Scoala Gimnaziala "Andrei Muresanu" Deva
Deva, Hunedoara

Proiecte educaţionale

      Fundatia COPIL ÎN EUROPA

     Fundatia "Copil în Europa" s-a nãscut din initiativa a 40 de cadre didactice ale scolii si are ca scop initierea si organizarea de actiuni în cadrul unor proiecte si programe educationale locale, nationale si internationale pentru elevi si profesori în vederea cunoasterii si promovãrii valorilor locale, a traditiilor legate de comunitãti. Fundatia îsi propune sã militeze pentru respectarea drepturilor internationale ale copiilor din tara noastrã, pentru sprijinirea elevilor supradotati si a celor proveniti din categorii dezavantajate.

     Câteva obiective ale Fundatiei:

  •      Initierea unor actiuni educative nationale/ internationale ale elevilor si cadrelor didactice în colaborare cu alte scoli din tarã si din strãinãtate, pe baza unor tematici comune;
  •      Derularea unor activitãti de cunoastere si conservare a valorilor locale, (istorice, turistice, culturale etc.) de cãtre elevi si promovarea lor;
  •      Editarea revistei scolare "SPERANTE";
  •      Organizarea anualã a concursului national de creatie literarã "Sufletul pãmântului românesc în legende";
  •      Organizarea unor cursuri de varã pentru învãtarea limbii engleze (în colaborarea cu Fundatia nordamericanã TEACHERS OF TOMORROW");
  •      Sprijinirea participãrii elevilor performeri la olimpiade si concursuri scolare;
  •      Organizarea anualã, în perioada 1-6 iunie, a manifestãrii "Zilele copilului, zilele scolii";
  •      Initierea unor actiuni caritabile de ajutorare a copiilor bolnavi sau proveniti din categorii defavorizate, a bãtrânilor din cãminele-spitale etc.

 


     Programul P&G 2000 - UN CALCULATOR, O SANSÃ PENTRU VIITOR


     În toamna anului 2000, Scoala "Andrei Muresanu" Deva a fost prima unitate de învãtãmânt din judetul Hunedoara care câstiga acest proiect, cele cinci calculatoare IBM si conectarea la Internet facilitând derularea de noi proiecte si parteneriate educationale. Dar iatã ce ne-a declarat reprezentanta programului, într-un interviu acordat revistei Sperante: "Scoala voastrã s-a ales singurã, prin ea însãsi, prin proiectul trimis de voi, prin faptul cã s-a colaborat intens între profesori, copii si pãrinti, cã s-a stiut ce se vrea si prin faptul cã s-a pornit de la premiza cã sunteti deja câstigãtori. Totul a fost, asadar, doar o chestiune de timp pânã s-au fãcut formalitãtile si au sosit calculatoarele. Mã bucur cã le-ati primit chiar de ziua Sfântului Andrei, patronul scolii voastre!"

     La finalizarea programului, scoala noastrã a obtinut si "Diploma pentru cel mai bun proiect".

 


     Proiectul TEACHERS FOR TOMORROW


     În cadrul unui parteneriat educational cu Fundatia nordamericanã "Teachers for Tomorrow", organizãm pentru elevii nostri, începând din 2000, cursuri de varã pentru învãtarea limbii engleze. Dascãlii americani - de-o frumusete sufleteascã aparte - se joacã învãtând si învatã jucându-se alãturi de elevii nostri, converseazã în limba englezã si navigheazã pe Internet. Joanne Pilesky si Joanne Growney, din orasul Doylestown, Pennsylvania, declarã cu mândrie cã nu sunt numai dascãli, ci si elevi, lunile petrecute în România, alãturi de elevii, pãrintii si dascãlii români, reprezentând adevãrate cursuri de istorie si geografie localã. Traditiile românesti, sufletul cald si ospitalitatea localnicilor au reprezentat un motiv în plus pentru a reveni, an de an, pe aceste meleaguri.

 


     Proiectul ÎMPREUNÃ ÎN NOUL MILENIU


     În vara anului 2001, în cadrul programului de "Parteneriate scolare" initiat de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturalã Cluj-Napoca, proiectul Scolii "Andrei Muresanu" Deva a fost considerat cel mai complet din cele 46 prezentate, obtinând o finantare de 3000 de dolari.

     Scoala partenerã era Liceul Teoretic "Mikes Kelemen" din Sfântu-Gheorghe, iar proiectul s-a întitulat "Împreunã în noul mileniu", derulându-se pe parcursul anului scolar 2001-2002 atât la Deva, cât si la Sfântu-Gheorghe, având ca obiectiv general cunoasterea specificului celor douã etnii si a valorilor locale din cele douã judete (obiective istorice, turistice, culturale etc.), sprijinirea elevilor dotati si supradotati din cele douã unitãti de învãtãmânt, precum si popularizarea creatiilor lor literare, muzicale si de arte plastice.

     În cadrul acestui proiect s-au realizat revista bilingvã ÎMPREUNÃ/EGYÜTT" si albumul de picturã "SUNT COPIL ÎN EUROPA". Au fost organizate si douã excursii în cele douã judete, expozitii, spectacole.

 


     Programul ECO-SCOALÃ


     Încã din anul 2003 Scoala "Andrei Muresanu" Deva este înscrisã în Programul "ECO-SCOALÃ", patronat de Centrul Carpatodanubian de Geoecologie Bucuresti.

     Obiectivul principal a vizat eficientizarea educatiei ecologice din scoalã si municipiul nostru. În cadrul acestui program, cadrele didactice, elevii si pãrintii acestora au fost pusi în situatia de a analiza problemele de mediu, de a lua legãtura cu institutiile din domeniu si de a decide cu privire la solutia cea mai bunã ce urma a fi adoptatã.

     Printre activitãtile organizate la nivelul claselor de elevi si la nivelul scolii, amintim: actiunile de ecologizare a împrejurimilor scolii, a Pãdurii Bejan sau Dealului Cetãtii, colectarea de materiale reciclabile, colaborare cu agentiile vizând protectia mediului înconjurãtor si administratia Parcului National Retezat, includerea in oferta scolii, a unor discipline optionale vizând educatia ecologicã etc.

 

    Proiectul Phare ACCESUL LA EDUCATIE AL GRUPURILOR DEZAVANTAJATE


     Scoala "Andrei Muresanu" Deva s-a numãrat printre unitãtile beneficiare ale unui program educativ finantat de Uniunea Europeanã, vizând accesul la educatie al grupurilor dezavantajate. Bugetul alocat scolii a fost de 7.000 de Euro.

     Obiectivele au constat în îmbunãtãtirea conditiilor din scoalã în vederea facilitãrii accesului la o educatie de calitate, pentru a sprijini frecventarea cursurilor din învãtãmântul obligatoriu, precum si pentru a contribui la prevenirea si ameliorarea efectelor abandonului scolar prin programe de pregãtire suplimentarã, activitãti care sã sprijine aplicarea curriculumului în concordantã cu nevoile locale si actiuni care sã faciliteze implicarea pãrintilor în activitãtile scolare.

     Printre activitãtile desfãsurate în cadrul programului, amintim: organizarea unui spectacol multicultural; activitãti de pregãtire suplimentarã a elevilor care fac parte din categorii dezavantajate; actiuni caritabile; cursuri de perfectionare a cadrelor didactice pe tema educatiei inclusive si interculturale.


     Parteneriatul educativ interjudetean ÎMPREUNÃ SPRE O SCOALÃ EUROPEANÃ

 

     În anul scolar 2003-2004, s-au pus bazele unui proiect de parteneriat educativ interjudetean, ale cãrui activitãti s-au derulat în perioada 2003-2006.

      Am participat la acest proiect alãturi de Scoala Generalã Nr. 8 Sibiu, Scoala Generalã Nr. 4 Râmnicu-Vâlcea, Scoala Generalã "Înv. Nicolae Dinu" Dumbrava - Prahova, Scoala Generalã "Sava Popovici Barcianu" Rãsinari si Scoala Generalã Nr. 2 Cisnãdie.

     În cadrul întâlnirilor comune, desfãsurate la cele sase scoli, au fost organizate spectacole comune, concursuri de culturã generalã, întreceri sportive, expozitii, s-au redactat reviste literare, au fost confectionate obiecte artizanale si s-au vizitat obiective turistice din judetele implicate.

     Printre aceste activitãti, amintim:

Lumea din noi (Sibiu);

Descoperind Rãsinariul (Rãsinari);

Ziua Prieteniei (Deva);

Mãrtisorul - traditie româneascã (Râmnicu-Vâlcea);

Zilele Copilului (Cisnãdie);

Cununa Prieteniei (Dumbrava-Prahova).