Şcoala Profesională Berzovia
Berzovia, Caras-Severin

Înscriere învăţământ primar

INFORMAŢII PRIVIND ÎNSCRIEREA ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PRIMAR 2013-2014

     


CINE SE POATE ÎNSCRIE ÎN CLASA PREGĂTITOARE?

 Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2013, inclusiv.

 La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

 Orice altă situaţie va fi rezolvată de către inspectoratele şcolare, în interesul educaţional al elevului şi în conformitate cu cadrul legal.

 

CINE INTRĂ DIRECT ÎN CLASA I ?

 

 Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2013, inclusiv, pot fi înscrişi, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare.

 La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

 Orice altă situaţie va fi rezolvată de către inspectoratele şcolare, în interesul educaţional al elevului şi în conformitate cu cadrul legal.

 Aceste prevederi se aplică pentru anul şcolar 2013-2014.

 

LA CE UNITATE DE ÎNVĂŢĂMÂNT POT SĂ ÎNSCRIU COPILUL?

 

 Părintele poate opta:

a. Pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie – în această situaţie, copilul este automat înscris.

b. Pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie – în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi specifice de departajare.

 Părintele poate solicita ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea.

 

UNDE VOR AVEA LOC ÎNSCRIERILE?

 

 La unitatea de învățământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.

 Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.

 Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online, pe un formular disponibil la adresa www.edu.ro, accesând căsuţa de pe prima pagină, intitulată Înscriere în învăţământul primar. Formularul va fi disponibil online din data de 2 aprilie.

 În cazul completării online, părintele va trebui să meargă la unitatea de învăţământ la care doreşte înscrierea copilului, pentru validarea cererii.

 

CARE SUNT ACTELE NECESARE ÎNSCRIERII?

 

 Cerere-tip de înscriere

 Copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal

 Certificatul de naştere al copilului

 Documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (acolo unde este cazul).

 Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

 

CARE ESTE CALENDARUL ÎNSCRIERILOR?

 

 Înscrierile vor avea loc în două etape. La etapa a doua participă doar cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ, după prima etapă.

A. Prima etapă: 02– 22 aprilie

- de luni până vineri, între orele 08.00 – 20.00

- sâmbăta, între orele 08.00 – 13.00

- părinţii pot fi programaţi pentru înscriere de către unitatea de învăţământ

B. A doua etapă: 08 – 17 mai

 Dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinşi în nicio unitate de învăţământ, părinşii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă.

 Unităţile de învăţământ sunt obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere.

 

CE FEL DE ACTIVITĂŢI SE VOR DESFĂȘURA LA CLASA PREGĂTITOARE?

 

 Copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii, prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică.

 Se vor face mai multe ore de mişcare (două ore de Educaţie fizică + două ore de Muzică şi mişcare).