Scoala Gimnaziala Topalu
Topalu, Constanta

Proiecte educaţionale

1. Începând cu luna martie 2007 şcoala cu clasele I – VIII Topalu, a câştigat în cadrul programului de granturi “Şcoală – Comunitate”, subproiectul “Micii păpuşari” în cadrul proiectului pentru învăţământ rural. Obiectivul subproiectului este dezvolatrea competenţelor lingvistice şi de comunicare ale elevilor şi valorificarea aptitudinilor personale ale acestora prin intermediul teatrului de păpuşi. Pentru atingerea acestui obiectiv s-au desfăşurat următoarele activităţi:

1. Lansarea proiectului

2. Vizită de informare

3. Vizionare de spectacole de teatru de păpuşi: la Teatrul pentru Copii şi Tineret Constanţa şi spectacolele trupei “Record” al Palatului Copiilor Constanţa

4. Instruire în confecţionarea şi mânuirea păpuşilor având ca specialişti în domeniu prof. coordonator IOANA SANDU – Palatul Copiilor Constanţa şi actorul mânuitor ADRIAN BĂDILĂ – Teatrul pentru Copii şi Tineret Constanţa

5. Activitate practică de confectionare a păpuşilor realizată cu sprijinul comunităţii şi a celor doii colaboratori

6. Realizarea unor spectacole şi prezentarea lor în comunitate

Punctul final al acestui subproiect este in luna noiembrie 2007 când se va organiza un spectacol la Căminul cultural al localităţii Topalu.

 

 

 

2. Începând cu luna iunie 2007 şcoala cu clasele I – VIII Topalu, a câştigat în cadrul programului de granturi pentru dezvoltare şcolară, proiectul “Vatra satului”. Obiectivul proiectului este conştientizarea apartenenţei la spaţiul istoric şi cultural prin cunoaşterea comunităţii din care fac parte, a legăturilor dintre acestea şi spaţiul naţional şi popularizarea acestora prin intermediul revistei şcolii. Pentru atingerea acestui obiectiv s-au desfăşurat următoarele activităţi:

1. Lansarea proiectului
2. Vizită de informare
3. Monografia comunei Topalu
4. Dansuri dobrogene
5. Datini şi obiceiuri
6. Revista şcolii
7. Lansarea revistei şcolii

Punctul final al acestui proiect este in luna decembrie 2007. Rezultatele aşteptate sunt:

 

 

 

 

Realizarea revistei şcolii

Înfiinţarea unei formaţii de dansuri populare

Participarea la Festivalul internaţional de folclor Dan Moisescu

Pregătirea unui grup folkloric

Organizarea unei expoziţii de desene

Realizarea a 8 CD-uri cu aspecte filmate în timpul vizitelor effectuate şi a activităţilor desfăşurate

Dezvoltarea creativităţii şi exprimării elevilor prin intermediul unor scrieri realizate în revista şcolii

Atragerea mde fonduri prin vinderea revistei

Îmbunătăţirea relaţiilor de colaborare dintre şcoală, comunitate şi părinţi

3. Începând cu luna octombrie 2007 şcoala cu clasele I – VIII Topalu este partener al proiectului educaţional “Simfonia culorilor” în care sunt implicate 10 unităţi de învăţământ. Proiectul şi-a propus să dezbată şi să dezvolte 5 teme pe parcursul întregului an şcolar 2007 – 2008.

În anul şcolar 2008-2009 elevii au participat la mai multe proiecte educaţionale:

1. Copiii Mării Negre

2.Luna Diversităţii

3.Hai să dăm mână cu mână

Prin intermediul acestor proiecte s-a realizat o bună colaborare cu copii din alte unităţi şcolare din judeţ şi s-au încheiat parteneriate cu acestea.

 

 

                              

 

 


 

 

 






 

 

 

 







 

 

 

 

 

 



Activitati extracurriculare

 

Sarcina educatorilor este cea mai importantă şi cea mai delicată dintre acţiunile omeneşti pentru că nimeni nu lucrează cu o coardă atât de sensibilă, cu o floare atât de gingaşă şi în acelaşi timp atât de complicată, cum este sufletul copilului.

Având în vedere acest deziderat am căutat permanent să dezvoltăm şi să cultivăm simţul estetic al copiilor prin activităţi variate şi atractive.

Sau organizat vizite la Muzeul de artă Dinu şi Sevasta Vintilă din localitatea noastră, muzeu în care sunt expuse picture şi sculpturi de o inestimabilă valoare, lucrări donate de fiul primului învăţător al satului, medical Gheorghe Vintilă.

Echipa de dansuri a Căminului cultural din localitate are în componenţa sa şi elevi ai şcolii. De-a lungul timpului această echipă a participat la numeroase acţiuni folclorice şi în fiecare an atrage ropote de aplauze participanţilor la Festivalul de folclor Dan Moisescu organizat la Topalu.

Sărbatorile de iarnă constituie un prilej pentru elevii şcolii de a demonstra că sunt păstori ai obiceiurilor şi tradiţiilor locale.

Serbările organizate cu diferite ocazii (Ziua Unirii, Pomul de iarnă, 8 Martie, Ziua copilului) sunt tot atâtea prilejuri de a sensibiliza sufletul copiilor.

Expoziţiile realizate în şcoală cu cele mai reuşite lucrări ale copiilor la orele de educaţie plastică şi educaţie tehnologică, cu creaţiile literare ale acestora, reprezintă punctul de atracţie pentru toţi cei care trec pragul şcolii noastre.

Foarte apreciate de elevi sunt şi activităţile desfăşurate în cadrul cabinetului de informatică.

Acţiunile desfăşurate cu prilejul Zilei Dunării, sensibilizează copiii pe latura ecologizării mediului.