autori de lucrari de uz didactic. Cu seriozitate, talent si discretie s-a achitat si de obligatiile destul de ingrate ale functiei de conducator al organizatiei de pionieri.

Relu SFART - profesor de fizica, in prezent stabilit in Israel. Fondatorul primei clase speciale din "Racovita", clasa de fizica (promotia 1969), care a realizat prima performanta internationala prin elevul Sorin MANCAS, azi doctor in fizica. A continuat o cariera de succes si la Liceul real din Haifa, unde a functionat in ultima perioada.

Andrei STRATULAT - profesor de limba rusa. Persoana extem de echilibrata sfetnic de nadejde al colegilor si elevilor carora a stiut sa le cistige increderea. Coordonator al multor numere ale revistei scolii "PRIMII PASI". Devotat Liceului E. Racovita, interesat de soarta lui mult timp dupa pensionare, nelipsit de la intilnirile colegiale.

Mircea STRUGARIU - profesor de istorie. Din pacate o boala necrutatoare i-a intrerupt o cariera care ar fi putut evolua stralucit. Indragostit de obiectul sau, a reusit sa transmita pasiunea lui si elevilor sai care l-au iubit si l-au respectat.

Aurora TODOSE - profesor de biologie, director adjunct, director al Casei Corpului Didactic (functie in care s-a distins printr-o activitate extrem de diversa si interesanta). Ca profesor de biologie, a realizat lectii de o inalta calitate. Elevii domniei sale erau aproape siguri de reusita la examenele de admitere la medicina - foarte dificil pe atunci, cu o concurenta de 10 candidati pe un loc. In cancelarie era un prieten al colegilor, un mentor dezinteresat pentru colegii mai tineri.

Alexandru VORNICU - profesor de engleza, disparut prematur in urma unui tragic accident, la inceputul anilor '90. Sobru, sever cu sine si cu elevii sai, este "vinovat" pentru reusita multor absoventi (zeci, daca nu sute) care au studiat si ulterior s-au stabilit in tari de limba engleza. In afara cunostintelor de engleza, era preocupat sa le formeze elevilor sai un larg orizont cultural.

Georgeta ZEMAN ("Pusa Zeman") - o prezenta delicata si boema, sufletul serbarilor scolare, talentat dirijor al corului scolii, initiator al realizarii imnului scolii.

Valeria NEUGEBAUER - secretarul sef al liceului zeci de ani. Detinatoarea multor secrete, si-a asigurat respectul intregului personal al scolii. Buna organizatoare a activitatii de secretariat, dadea tuturor senzatia de siguranta, de lucru bine facut.

Maria BARZAN - bibliotecara scolii. Ajutor de nadejde al elevilor si profesorilor. Printre sarcinile D-sale revenea si realizarea unor expozitii de carte cu prilejul unor evenimente politice si culturale, reusind sa rezolve sarcinile si prompt, si cu gust.

Angela HARASIM - laborantul scolii. In conditiile in care scoala era atit de putin spatioasa, trebuia sa asigure profesorilor conditii cit mai bune de lucru in special la fizica, chimie, dar si la biologie, geografie. A gestionat cu spirit gospodaresc asupra aparatelor,substantelor, hartilor si planselor.