Scoala Gimnaziala Castranova
Castranova, Dolj

Proiecte educaţionale

  1. Proiecte educaţionale

   COMISIA EDUCATIVA

  

    SCOP

 

    Ridicarea  standardelor  calitative  ale educaţiei  formale şi non-formale prin complementarizarea ori în vederea valorificării potenţialului  elevilor şi a formării lor ca cetăţeni  europeni activi.

           OBIECTIVE:

     O  1 - Diminuarea numărului  de  elevi  cu  note  scăzute la purtare  din  cauza absenţelor şi îmbunătăţire a  frecvenţei .

O  2 - Implicarea unui număr cât mai mare de elevi în viaţa şcolii, prin participarea la  consiliul  elevilor, cercuri  cultural-artistice sportive , redacţia  revistei  şcolare  .

 

O  3 - Responsabilizarea  elevilor  şi  dinamizarea  consiliului  elevilor  .

 

O  4 - Diversificarea  activităţilor  extracurriculare  prin  atragerea  elevilor  într-un  spaţiu  educativ  în  defavoarea  străzii .

 

O  5 - Colaborarea  cu  Clubul  elevilor  şi  Palatul  Copiilor pentru  asigurarea  caracterului  educativ  al  activităţilor de petrecere  al timpului  liber .

 

O  6 - Conectarea  şcolii  la programe şi proiecte  educaţionale  desfăşurate  la nivel  local,  judeţean  şi naţional.

 

       PROIECTE ŞI PROGRAME EDUCATIVE  CARE S-AU DESFĂŞURAT IN ŞCOALA NOASTRĂ ÎN ANUL ŞCOLAR 2009-2010

             

  1.             * ''SAPTAMANA EDUCATIEI PERMANENTE''-  FESTIVALUL SANSELOR TALE, activitate educativa desfasurata in perioada 09.11.2009- 14.11.2009  avand ca obiective:
    - Încurajarea participării pe tot parcursul vieţii la actul de învăţare şi promovarea oportunităţilor de învăţare în vederea dezvoltării personale a individului şi a integrării sale socio-profesionale

  1.  - Acţiunea sinergică a educaţiei formale, non-formale şi informale
  2.  - Înlocuirea competiţiei cu cooperarea şi promovarea parteneriatelor pentru susţinerea procesului de învăţare continuă.
  3.  - Transfer de bune practici la nivel local
  4.  - Celebrarea actorilor învăţării: furnizori, formatori, participanţi la învăţare
  5.   - Lobby pentru recunoaşterea şi susţinerea educaţiei adulţilor de către autorităţile naţionale

                                    img_0023_400

  1.   
  2.     Programul activitatilor a constat in:
  3.   -'' Ce doresc să fiu când voi fi mare''- expozitie de desene organizata de Gradinita Castranova
  4.   - '' Calculatorul-umbra peste carte''- cursuri experimentale organizate la CDI Castranova
  5.   -''Obiceiuri strămoşeşti''- traditii si obiceiuri la romani/rromi desfasurate in curtea scolii
  6.   -''Cel mai bun atlet''- intrecere sportiva
  7.   - ''Sunt european!''- cursuri experimentale de promovare a valorilor europene
  8.   - Arta populara''- expozitie cu vanzare a produselor manuale realizate de elevi
  9.  
  10.      -''EU SUNT PUI DE ROMANAS''- PROIECT INTERNATIONAL  a pornit de la ideea ca totul e traditie, totul e ceea ce am mostenit de la stramosii nostri si totul e cum vom reusi sa pastram si sa transmitem mai departe generatiilor urmatoare!
  11.     Printre activitatile care s-au desfasurat in scoala se poate enumera expozitia de desene''Povesti la gura sobei'', prezentarea CALENDARULUI POPULAR ROMANESC, jocuri si cantece populare, gimnastica ritmica.

                                       s6306400_400

  1.     - In urma colaborarii cu Palatul Copiilor din Craiova, a luat nastere Ansamblul vocal-folcloric PANDURASII, cu un numar de 16 elevi de la clasele I-VIII, Castranova. Acestia au fost initiati in tainele dansului popular de catre doamna profesoara SIMONA CRETAN de la Palatul Copiilor din Craiova, in prezent fiind instruiti de d-na inst. NEGRILA ANGELICA.
  2.    Ansamblului i-a fost creata o pagina pe wiki ANCORA pe care sunt incarcate materiale de la prezentarile acestuia.
  3.    Anul acesta a participat la concursul judetean PLAI DE CANTEC OLTENESC  unde a obtinut locul III.

            img_6839_400

   

         In luna februarie 2010 a avut loc la Scoala Puturi activitatea ''Sfantul Valentin vs. Dragobete'' desfasurata in cadrul proiectului international ''Calator... prin tara mea!'' Elevii scolii noastre au impresionat prin cantece si jocuri populare, dans modern si gimnastica ritmica.

    

    s6305926_400

   

    

   

  Prin desfasurarea   proiectului TRADITII SI OBICEIURI ROMANESTI  propus de coordonatorul de proiecte si programe educative inst. NEGRILA ANGELICA SI realizat in parteneriat cu Palatul Copiilor din Craiova, din Baia de Arama si Scoala nr.22 din Craiova vom urmari familiarizarea elevilor cu frumusetea datinilor din strabuni si  transmiterea lor la generatiile urmatoare, insusirea unor dansuri populare oltenesti,cunoasterea traditiilor si portului popular si din alte zone ale tarii, dezvoltarea simtului estetic, precum si petrecerea timpului liber intr-un mod placut si util.

   Prin implementarea lui este posibila realizarea unui schimb de experienta pentru elevii din cadrul Ansamblului vocal-folcloric PANDURASII de la Scoala Castranova cu elevii de la Scoala nr. 22 din Craiova, Palatul Copiilor din Craiova si de la Baia de Arama completata cu activitati educative, extrascolare:serbari, concursuri, sezatori.

 

           s6306365_400

 

         *''PRIETENII NATURII'' - parteneriat judetean in colaborare cu scolile nr. 18 , Craiova, Scoala nr.13, Craiova si Scoala cu clasele I-VIII, Intorsura, propus de d-na institutor MANOLACHE ANCA a pornit de la ideea ca elevii trebuie sa respecte si sa protejeze mediul inconjurator pentru a fi sanatosi si a trai intr-o lume curata.

 

  1.         ''MICII CRESTINI''- parteneriat local in colaborare cu Biserica ''Sf. Mihail  si Gavril'' din Castranova reprezentata prin paroh Manolache Cristian , a avut ca obiectiv pastrarea si respectarea traditiilor si obiceiurilor prilejuite de sarbatorile crestine.

        * La propunerea d-nei ed. DINCU IONICA de la Gradinita Castranova a fost realizat parteneriatul interjudetean ''S.O.S.- NE CHEAMA TERRA!'', impreuna cu Gradinita Nicolae Romanescu din Craiova si Gradinita Ilovita din Mehedinti. Participantii directii au fost prescolarii.

       " IZVOARE FOLCLORICE IN TRADITIILE POPULARE ROMANESTI'' -simpozion judetean

     Data si locul desfasurarii: 28 mai 2010, Scoala cu clasele I-VIII, Castranova, Structura scolara Puturi

    Grup tinta: cadre didactice, prescolari, scolari

    Scop: dezvoltarea unei imagini culturale proprii si a unui spatiu cultural caracteristic prin consolidarea relatiilor de colaborare, de parteneriat activ;

             - sensibilizarea copiilor in ceea ce priveste arta si traditia populara

    Sectiuni:

 1. Folclorul popular in literatura romana. Etnogeneza si mit in folclor

 2. Proiecte de parteneriat pe teme folclorice

     

                                                            

                                                              

    Coordonator de proiecte şi programe educative: inst. NEGRILĂ ANGELICA