Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida" Petrosani
Petrosani, Hunedoara

Regulament

CODUL DE CONDUITĂ ELEV - PROFESOR

Elevi - Drepturi

1. In Grup Şcolar „Dimitrie Leonida" elevii se bucură de toate drepturile legale prevăzute în Constituţia României, în Legea Învăţământului, în Carta Drepturilor Copilului şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului precum şi în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat, aprobat prin O.M. din 2005.

2. Elevii au dreptul să aleagă parcursul şcolar corespunzător intereselor, pregătirii şi competenţelor lor, făcând din timp opţiunile din oferta cuprinsă în curriculum la decizia şcolii. Opţiunile pentru cursuri din oferta CDŞ a şcolii se fac în luna februarie pentru anul şcolar următor.

3. Elevii au dreptul să constituie un consiliu al elevilor denumit Consiliul Elevilor, format din 63 reprezentanţi, câte 1 din fiecare clasă. Consiliul Elevilor funcţionează în baza unui regulament propriu, aprobat de Consiliul de Administraţie al Grup Şcolar „Dimitrie Leonida", anexat Regulamentului de Ordine Interioara. Consiliul Elevilor alege un preşedinte care este în acelaşi timp şi reprezentantul elevilor în Consiliul de Administraţie al şcolii.

4. Elevii au dreptul să ia poziţie / să semnaleze conducerii şcolii orice formă de tensiune creată de un cadru didactic în timpul procesului de instruire; aspectul semnalat va fi adus la cunoştinţa conducerii Grup Şcolar „Dimitrie Leonida"  prin reprezentantul anului de studiu respectiv şi Preşedintele Consiliul Elevilor.

5. Elevii pot iniţia şi organiza activităţi extracurriculare, cu acordul prealabil al conducerii şcolii.

6. Elevii care se pregătesc pentru participarea la etapa judeţeană si naţională pot fi scutiţi, la alegere, de 15% din orele săptămânale două săptămâni înainte de concurs sau 30% din orele săptămânale în săptămâna premergatoare concursului.

Elevi - Îndatoriri

A. Elevii au obligaţia:

1. să cunoască şi să respecte prevederile Regulamentului de Ordine Interioară (ROI) şi Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat, aprobat prin O.M. 2005.

2. să respecte şi să asculte de toate persoanele investite cu autoritate în şcoală;

3. să coopereze cu toţi elevii cărora li s-au dat atribuţii speciale de către conducerea Grup Şcolar „Dimitrie Leonida"  sau Consiliul Elevilor.

4. să nu se implice în nici un fel de activitate care ar aduce atingere bunului renume al Grup Şcolar „Dimitrie Leonida";

5. să coopereze cu personalul de pază al Grup Şcolar „Dimitrie Leonida"  pentru a menţine securitatea în incinta liceului. În acest scop este obligatoriu să se legitimeze ori de câte ori personalul de pază o solicită.

B. Conducerea Grup Şcolar „Dimitrie Leonida"  consideră că liceul este o perioada de pregătire generală în care se formează competenţe esenţiale şi cultură generală prin participarea elevilor la toate orele de curs şi laboratoare. Pregătirea pentru olimpiade etapa pe scoală nu poate fi o scuză pentru absenţe. Elevii care se pregătesc pentru participarea la etapa judeţeană şi naţională şi care doresc să beneficieze de reducerea de frecvenţă în perioada premergătoare olimpiadei au obligaţia să stabilească programul special de studiu împreună cu profesorul care îi pregăteşte şi cu acordul dirigintelui.

C. Fumatul, consumul de alcool sau de orice fel de droguri de către elevi constituie o abatere gravă care se sancţionează aspru.

D. Ţinuta elevilor va fi decentă, fără excese din punct de vedere coloristic sau al accesoriilor.

Elevi - Recompense

Pentru rezultate deosebite în activitatea şcolară şi extraşcolară, elevii pot fi recompensaţi, după caz, cu:

1. evidenţierea în faţa colegilor de clasă, a colegilor de şcoală sau a Consiliului Profesoral;

2. acordarea de premii, diplome şi recompense materiale din fondul şcolii sau de la agenţii economici (sponsori) pentru rezultate deosebite obţinute la concursuri şcolare;

3. premii de onoare ale Grup Şcolar „Dimitrie Leonida"  pentru rezultate remarcabile la olimpiade şcolare pe diferite domenii (ştiinţe ale naturii, matematică, literatură, limbi străine, istorie, geografie, ştiinţe sociale, sport) sau pentru atitudine civică exemplară;

4. se acordă premiul "DIMITRIE LEONIDA" elevilor cu rezultate de excelentă în diferite domenii (ştiinţe, artă, muncă socială în şcoală sau în afara ei).

Elevi - Sancţiuni

ABATERI

PRIMA DATĂ

DE MAI MULTE ORI

ÎNTÂRZIERE LA ORĂ

Avertisment verbal

Absenţă în catalog

ABSENTE NEMOTIVATE LA ORE

Scăderea notei la purtare cu 1 punct pentru fiecare 10 absenţe nejustificate printr-un document medical

COPIAT

- în cazul unei teme: refacerea temei
- în cazul unui test: penalizare cu nota 1

Acordarea notei 1 la fiecare încercare + scăderea notei la purtare cu 2 puncte

IMPLICAREA ÎN CONFLICTE VERBALE VIOLENTE, BĂTAIE

- Discuţie cu elevul şi părinţii acestuia**
- Scăderea notei la purtare cu 1 punct

Scăderea notei la purtare cu 2 puncte + suspendare* pe 3 zile

FUMAT

- Discuţie cu părinţii elevului;
- Scăderea notei la purtare cu 1 punct

Exmatriculare

FRECVENTAREA BARURILOR ÎN TIMPUL PROGRAMULUI DE ŞCOALĂ

Discuţie cu elevul şi părinţii acestuia

Scăderea notei la purtare cu 2 puncte

DISTRUGEREA BUNURILOR ŞCOLII

- Discuţie cu elevul şi părinţii acestuia **
- Plata pagubelor
- Muncă socială ( nr. orelor se stabileşte în funcţie de pagubă)

-Plata pagubelor
-Scăderea notei la purtare cu 2 puncte + eliminare 1-2 zile*

REFUZ DE A SE SUPUNE INSTRUCŢIUNILOR PERSONALULUI ŞCOLII

- Discutarea cu elevul şi părinţii acestuia;
- Discutarea cazului în Consiliul Profesoral
- Muncă socială (nr. orelor se stabileste de către Consiliul Profesoral)

Scăderea notei la purtare cu 1 punct

ŢINUTA VESTIMENTARĂ NEPOTRIVITĂ

- Avertisment verbal
- Informarea părinţilor

5 ore de muncă socială
interzicerea accesului în şcoală

DERANJAREA OREI DE CURS

- Avertisment verbal
- Discutarea cu elevul, consilierul şcolii

Discuţie cu părinţii

IMPLICAREA ÎN ACŢIUNI CARE ADUC ATINGERE BUNULUI RENUME AL COLEGIULUI

10 ore de muncă socială

Mutarea disciplinară la alta şcoală

* Pe perioada eliminării, elevul are obligaţia de a fi prezent în biblioteca liceului.

** Discuţia cazului se va face în Consiliul de Disciplină

În toate cazurile de abateri ale elevilor, profesorul diriginte va discuta cu părinţii elevului.

Profesori - Drepturi

1. Corpul profesoral se bucură de toate drepturile legale stipulate în Legea Învăţământului, in Statutul Personalului Didactic şi în contractul de muncă.

2. Cadrele didactice au dreptul de a participa la activităţi de perfecţionare profesională şi în timpul anului şcolar. În acest caz, cu acordul directorilor sau al Consiliului de Administraţie, se va stabili durata absenţei permise şi condiţiile de acoperire a orelor / materiei.

3. Profesorii pot obţine dreptul de a participa la un curs de formare plătit din fondul şcolii dacă prezintă Consiliului de administraţie un Proiect personal de dezvoltare profesională.

4. Profesorii pot aduce la cunoştinţa directorilor sau a Consiliului de administraţie recomandările, observaţiile şi doleanţele lor, verbal sau în scris.

Profesori - Îndatoriri

1. Personalul didactic are obligaţii şi răspunderi care decurg din Legea Învăţământului, din Statutul Personalului Didactic, din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat aprobat prin O.M. 2005 şi din prevederile contractului de muncă.

2. Personalul didactic are obligaţia de a cunoaşte şi respecta prevederile Normativelor, Metodologiilor şi Programelor în vigoare.

3. Întreg personalul didactic are obligaţia de a cunoaste şi de a aplica în mod adecvat teoriile moderne ale învăţării, în vederea construirii unui demers didactic centrat pe elev cu scopul dezvoltării sale.

4. Evaluarea cunoştinţelor, abilităţilor şi competenţelor elevilor se va face periodic, ritmic si printr-o varietate de mijloace, folosite cu obiectivitate şi corectitudine, pentru a oferi elevilor posibilităţi de afirmare a tuturor laturilor personalitătii acestora (inteligenţa, imaginaţie, spirit critic, sensibilitate). Profesorii trebuie sa informeze elevii despre modalitatile si criteriile de evaluare pe care le va aplica.

5. Profesorii au obligaţia de a comunica cu familiile elevilor în mod periodic şi de câte ori este necesar.

6. Modalitatea de adresare, atât către colegi cât şi către elevi şi părinti, trebuie să fie civilizată şi să vădească respect şi înţelegere pentru interlocutor.

7. Profesorii diriginţi au obligaţia să organizeze activităţi care să contribuie la formarea unităţii colectivelor pe care le conduc.

8. Întreg personalul didactic are obligaţia să contribuie la creşterea prestigiului instituţiei şi promovarea imaginii liceului.

9. Personalul didactic nu trebuie să participe la nici o activitate, în liceu sau în afara sa, care ar aduce atingere bunului renume al Grup Şcolar „Dimitrie Leonida" Petroşani.

Profesori - Recompense

1. Evidenţierea în Consiliul Profesoral;

2. Acordarea salariului de merit sau a gradaţiei de merit conform metodologiei elaborate de MEdC;

3. Acordarea de premii sau recompense materiale din fondul şcolii sau de la agenţii economici (sponsori) pentru rezultate remarcabile;

4. Recomandarea scrisă sau verbală pentru poziţii în diferite comisii la nivel judeţean, municipal, naţional, pentru participarea la conferinţe şi întâlniri internaţionale.

Profesori - Sancţiuni

ABATERI

PRIMA DATA

DE MAI MULTE ORI

ÎNTÂRZIERE LA ORE

Notarea în condica de prezenţă

- Atenţionare în faţa Consiliului Profesoral şi a Consiliului de Administratie
- neplata orei dacă întârzierea depăşeşte 10 minute

ABSENŢĂ NEMOTIVATĂ DE LA ORE

Neplata orei

- Neplata orelor
- Diminuarea calificativului anual
- Sancţiune salarială stabilită de Consiliul de Administraţie al  Grup Şcolar „Dimitrie Leonida" Petroşani

ABSENŢĂ NEMOTIVATĂ DE LA CONSILIUL PROFESORAL

Avertisment verbal

- Atenţionare în faţa Consiliului de Administraţie
- Diminuarea calificativului anual

ATITUDINE NECORESPUNZĂTOARE FAŢĂ DE COLEGI SAU FAŢĂ DE ELEVI

Avertisment verbal

- Atenţionare în faţa Consiliului Profesoral
- Diminuarea calificativului anual