Liceul Vitomiresti
Vitomiresti, Olt
Regulament
INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI OLT
LICEUL TEHNOLOGIC VITOMIRESTI
Nr. 2107/17.10.2012
REGULAMENT DE ORDINE INTERIOARĂ
Prezentul regulament constituie o anexă a Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din 2005 şi este realizat la nivelul exigenţelor impuse de condiţiile şi tradiţiile Liceului Tehnologic Vitomireşti.
Având în vedere :
Legea 1/2011, Legea Educaţiei Naţionale,
O.MECTS nr.3753/2011 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii în sistemul naţional de învăţământ,
Documentele MECTS – Foaia de parcurs ptr anul şcolar 2011 – 2012 şi scrisorile
metodice pentru disciplinele de studiu din învăţământul preuniversitar,
Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin OMEdC nr 4925/8.09.2005
Metologia formării continue a personalului didactic din învăţământul preuniversitar ,
Adresei MECTS nr. 44366/10.09.2010 referitoare la activităţile specifice funcţiei de diriginte la învăţământul primar, adresei MECTS nr. 46267/28.09.2010 referitoare la activităţile specifice funcţiei de diriginte la învăţământul preşcolar,
Ordinul MECTS nr. 5635 din 31.08.2012 cu privire la structura anului şcolar 2012 – 2013,
Alte ordine, notificări şi precizări ale MECTS
Legea nr. 87/2006 pentru aprobarea OUG nr.75/2005 privind asigurarea calităţii
Codul muncii, aprobat prin legea nr. 53/ 24 ianuarie 2003 cu completările ulterioare
Legea nr. 29/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ
Se adoptă prezentul Regulament intern care intră în vigoare începând cu anul şcolar 2012-20013.
Capitolul I
Dispoziţii generale
Art. 1. Liceul Tehnologic Vitomireşti este o instituţie de învăţământ de stat,organizată în conformitate cu Constituţia României, Legea 1/2011, Legea Educaţiei Naţionale,
O.MECTS nr.3753/2011 privind aprobarea unor măsuri tranzitorii în sistemul naţional de învăţământ,Legea nr.87/2006 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/12.07.2005 privind asigurarea calităţii educaţiei,Documentele MECTS – Foaia de parcurs pentru anul şcolar 2011 – 2012 şi scrisorile metodice pentru disciplinele de studiu din învăţământul preuniversitar, Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din 2005 denumit în continuare ROFUIP ( elaborat de M.Ed.C.T. ) şi alte reglementări ale MECTS.
Art. 2. Prezentul regulament conţine prevederi specifice, referitoare la organizare şi funcţionarea Liceul Tehnologic Vitomireşti, în conformitate cu documentele normative
menţionate la art.1 şi este numit în continuare Regulament de Ordine Interioară (ROI).
Art.3. Elevii, personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, părinţii, au obligaţia să cunoască şi să respecte prevederile prezentului regulament.
Art. 4. Programul şcolii: se desfăşoară într-un schimb, în intervalul orar 8 -15, cursuri frecvenţă zi şi 15 – 19, frecvenţă seral;
Ora de curs are durata de 50 de minute cu o pauză de 10 minute, iar după a doua oră de curs ( la ora 950) se stabileşte o pauză de 20 minute.
În cazuri obiective, directorul, după consultarea şi aprobarea Consiliului de administraţie cu participarea liderului de sindicat, poate stabili ora de curs de 40 minute cu o pauză de 5 minute.
Personal administrativ
1. Personalul didactic auxiliar îşi desfăşoară programul între orele 745-1545 .
2. Serviciul secretariat îşi desfăşoară” programul cu publicul şi elevii zilnic între orele 1100-1400.
3. Personalul de îngrijire lucrează într-un schimb, după caz cu modificările orare specificate în fişa postului.
3. În funcţie de nevoile şcolii programul poate fi modificat şi se va stabili un program adecvat, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
Art. 5. Ieşirea elevilor din şcoală este permisă numai după încheierea programului zilei, în situaţii deosebite, elevii pot ieşi cu învoirea profesorului de serviciu, a dirigintelui sau a direcţiunii.
Art. 6. (1) Absenţele de la program ale personalului şcolii trebuie să fie însoţite de certificatul medical, prezentat până în 30 ale lunii respective, în caz de boală, sau de o cerere în care este menţionată asigurarea suplinirilor, avizată de directorul şcolii, în cazul învoirilor prevăzute de contractul colectiv de muncă.
(2) Cererile scrise adresate conducerii scolii pentru concediile fără plată, se depun la direcţiune de regulă cu cel puţin 24 de ore înainte de data învoirii; în cazul cadrelor didactice care solicită concediu fără plată, în cerere se vor specifica persoanele care asigură suplinirea solicitantului.
Art. 7. În sistemul naţional de învăţământ funcţionează personal didactic de predare,personal didactic auxiliar (şi nedidactic ) cu calităţi morale, apt din punct de vedere medical, capabil să relaţioneze corespunzător cu elevii, părinţii, colegii.
Capitolul II
Organizarea Liceului Tehnologic Vitomireşti
Art. 8. Liceul Tehnologic Vitomireşti şcolarizează elevi în următoarele forme de
învăţământ
- Ciclul primar: clasa pregătitoare, clasele I – IV ( elevi cu vârste cuprinse între 5 – 11 ani)
- Ciclul gimnazial: clasele V – VIII (elevi cu vârste cuprinse între 11 – 15 ani)
- ciclul liceal: forma de învăţământ zi, clasele IX – XIII (elevi cu vârste cuprinse între 14 – 19 ani), forma de învăţământ seral, clasele IX – XIV (elevi cu vârste peste 18 ani)
Art.9. În şcoală se constituie următoarele organisme de conducere si colective de lucru:
a) Consiliul profesoral care funcţionează conform art. 98 din Legea 1/2011 şi capitolului III, secţiunea 3, art. 27-29 din Regulamentul de organizare si funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar
b) Consiliul de administraţie, care funcţionează conform art. 96 din Legea 1/2011 şi capitolului III, secţiunea 4, art. 30-34 din Regulamentul de organizare si funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar;
c) Catedrele / comisiile metodice,
Capitolul III
Personal didactic
Art. 10. Activitatea cadrelor didactice cuprinde:
a) Activitatea de predare la clasă
b) Activitatea de pregătire a lecţiilor
c) Activitatea de perfecţionare metodico-ştiinţifică
d) Activitatea în cadrul catedrei metodice din care face parte
e) Activitatea ca diriginte
f) Activitatea în cadrul comisiei metodice a diriginţilor
g) Activităţi extracurriculare desfăşurate cu elevii
h) Activitatea profesorului de serviciu
Art. 11. Cadrele didactice se prezintă la şcoală cu cel puţin 10 minute înainte de prima oră din orarul propriu, în cazuri deosebite (concediu medical, evenimente în familie, etc.) anunţă conducerea şcolii în timp util pentru a putea lua măsuri de suplinire. Şeful comisiei metodice din care face parte cadrul didactic în cauză asigură orarul pentru suplinirea acestuia, în cazuri excepţionale această sarcina revine directorului.
Art. 12. La intrarea în clase cadrele didactice vor lua măsuri pentru desfăşurarea orelor în condiţii civilizate de ţinută, ordine şi curăţenie. Profesorii de la ultima oră de curs a fiecărei clase,au obligaţia să verifice dacă elevii clasei respective au lăsat sala în ordine.
a) profesorii de la clasă vor informa profesorii de serviciu/diriginţii cu privire la elevii fără uniformă
b) cadrele didactice care nu-şi fac datoria vor fi sancţionate cu diminuarea calificativului
Art. 13. Intrarea în clase, în timpul orelor, a oricărei persoane este permisă numai cu acordul directorului.
Art. 14. Este interzisă folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs de către elevi,
Art. 15. Personalul didactic din învăţământ are obligaţia :
a) Să participe la programe de formare continuă, în conformitate cu specificul activităţii şi cu reglementările în vigoare, pentru fiecare categorie.
b) Să aibă o ţinută normală, demnă în concordanţă cu valorile educaţionale pe care le transmite elevilor, o vestimentaţie decentă si un comportament responsabil.
c) Să sesizeze la nevoie instituţiile publice de asistenţă socială/educaţională specializată, Direcţia de protecţie a copilului, în legătură cu aspecte care afectează demnitatea, integritatea fizică şi psihică a elevului .
d) Să dovedească respect şi consideraţie în relaţiile cu elevii, părinţii/reprezentanţii legali ai acestora, agenţii economic, comunitatea locală.
e) Să prezinte conform legii, rezultatele analizelor medicale solicitate, efectuate conform Legii nr.1/2011, titlul IV, Statutul Personalului Didactic.
f) Să realizeze orele de predare la clasă, de pregătire pentru examene şi olimpiade precum şi cele de recuperare.
g) Să pregătească materialul didactic, mijloacele audio-vizuale, aparatele şi instrumentele de lucru, (pentru experienţe, demonstraţii, lucrări de laborator)
h) Să participe la organizarea şi desfăşurarea concursurilor şcolare şi examenelor naţionale.
i) Să participe la şedinţele si activităţile Consiliului de Administraţie, când este solicitat
j) Să efectueze toate atribuţiile şi sarcinile ce-i revin când este profesor de serviciu
k) Să îndeplinească toate atribuţiile si sarcinile ce-i revin în calitate de diriginte.
l) Să asigure suplinirea orelor, colegilor absenţi, conform orarului de suplinire întocmit de profesorul de serviciu împreună cu directorul
m) Să participe la activităţile comisiei metodice din care face parte, ale consiliului clasei, ale consiliului profesoral al scolii, precum si la activităţile convocate de directorul şcolii.
n) Pentru elevii care deranjează orele, profesorul se adresează profesorului de serviciu, iar elevii respectivi vor fi sancţionaţi si consemnaţi în procesul verbal
o) Profesorii care nu respectă cele menţionate mai sus vor suporta sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare.
Art. 16. Personalului din învăţământ îi este interzis :
a) Să desfăşoare acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, viaţa intimă, privată şi familia acestuia.
b) Să aplice pedepse corporale, precum şi agresarea verbală sau fizică a elevilor şi/sau a colegilor.
c) Să condiţioneze evaluarea elevilor sau calitatea prestaţiei didactice la clasă de obţinerea oricărui tip de avantaje, de la elevi sau de la părinţii/tutorii legali ai acestora. Astfel de practici, dovedite, se sancţionează cu excluderea din învăţământ.
Art. 17. Evaluarea rezultatelor la învăţătură se realizează în mod ritmic, pe parcursul semestrelor conform prevederilor Ministerului Educaţiei Cercetării,Tineretului şi Sportului.
Art. 18. Fiecare semestru cuprinde perioade de predare, de consolidare şi de evaluare a competenţelor dobândite de elevi; în aceste perioade se urmăreşte :
a) Ameliorarea rezultatelor procesului de predare – învăţare,
b) Fixarea şi sistematizarea cunoştinţelor,
c) Stimularea elevilor cu ritm lent de învăţare sau cu alte dificultăţi în dobândirea cunoştinţelor, deprinderilor şi atitudinilor.
d) Stimularea pregătirii elevilor capabili de performanţă.
Art. 19. Instrumentele de evaluare se stabilesc în funcţie de vârstă şi de particularităţile psihopedagogice ale elevilor si de specificul fiecărei discipline. Acestea pot fi:
a) Lucrări scrise
b) Activităţi practice - cele de laborator
c) Referate si proiecte
d) Interviuri
e) Portofolii
f) Alte instrumente stabilite de catedrele/comisiile metodice si aprobate de director sau elaborate de MECTS ori de ISJ Olt.
Art. 20. În învăţământul preuniversitar, evaluările se concretizează, de regulă prin note de la 10 la1. Notele acordate se comunică, în mod obligatoriu, elevilor, se trec în catalog şi în carnetul de elev, de către profesorul care le acordă şi se discută cu elevii şi părinţii (dacă este cazul).
SERVICIUL PE ŞCOALĂ
Art. 21. Serviciul pe şcoală se organizează pe baza unui grafic întocmit de Comisia de serviciu pe şcoală şi diriginţi, afişat semestrial. Observaţiile cadrelor didactice de serviciu se trec într-un registru special .
Art. 22. Activitatea profesorilor de serviciu începe la ora 7 45 şi se încheie după ultima oră de curs.
În cazul schimbării programului zilnic activitatea se adaptează orarului şcolii.
Art. 23. Cadrul didactic de serviciu răspunde de ordinea şi disciplina din şcoală şi are următoarele atribuţii :
- controlează accesul elevilor în şcoală la începerea programului,
- aprobă învoirile elevilor pe durata programului,
- controlează starea de curăţenie şi respectarea normelor de igienă din şcoală la începutul şi la sfârşitul orelor de curs şi o consemnează în registrul de procese verbale,
- asigură securitatea elevilor pe durata pauzelor,
- asigură respectarea programului şcolar de către profesori/învăţători si elevi, punctualitatea la ore
- ia măsuri de sancţionare, informează profesorul diriginte al elevilor care comit abateri disciplinare,
- asigură securitatea cataloagelor şi a altor documente din sala profesorală,
- în cazurile speciale care se pot ivi şi care impun intervenţia forţelor de ordine se ia legătura cu organele competenţe.
- se asigură că sunt stinse toate luminile în spaţiile din clădire, întrerupe circuitul electric al
calculatorului şi al copiatorului din cancelarie,
Art. 24. Cadrele didactice de serviciu sunt ajutate de către elevul de serviciu .
Art. 25. Elevul de serviciu pe şcoală este coordonat de profesorii de serviciu şi directori.
Pe durata pauzelor aceştia nu vor părăsi locul de serviciu, ajutând la păstrarea ordinei şi disciplinei în şcoală.
Art. 26. Accesul persoanelor străine în şcoală este permis numai după consemnarea în Registrul de poartă a datelor personale (din actul de legitimare) de către elevii de serviciu de la intrare
Este strict interzis accesul în şcoală a persoanelor în stare de ebrietate.
Art. 27. În fiecare clasă se organizează echipe de elevi de serviciu pe clasă. Elevii de serviciu au sarcina de a menţine ordinea şi disciplina în clasă pe timpul pauzelor şi de a asigura condiţii de lucru adecvate pentru desfăşurarea orelor, materialul didactic, cretă, ştergerea tablei.
Art. 28. Asigurarea curăţeniei claselor intră şi în obligaţia elevilor.
Art. 29. Pentru asigurarea respectării Regulamentului şcolar, pentru evitarea producerii de stricăciuni ale bunurilor materiale din şcoală şi pentru realizarea unui climat civilizat în şcoală, profesorii de serviciu împreună cu elevii de serviciu, propun directorului sancţionarea elevilor care săvârşesc următoarele abateri :
a) fumează în incinta şcolii sau în imediata apropiere a acesteia, consumă seminţe sau alcool,
b) degradează instalaţiile din grupurile sanitare sau nu respectă destinaţia grupurilor sanitare,
c) aleargă zgomotos pe coridor şi în clasă, sar pe bănci sau catedre,
d) trântesc până la degradare uşile şi ferestrele,
e) degradează mobilierul prin jocuri brutale, zgârieturi, desene etc.
f) se sprijină cu picioarele pe pereţi şi deteriorează pereţii cu inscripţii, desene, etc.
g) degradează instalaţiile electrice (comutatoare, prize, lămpi, etc) lovesc şi distrug tablele de scris, mobilierul, aparatele şi instalaţiile din laboratoare,
h) Comit acte de violenţă fizică sau verbală asupra celorlalţi colegi sau a personalului şcolii şi a cadrelor didactice,
i) Săvârşesc alte fapte interzise de Regulamentul şcolar,
j) Săvârşirea unei abateri dintre cele menţionate atrage după sine sancţionarea elevului conform R.O.F.U.I.P., în funcţie de gravitatea faptei săvârşite mergându-se până la eliminare,
k) În caz de stricăciuni va fi achitată contravaloarea bunurilor deteriorate, sau înlocuirea lor cu altele similare .
Art. 30. Cadrele didactice de la ciclul primar însoţesc, pe rând, microbuzul şcolar.
Capitolul IV
Elevii
Dispoziţii generale
Art. 31. Elevii se prezintă la şcoală cu cel puţin 5 minute înainte de prima oră din orarul claselor proprii şi nu mai devreme de 15 minute. Dacă au întârziat din motive obiective elevii pot intra în şcoală pe la intrarea principală.
Art. 32. Elevii aşteaptă microbuzul şcolar în curtea şcolii.
Art. 33. Elevii au obligaţia ca pe perioada cursurilor să poarte o ţinută decentă.
Transferul elevilor
Art. 34. Transferurile la cererea elevilor/ părinţilor, tutorilor legali în cadrul unităţii, de la o clasă la alta sau din alte şcoli, se aprobă în Consiliul de administraţie al şcolii, în limita locurilor.
Art.35. Drepturile elevilor
· Elevilor Liceului Tehnologic Vitomireşti le este garantată, conform legii, libertatea de exprimare a opiniilor, asociere în cercuri şi în asociaţii stiinţifice, culturale, artistice, sportive sau civice, care se organizează şi funcţionează pe baza unui statut propriu, aprobat de Consiliul de administraţie al şcolii.
· Elevilor le este garantată, conform legii, libertatea de a redacta şi difuza reviste/publicaţii şcolare proprii care să aibă caracter educativ.
În cazul in care aceste reviste/ publicaţii conţin elemente care afectează siguranţa naţională, ordinea publică, sănătatea şi moralitatea, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sau prevederile prezentului regulament, directorul va suspenda editarea şi difuzarea acestora.
· Elevii se bucura de toate drepturile legale. Nici o activitate organizata de/sau în şcoală nu poate leza demnitatea sau personalitatea acestora.
· Elevii pot utiliza gratuit, sub îndrumarea profesorilor, baza materială şi didactică din şcoală.
· Elevii claselor I –X beneficiază de manuale gratuite.
· Elevii au dreptul să fie evidenţiaţi, să primească premii şi recompense pentru rezultatele deosebite la activităţile şcolare şi extraşcolare, precum şi pentru atitudine civică exemplară.
· Dreptul la reuniune se exercită în afara orelor de curs, iar activităţile coordonate de un cadru didactic pot fi susţinute în şcoală numai cu aprobarea directorului, organizatorii răspund, în timpul reuniunilor, de asigurarea ordinii, disciplinei şi de integritatea bazei materiale. Reuniunile pot avea loc numai în prezenţa dirigintelui clasei.
Art. 36. Îndatoririle elevilor
Elevii Liceului Tehnologic Vitomireşti au următoarele îndatoriri:
· Să frecventeze cursurile, să se pregătească la fiecare disciplină de studiu şi să-şi însuşească noţiunile prevăzute de programele şcolare.
· Să cunoască şi să respecte legile statului, Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar elaborat de M.E.C.T.S, Regulamentul Intern pentru elevi, regulile de circulaţie şi cele referitoare la apărarea sănătăţii, normele de tehnica securităţii muncii, de PSI, normele de protecţie civilă şi de protecţie a mediului.
· Să dovedească respect pentru adulţi (cadre didactice, personal administrativ, medical şi de îngrijire) cât şi pentru colegii lor, indiferent de starea socială, situaţia familială, naţionalitate şi religie.
· Să aibă o ţinută decentă.
· Profesorul care constată în timpul orelor că există elevi cu ţinuta care nu este în conformitate cu prevederile acestui regulament, va consemna în jurnalul clasei. Observaţiile făcute de cadrele didactice vor fi luate în considerare la stabilirea notei la purtare.
· Să îndeplinească în mod conştiincios sarcinile care le revin când sunt de serviciu în clasă
sau pe şcoală. Modul în care elevii îndeplinesc sarcinile constituie unul dintre criteriile de acordare a notei la purtare.
· Să menţină curăţenia în sălile de clasă, laboratoare, cabinete, sala de sport, holuri, grupuri sanitare, teren de sport şi în curtea şcolii.
· Să desfăşoare activităţi în laboratoare, cabinete, sala de sport, numai sub supravegherea unui cadru didactic sau personal auxiliar de specialitate.
· Elevii pot iniţia şi organiza activităţi extracurriculare.
· Elevii au obligaţia de a se comporta civilizat în şcoală şi în afara ei, făcând dovada respectului faţă de cei din jur, prin atitudine, gestică, limbaj decent, fără manifestări violente sau scandaloase.
· Să aibă caiete la orele de curs.
· Să poarte asupra lor carnetul de elev.
· Motivarea absenţelor se efectuează săptămânal de către dirigintele/învăţătorul clasei, pe
baza următoarelor acte:
1) Adeverinţă eliberată de medicul de familie, depusă de elev la dirigintele clasei în termen de 7 zile de la reluarea activităţii.
2) Cererea scrisă a părintelui /tutorelui legal al elevului, adresată directorului unităţii de învăţământ şi aprobată de acesta, în urma consultării cu dirigintele clasei fără a depăşi 5 zile pe an.
Cererea, va fi depusa de către părinţi/tutore legal şi va fi înregistrata la serviciul secretariat .
3) Nerespectarea termenului prevăzut la aliniatul (1) din prezentul articol atrage de regulă declararea absenţelor ca nemotivate.
· Elevii au obligaţia să utilizeze cu grijă cărţile şi manualele şcolare primite prin biblioteca şcolii şi să le restituie în stare bună în termenul stabilit, altfel nu li se va elibera nici un document şcolar până la recuperarea acestora.
· Elevii au obligaţia să înştiinţeze părinţii/tutorele legal de convocarea acestora la şcoală de diriginte/director.
Art. 37. Sancţiunile aplicate elevilor
La Liceul Tehnologic Vitomireşti se stabilesc următoarele sancţiuni:
· În cazul elevilor care absentează nemotivat se vor lua măsuri de sancţionare, în conformitatea cu Regulamentul de organizare si funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar,
· Elevii pot fi învoiţi de către diriginte pentru probleme deosebite una sau două zile/semestru,
· Elevii care aşteaptă profesorii pe hol sau în curtea scolii vor fi mustraţi de către profesor şi
la 3 observaţii făcute li se scade nota la purtare cu 1 punct.
· Elevii care nu se află în clasă la intrarea cadrului didactic sunt consideraţi absenţi la ora respectivă. În cazuri bine motivate, elevii care întârzie pot cere permisiunea cadrului didactic să participe la oră, profesorul motivând absenţa după caz, trei întârzieri se consideră o absenţă
nemotivată.
· Părăsirea spaţiilor de învăţământ (sală de clasă, cabinet, laborator, sală şi teren de sport) în
timpul orelor se face numai în caz de forţă majoră şi doar cu aprobarea cadrului didactic.
· Elevii care din motive întemeiate se află în curtea şcolii în timpul orelor de curs, nu vor deranja procesul de învăţământ. În caz contrar vor fi sancţionaţi.
· Scăderea mediei semestriale la purtare pentru absenţe se face proporţional cu numărul de
absenţe nemotivate după cum urmează:
0 - 20 absenţe nemotivate: Media 10
21 - 40 absenţe nemotivate : Media 9
41 - 60 absenţe nemotivate: Media 8
61 - 80 absenţe nemotivate: Media 7
· Scăderea notei la purtare sub 7 se propune în Consiliul clasei şi se stabileşte în Consiliul profesoral
· Introducerea în şcoală sau deţinerea de arme albe, spray-uri paralizante sau lacrimogene, petarde, pocnitori, muniţie, droguri sau băuturi alcoolice precum şi a altor materiale care pot afecta integritatea fizică si psihică a elevilor sau a personalului şcolii se sancţionează cu scăderea notei la purtare la 5 (echivalent cu repetenţia), sau exmatricularea
· Furtul dovedit, din avutul personal sau din avutul şcolii, se sancţionează cu scăderea notei la purtare la 5 (echivalent cu repetenţia),
· Aruncarea unor obiecte pe fereastră sau alte acţiuni care pun în pericol siguranţa celor din jur se sancţionează cu scăderea notei la purtare la 7,
· Filmările cu telefonul mobil în incinta şcolii (ore de curs, curtea şcolii, etc.) se sancţionează cu scăderea notei la purtare la 5 (echivalent cu repetenţia),
· Elevii care nu respectă prevederile prezentului regulament privind ţinuta decentă vor fi eliminaţi de la cursuri pe o perioadă de 1-3 zile, cu posibilitatea efectuării de munci în folosul
şcolii.
· Elevii au obligaţia să poarte uniforma şcolară specifică pe durata cursurilor.
În cazul nerespectării acestei obligaţii elevii nu vor fi primiţi la cursuri în ziua respectivă, dacă la controlul zilnic efectuat de profesorul de serviciu,profesorii clasei sau director, se va constata că nu au uniforma sau o au incompletă înregistrând astfel absenţe nemotivate care atrag scăderea notei la purtare.
· Injuriile, jignirile şi insultele aduse colegilor, cadrelor didactice sau personalului şcolii se
pedepsesc în funcţie de gravitate.
· Este interzis elevilor să deterioreze bunurile din patrimoniul unităţii de învăţământ,
a) la începutul fiecărui semestru, la nivel de clasă, se va întocmi graficul elevilor de serviciu, care răspund de ordine, curăţenie, ştergerea tablei, aprovizionarea cu cretă şi distribuirea materialului didactic necesar desfăşurării orelor de curs.
b) fiecare clasă împreună cu dirigintele, răspunde de aspectul şi inventarul sălii de clasă. La
sfârşitul anului şcolar clasa va fi predată în starea în care a fost primită pe bază de proces verbal în care sunt menţionate eventualele deteriorări şi modul de recuperare sau înlocuire a lor.
c) elevii vinovaţi de deteriorarea bunurilor şcolii vor plăti toate lucrările necesare reparaţiilor sau vor suporta toate cheltuielile pentru înlocuirea bunurilor deteriorate.
d) contravaloarea pagubelor care nu se recuperează direct prin reparare sau înlocuire, se plătesc la contabilitate pe baza de chitanţă, în contul de venituri proprii al şcolii.
e) în cazul în care vinovatul nu se cunoaşte, răspunderea materială este colectivă (a clasei, a grupei etc.), iar pentru spaţiile comune răspunderea materială şi financiară revine tuturor elevilor şcolii.
f) pentru faptele prevăzute la alin. (1) elevii pot fi sancţionaţi în conformitate cu dispoziţiile art. 118 -129 din R.O.F.U.I.P;
g) pentru păstrarea şi întreţinerea bunurilor materiale ale şcolii, elevii de serviciu pe şcoală au
obligaţia de a sesiza, după caz, dirigintele, profesorul /învăţătorul de serviciu sau directorul de
săvârşirea oricărui gen de abateri.
· Este interzis ca elevii să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor de curs, fără acordul profesorului, a examenelor şi de asemenea orice aparat audio vizual ( hand free, MP3 player, MP4 player, CD Player, aparate foto de orice tip, telefoane cu camera foto, camera video, bluetooth, iPod , etc. ) Încălcarea acestei prevederi atrage după sine reţinerea telefonului până la sfârşitul anului şcolar. Şcoala nu răspunde de securitatea telefoanelor mobile.
· Elevii vor păstra curăţenia şi ordinea în spaţiile şcolare(săli de clasă, spaţii verzi, terenuri
de sport etc.) Ambalajele şi resturile vor fi aruncate în locurile special amenajate. Încălcarea
acestei prevederi atrage după sine sancţionarea elevului prin reţinerea acestuia după încetarea
programului, pentru a face curăţenie în spaţiile respective. În cazul repetării acestui tip de abateri, elevii vor fi sancţionaţi cu executarea unor lucrări de salubrizare (două ore în afara cursurilor).
· Este interzis elevilor să invite în incinta spaţiului de învăţământ persoane străine, fără încuviinţarea dirigintelui sau conducerii şcolii. În caz contrar, vor fi sancţionaţi potrivit legilor în vigoare, atât elevii cât şi invitaţii acestora;
· Este interzis elevilor să posede si să difuzeze materiale cu caracter obscen sau pornografic;
În caz contrar, elevul va fi sancţionat potrivit prevederilor art. 118, lit. b, c, d, e, f, g si h din
ROFUIP.
Art. 38. Recompensele elevilor
Elevii care obţin rezultate remarcabile în activitatea şcolară si extraşcolară vor fi recompensaţi
conform articolelor 115, 116, 117 din R.O.F.U.I.P.
· La încheierea fiecărui an şcolar şefii de promoţie vor fi consemnaţi în “Cartea de onoare a şcolii.”
· Elevii cu rezultate remarcabile în activităţile şcolare vor fi evidenţiaţi în cadrul serbărilor şcolare de sfârşit şi început de an şcolar,
. colectivul de elevi care a reuşit să aducă îmbunătăţiri sălii de curs, să menţină ordinea şi curăţenia pe tot parcursul anului şcolar, va fi recompensat cu o excursie tematică.
Capitolul V
Părinţii
Art. 39. Formele de colaborare ale şcolii cu familia sunt:
a) Consiliul reprezentativ al părinţilor;
b) Comitetele de părinţi pe clase;
c) Şedinţele cu părinţii;
d) lectoratele cu părinţii;
e) corespondenţa cu părinţii;
f) vizite la domiciliul elevilor efectuate de dirigintele clasei sau de comisia de anchetă socială,
dacă este cazul.
Art. 40. Între Consiliul reprezentativ al părinţilor şi conducerea scolii se încheie un contract de colaborare în care se specifică obligaţiile ambelor părţi. Activitate Asociaţiei comunitare se va desfăşura numai în scopul îmbunătăţirii procesului instructiv-educativ al şcolii, respectându-se prevederile statutului asociaţiei.
Art. 41. Părintele/tutorele legal va semna cu şcoala un acord de parteneriat în educaţie la înscrierea copilului în unitatea noastră de învăţământ.
Art. 42. Şedinţele cu părinţii se organizează de către învăţători/ diriginţi cel puţin o dată pe semestru şi ori de câte ori situaţia de la clasă o impune. La cerere, şedinţele se pot organiza cu
părinţi – elevi - profesori.
Art. 43. Şedinţele cu părinţii au o tematica fixată la începutul anului şcolar. Secretarul comitetului de părinţi pe clasă întocmeşte la fiecare şedinţă câte un proces verbal, care se depune de către diriginte la dosarul Comisiei metodice a diriginţilor.
Art. 44. Părintele/tutorele legal are obligaţia să se prezinte la şcoală cel puţin o dată pe lună sau de cate ori este solicitat de dirigintele clasei sau director.
Art. 45. Comunicarea purtată cu părinţii are rolul de a înştiinţa în scris despre:
a) abaterile elevilor;
b) situaţia şcolară la finele semestrului/ anului şcolar;
c) corigenţele elevilor şi perioada examenelor de corigenţă;
d) situaţii deosebite precum preavizul de eliminare.
e) felicitarea părinţilor ai căror copii au avut o rezultate deosebite la olimpiade , concursuri,
activităţi cultural - artistice şi la învăţătură şi purtare,
Art. 46. În cazul elevilor care ridică probleme disciplinare repetate, odată cu semnarea preavizului de eliminare părintele şi elevul îşi iau un angajament scris că faptele nu se vor mai repeta, nerespectarea angajamentului, ducând la aplicarea sancţiunilor prevăzute la articolele 127,128, 129 din R.O.F.U.I.P.
Capitolul VI
Reguli privind protecţia, igiena şi securitatea muncii
Art. 47. Pentru ca pe parcursul anului şcolar să nu se producă evenimente cu consecinţe nedorite atât în rândul cadrelor didactice cât şi în rândul elevilor este necesar ca la nivelul fiecărei unităţi şcolare să se aplice următoarele măsuri care au caracter obligatoriu:
(1) Orele de educaţie fizică se vor desfăşura numai pe terenul sau în sala de sport, lucrul la aparate se va face numai după o explicare atentă a fiecărui exerciţiu şi sub supravegherea directă şi permanentă a profesorului coordonator, care răspunde de păstrarea stării de sănătate şi a integrităţii corporale a fiecărui elev.
(2) Verificarea fixării ghivecelor de flori pe suporturi şi a suporturilor pe perete.
(3) Verificarea fixării corespunzătoare a tablourilor, panourilor, afişajelor folosite pentru semnalizarea riscurilor şi a altor materiale didactice pe pereţii sălilor de clasă, coridoarelor şi
laboratoarelor.
(4) Verificarea iluminatului în fiecare sală de clasă pentru asigurarea desfăşurării corespunzătoare a activităţilor didactice.
(5) Verificarea adaptării băncilor în care elevii învaţă la cerinţele unei dezvoltări normale a
diferitelor componente ale organismului uman, în aşa fel încât să poată adopta o poziţie ergonomică, pe toată perioada de şedere în clasă.
(6) Căile de acces, holurile şi culoarele de trecere trebuie să rămână libere şi neblocate.
Căile de acces şi ieşirile cu destinaţie de urgenţă trebuie să fie puse în evidenţă (marcate) prin
indicatoare de securitate amplasate în locurile cele mai potrivite.
(7) Verificarea fixării porţilor pe terenurile de fotbal, handbal a fileurilor de volei, tenis şi a
suporturilor şi panourilor, de către profesorii de educaţie fizică.
(8) Verificarea asigurării stabilităţii ţiglei de pe acoperişuri, a gurilor de canalizare din clădirea şcolii precum şi fixarea şi curăţirea jgheaburilor şi burlanelor de evacuare a apelor pluviale.
(9) Se interzice accesul elevilor în punctele termice şi la tablourile electrice de distribuţie şi
alimentare. Dacă există şantiere de construcţii în incinta unităţii şcolare, acestea se vor împrejmui şi semnaliza corespunzător pentru a împiedica accesul elevilor şi în general al persoanelor neautorizate.
(10) Participarea la excursiile, taberele şcolare, vizitele, manifestările cultural-sportive se va face pe baza de tabele cu aprobarea conducerii şcolii, a ISJ Olt, cu semnătura de luare la cunoştinţă a elevilor privind însuşirea măsurilor de securitate pentru activitatea respectivă.
(11) Se interzice accesul elevilor pe terasa şcolii, pe acoperişuri, pe porţile de fotbal şi handbal, pe şi oriunde există pericolul căderii în gol.
(12) Se interzice staţionarea elevilor (persoanelor) la intrarea în şcoală precum şi în spaţiul aferent accesului la intrarea în corpul de clădire .
Capitolul VII
Personalul didactic auxiliar şi nedidactic
Art. 48. Personalul didactic auxiliar şi nedidactic se prezintă la şcoală cu cel puţin 5 minute
înainte de ora de începere a programului şi părăseşte locul de muncă după terminarea programului ( program de lucru 8 ore).
Art. 49. Pe toată durata serviciului au obligaţia să asigure curăţenia şi paza unităţii şcolare şi să sesizeze conducerea şcolii pentru toate neregulile din şcoală.
Art. 50. La efectuarea curăţeniei în clase au obligaţia să deschidă geamurile când se mătură şi se spală pe jos, să cureţe băncile de resturile de hârtii şi să le şteargă de praf.
Dacă elevii lasă clasele foarte murdare să sesizeze conducerea şcolii pentru a lua măsurile necesare.
Art. 51. La încheierea programului de lucru să se asigure că toate geamurile sunt închise iar uşile sălilor de clasă, cabinetelor, laboratoarelor şi birourilor sunt încuiate.
Art. 52. Să asigure curăţenia curţii şcolii.
Art. 53. Directorii asigură permanenţa pe întreaga perioadă de desfăşurare a orelor de curs.
Art. 54. Cadrele didactice de serviciu se asigură de existenţa condicii de prezenţă în cancelarie .
La terminarea orelor de curs profesorul de serviciul verifică dacă toate cataloagele sunt la locul lor.
Art. 55. Compartimentul secretariat se ocupă de procurarea, completarea, eliberarea şi evidenţa actelor de studii în conformitate cu reglementările în vigoare.
Art. 56. Serviciul contabilitate asigură şi răspunde de organizarea şi desfăşurarea activităţilor
financiar-contabile a şcolii în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
Îndeplineşte orice servicii financiar-contabile încredinţate de directorul şcolii sau stipulate expres în acte normative.
Art. 57. Mecanicul şcolii răspunde de gestionarea şi de întreţinerea bazei materiale a şcolii,
răspunde prompt la solicitările formulate de cadrele didactice privind repararea mobilierului şcolar, remedierea unor defecţiuni apărute în şcoală.
Art. 58. Bibliotecarul are următoarele sarcini de bază:
a) organizează activitatea bibliotecii şi asigură funcţionarea acesteia,
b) desfăşoară activitate de completare raţională a fondului de carte şi alte publicaţii,
c) îndrumă lectura şi studiul elevilor,
d) sprijină formarea şi documentarea rapidă a personalului didactic,
e) organizează şi participă la acţiuni concrete specifice muncii cu cartea,
f) realizează evidenţa informatizată a cărţilor din bibliotecă.
Capitolul VIII
Disciplina muncii şi răspunderea disciplinară - sancţiuni
Art.59. (1) Orice acţiune sau inacţiune, săvârşită cu vinovăţie de către personalul scolii, prin care au fost încălcate îndatoririle de serviciu, normele de conduită profesională şi civică prevăzute de lege, regulamentul de ordine interioară, contractul individual de muncă sau dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează conform prevederilor prezentului regulament.
(2)Constituie abateri disciplinare următoarele fapte:
a) întârzierea sistematică în efectuarea lucrărilor;
b) neglijenţa repetată în rezolvarea lucrărilor;
c) desfăşurarea altor activităţi decât cele stabilite prin fişa postului în timpul orelor de program;
d) refuzul nejustificat de a îndeplini sarcinile şi atribuţiile de serviciu;
e) lipsa nemotivată de la serviciu sau întârzierea repetată de la serviciu;
f) părăsirea sediului unităţii în timpul orelor de program fără aprobarea conducerii şcolii;
g) manifestări care aduc atingere prestigiului şcolii;
h) orice alte fapte considerate abateri disciplinare prin prezentul regulament;
i) consumul de băuturi alcoolice în timpul programului, sau prezentarea în stare de ebrietate la
serviciu
j) reclamaţii nefondate
Art.60. În raport cu gravitatea abaterii disciplinare comise, sancţiunile disciplinare constatate de comisiei pentru cercetarea faptelor ce pot constitui abateri disciplinare
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile
lucrătoare;
c) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus
retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăsi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
e) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a îndemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă;
g) diminuarea calificativului anual;
h) pentru abaterea de la art. 79 litera i se trece la desfacerea contractului de muncă.
Art. 61. Constatarea, cercetarea, aplicarea si contestarea sancţiunilor disciplinare se face, potrivit prevederilor Codului Muncii (L.53/2003), art. 263-268.
Capitolul IX
Dispoziţii finale
Art. 62. Pentru laboratorul de informatică sunt valabile reguli specifice care se comunică tuturor elevilor la prima oră de informatică, iar în privinţa activităţii în celelalte laboratoare şi cabinete (în special fizică, chimie şi tehnologii) se vor prelucra regulile de protecţia muncii şi PSI în prima oră de curs.
Aceste reguli specifice fiecărui laborator şi cabinet devin ANEXE ale prezentului ROI.
Art. 63. Profesorii de educaţie fizică şi instruire practică vor trece cel târziu până la sfârşitul fiecărei săptămâni absenţele şi notele elevilor în catalog.
Art. 64. Şcoala va centraliza opţiunile elevilor pentru stabilirea CDŞ în urma consultării acestora şi a părinţilor, iar rezultatele vor fi afişate până cel târziu la sfârşitul lunii februarie. Aprobarea CDŞ-urilor se va face conform metodologiei elaborate de MECTS şi vor fi vizate de inspectorul de specialitate .
Art. 65. Şcoala nu îşi asumă nici o responsabilitate pentru dispariţia obiectelor personale ale
elevilor şi/ sau personalului angajat.
Art. 66. Prezentul regulament va fi adus la cunoştinţa elevilor şi a părinţilor sau a reprezentanţilor legali ai acestora, cadrelor didactice şi nedidactice, prin prezentarea lui în CP, la orele de dirigenţie, în cadrul şedinţelor cu părinţii şi afişarea lui la loc vizibil.
Art. 67. Prezentul regulament poate fi modificat pe parcursul anului şcolar cu respectarea
procedurilor legale.
Art. 68. Capitolele şi prevederile din ROFUIP care nu sunt menţionate în acest Regulament de Ordine Interioară se aplică şi în condiţiile şcolii noastre fără nici un amendament.
Art. 69. Întregul personal al şcolii are următoarele obligaţii:
- respectarea ordinii şi disciplinei la locul de muncă, urmărirea şi aplicarea cu fermitate a normelor şi sarcinilor de serviciu şi îndeplinirea lor, manifestarea intransigenţei faţă de orice abatere de la regulile stabilite.
- Respectarea programului de lucru şi executarea întocmai şi la timp a sarcinilor ce le revin prin sarcinile de serviciu sau prin dispoziţiile conducerii şcolii.
- Luarea măsurilor necesare pentru evitarea risipei de orice fel, înlăturarea oricărei neglijenţe în păstrarea şi administrarea bunurilor din dotarea şcolii.
Art. 70. Prezentul regulament intră în vigoare începând cu anul şcolar 2012-2013 de la data
aprobării lui în şedinţa Consiliului de Administraţie din 05 octombrie 2012.
Repartizarea atribuţiilor cadrelor didactice precum şi responsabilităţile conform atribuţiilor
sunt subiectul deciziilor şi al planului managerial şi fişei postului.
Director,
Prof. Ene Gheorghe