Scoala Gimnaziala Slobozia Conachi
Slobozia Conachi, Galati

Proiecte educaţionale

PROIECTE EDUCATIONALE DERULATE IN ANUL SCOLAR 2010-2011

  • Proiect de parteneriat national " Spatiul verde- garantia vietii"
  • Proiect educational in parteneriat cu Politia Rutiera Galati" Educatie si circulatie'
  • Proiect educational in parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Galati" Pericolul de dincolo de vraja'
  • Proiect educational in domeniul sigurantei alimentare" Traim ca sa mancam sau mancam ca sa traim?"
  • Proiect de parteneriat national " Festivalul sanselor tale'

PROIECTE EDUCATIONALE DERULATE IN PERIOADA 2004-2009

Scoala romaneasca tinde sa se ancoreze din ce in ce mai profund in sistemul de valori educationale europene , bazat pe competenta , competitie si eficacitate , antrenand actorii procesului educational in multiple relatii de colaborare pe mai multe nivele.

Expresie a preocuparii Scolii Gimnaziale Slobozia-Conachi de a raspunde intr-o masura cat mai mare nevoilor de educatie ale formabililor sai , impuse de specificul sistemului socio-economic si cultural al momentului , un colectiv inimos si devotat de cadre didactice , in parteneriat cu elevi , parinti si autoritati locale au initiat si implementat cu succes in ultimii ani proiecte educationale de mare impact asupra beneficiarilor acestora.

Primii pasi , oarecum timizi la inceput , au fost facuti prin implicarea in anul 2004 , in urma unei atente selectii , intr-un proiect pilot derulat de Centrul Educational 2000+ , a carui tema generoasa ,,Educatia civica a elevilor din gimnaziu prin activitati extracurriculare cu caracter interdisciplinar " a reunit energia si devotamentul tuturor cadrelor didactice si elevilor din scoala in implementarea a cinci subproiecte.

Succesul sau insuccesul acestor subproiecte avea sa fie masurat atat pe termen scurt (prin inscrierea in competitie la Targul de Proiecte de la Braila) cat si pe tremen lung( in capacitatea scolii de a propune si implementa si alte proiecte menite sa raspunda nevoilor sale).

Castigarea locului II la Targul de Proiecte de la Braila cu proiectele: ,,Daruind vei dobandi" , ,,Saptamana tolerantei" , Copilaria este paradisul" , ,,Apa - sursa vietii" , ,,Citeste eticheta" , este graitoare pentru modul in care cadrele didactice , elevii si parintii au inteles sa se implice in activitatile subproiectelor , cu mult interes , dorinta de cunoastere si aplecare spre nevoile educationale ale comunitatii noastre.

Ca dovada a faptului ca preocuparea a fost de substanta sta castigarea prin competitie , in anul 2006, a unui nou subproiect in cadrul Proiectului pentru Invatamantul Rural , Programul de Granturi Scoala -Comunitate.

Dupa cum ii spune si numele , acest program si-a propus intarirea parteneriatului scoala - comunitate , prin implicarea celei din urma (autoritati locale) in rezolvarea unor nevoi educationale resimtite de ambele parti.

Proiectul ,,Clubul Sportiv Voinicelul", cu o finantare de aproximativ 22.000 RON , a avut drept nucleu infiintarea unui club sportiv ( dotat cu aparatura precum: aparat multifunctional , banca abdominala , bicicleta eliptica , bicicleta magnetica , stepper ) destinat activitatilor sportive sustinute in cadru organizat , demonstrand prin rezultatele obtinute importantul rol al sportului in mentinerea sanatatii.

Este de subliniat sustinerea permanenta aratata scolii de catre autoritatile locale (Consiliul local , Biserica , Politia , Dispensarul , agenti economici) intre care se remarca sprijinul financiar al Consiliului local in calitate de cofinantator cu 10 % din valoarea subproiectului.

Experiennta acumulata prin derularea celor 2 proiecte dar si dorinta de permanenta autodepasire si acceptare a provocarilor a determinat colectivul de cadre didactice din scoala , condus de director profesor Mavrodin Ioana , sa propuna un nou proiect in anul 2007 in cadrul Proiectului de Granturi de Dezvoltare Scolara obtinand in urma evaluarii , un merituos loc II pe judet cu 93 de puncte din 100 posibile fiind cel mai bine cotat proiect la categoria proiecte de dotare.

Astfel proiectul ,,Ecoscoala" coordonat de responsabilul de programe comunitare , profesor Lucica Florea , a mobilizat din nou atentia , dorinta si preocuparea cadrelor didactice pentru a duce la bun sfarsit si aceasta initiativa prin care s-a obtinut o finantare de 38.000 RON.

Atat tema proiectului cat si activitatile propuse au recomandat ,,Ecoscoala" ca fiind un proiect capabil sa vina in intampinarea nevoilor de informare a elevilor si a parintilor , nevoia de constientizare a problematicii protectiei mediului inconjurator dar si a celei de implicare efectiva , in mod deosebit a cetatenilor comunei , in propunerea de solutii pentru rezolvarea , macar partial , a problemelor de mediu la nivelul microclimatului zonei Slobozia-Conachi.

Astfel , parintii , reuniti in Grupul de Initiativa al Parintilor pe probleme de mediu si reciclarea materialelor, prin intalnirile lunare desfasurate in sala special amenajata prin proiect , ,,Centrul de Documentare Ecologica Slobozia-Conachi" , s-au informat , au analizat si propus solutii , au devenit motivati si sensibilizati asupra temei proiectului.

Aparatura IT si electronica achizitionata prin proiect ( constand in calculatoare(Desktop) , laptopuri , imprimante , copiator , videoproiector , ecran de proiectie , DVD-player , aparat foto digital ) a transformat Centrul de Documentare Ecologica (veritabil centru de greutate al proiectului) intr-un mediu propice documentarii (internet , ghiduri, etc) si discutiilor pertinente pe temele abordate , atat pentru parinti cat si pentru elevi , organizati in Ecoclubul ,,Pro-Natura".

De un impact deosebit asupra cetatenilor comunei s-a bucurat si o alta actiune a proiectului , ,,Eco-maratonul" care si-a propus sensibilizarea comunitatii locale asupra nevoilor de protejare a mediului inconjurator , defilarea prin comuna a elevilor si cadrelor didactice imbracati in tricouri verzi si scandand la unison mesaje ecologice atingandu-si obiectivele propuse.

Scoala a avut si in acest proiect aceeasi parteneri seriosi si foarte activi , Consiliul local oferindu-si din nou sprijinul financiar in valoare de 4.000 RON destinat Centrului de Documentare Ecologica.

In anul scolar 2008-2009 a fost implementat cu succes proiectul " Educatie pentru informatie"CENTRUL DE DOCUMENTARE SI INFORMARE " ION CREANGA", dotat cu peste 6000 volume, aparatura IT si electronica, un veritabil " altar al cartilor', pentru realizarea caruia a fost alocata suma de 4200 lei. coordonat de CASA CORPULUI DIDACTIC si INSPECTORATUL SCOLAR JUDETEAN GALATI, prin care s-a amenajat

Orientarile recente in politica educationala romanesca au aratat ca implicarea unei scoli in realizarea de proiecte cu finantare in vederea intaririi capaciatii institutionale nu mai este o optiune ci o necesiate. Progresul educational se realizeaza prin efort sustinut , concentrat si centrat pe satisfacerea nevoilor de grup si individuale ale elevilor, de dezvoltarea personala a carora scoala este responsabila in mare masura.

Considerand ca preocuparile Scolii Gimnaziale Slobozia-Conachi in acest domeniu este reala , profunda si nutrim speranta eficientizarii continue a procesului instructiv-educativ desfasurat in aceasta unitate.

Coordonator programe,

Prof. Lucica Florea