Scoala de Arte si Meserii Jurilovca
Jurilovca, Tulcea

Proiecte educaţionale

1. Proiectul Think.com

Şcoala de Arte şi Meserii Jurilovca este, deocamdată, singura şcoală din mediul rural înscrisă în acest program. Înscrierea s-a făcut în urma participării, în perioada 6-7 sept. 2006, la Bucureşti, la un curs de formare susţinut de Fundaţia Educaţională Oracle – Romania şi M. Ed. C. Forma de organizare a programului presupune existenţa unui administrator care să supravegheze activitatea şi care poate face înscrierea altor cadre didactice şi elevi. În prezent sunt înscrise 3 cadre didactice, profesorii de geografie şi de biologie, o învăţătoare de la Şcoala Vişina, şi un număr de 17 elevi din clasele a VI-a. Pe parcursul sem. II avem în vedere înscrierea şi altor cadre didactice şi elevi, din clasele a VII-a şi din clasele primare, inclusiv de la Şcoala Vişina. Programul funcţionează ca activitate extracurriculară, sub forma unui cerc ţinut duminica. Pe viitor se analizează posibilitatea transformării acestuia într-un opţional.

Pe sem. I am lansat şi am realizat două proiecte de tipul Closed: „Cartea şi Internetul – Jules Verne, 20 000 de leghe sub mări” şi „Protecţia mediului în Delta Dunării”, iar pe sem. II vom realiza proiectul de tip Open, „Animale rare şi stranii”. De la începutul sem. II colaborăm şi la un proiect internaţional, „101+Club”, unde mai participă şcoli din Marea Britanie, Germania şi Olanda.

Proiectul „Cartea şi Internetul” a participat la un concurs de proiecte în cadrul şcolilor din România şi am obţinut locul I. În luna noiembrie am realizat un film despre Think.com, pentru Oracle – Romania.

Proiectul „Protecţia mediului în Delta Dunării” a avut o strânsă legătură cu geografia, dar şi cu alte discipline. Cuprinde 11 capitole, cum ar fi: Descrierea R.B.D.D. şi a problemelor de mediu din cadrul acesteia; Nouă ne pasă!; Chestionar de mediu pentru părinţi; Desene-mesaj privind protecţia Deltei; Impresii din Deltă; Imagini din Delta Dunării; o pagină în limba engleză; ş.a. Pe lângă lucrul cu calculatorul şi alte surse informaţionale acest proiect a mai presupus şi alte activităţi: completarea unor chestionare, realizarea unor desene şi sigle privind protecţia mediului, o acţiune de ecologizare desfăşurată de elevii claselor I-III la Şcoala Vişina.

Efectele educative ale acestui program sunt multiple. În primul rând presupune cunoştinţe medii spre avansate de utilizare a calculatorului, Internetului şi a limbii engleze, dezvoltând abilităţi practice şi de limbaj. Participarea la proiecte necesită folosirea unui bagaj informaţional bogat şi divers, în contexte variate, dar şi dezvoltarea imaginaţiei şi a creativităţii. De regulă acestea sunt multidisciplinare şi transdisciplinare. Elevii dezvoltă capacităţi de comunicare, colaborare şi parteneriat, ceea ce duce la crearea unor legături de grup. Prin colaborarea şi comunicarea cu copii din alte colţuri ale lumii îşi lărgesc orizontul informaţional, capătă o altă viziune asupra lumii, învaţă să gândească global. Crearea paginilor personale este o formă utilă şi distractivă de petrecere a timpului liber. Dorinţa Think.com este de a transforma elevii în „autori multimedia” pentru comunitatea globală şi de a le permite acestora să gândească şi să înveţe împreună. De aceea deviza programului este „Let’s Think together!”, adică “Să gândim împreună!”.

 

 

2. Proiectul revistei "Univers Şcolar" - Vedem, scriem şi toţi citim

Începând cu luna octombrie 2006 şcoala noastră a câştigat un grant în valoare de aprox. 12 000 RON, oferit de Banca Mondială, prin intermediul Proiectului de Învăţământ Rural (PIR). Cu ajutorul acestuia am iniţiat realizarea revistei "Univers Şcolar". Colectivul redacţional este format dintr-un număr de 33 de elevi şi mai multe cadre didactice implicate. Revista a ajuns la nr. 5, iar la sfârşitul lunii martie va apărea nr. 6. Ultimul număr poate fi vizualizat şi descărcat de pe acest site, secţiunea Reviste şcolare, iar celelalte numere de pe următoarea adresă http://www.ecomunitate.ro/comunitati.php?c=13&m=60&limba=ro&articol=587

 

 

3. Proiectul " Limbaj modern, o cale spre Europa" care priveste realizarea unui laborator fonetic

Incepand din luna iunie se va demara realizarea unui proiect ce priveste un laborator de limbi moderne in cadrul scolii Jurilovca, proiect castigat in cadrul Granturilor de Dezvoltare Scolara (GDS) si care se ridica la suma de cca. 30 000 RON. Proiectul a fost primul din judetul Tulcea si al VIII-lea din tara. Acesta a fost realizat in urma participarii domnului profesor Stoenica Vasile Marcel la un curs de identificare si scriere proiecte, organizat in luna martie, la Paraul Rece, de catre MCTI si MEC, prin proiectul Economioa Bazata pe Cunoastere.