Scoala Gimnaziala Prelipca
Prelipca, Suceava

Prezentare

Satul Prelipca este aşezat în Podişul Dragomirnei, subunitate a Podişului Sucevei, într-o regiune climatică corespunzătoare dealurilor joase, la care se adaugă influenţele scandinavo – baltice. Aşezarea se găseşte la aproximativ 20 km de municipiul reşedinţă de judeţ – Suceava, pe malul stâng al râului Suceava. Accesul în localitate se face parcurgând DN 29, până în cartierul Salcea ( 12 km ) şi de acolo pe un drum asfaltat, pe o distanţă de 8 km.
Satul Prelipca a fost atestat la 1828, într-un document cartografic, ca parte componentă a moşiei Salcea. Ulterior satul a făcut parte, începând cu anul 1875, din comuna Salcea. Din 2003, comuna Salcea, în urma unui referendum, a devenit aşezare urbană. Celelalte foste sate ale comunei – Plopeni, Salcea şi Văratec - au primit statutul de cartiere ale noului oraş, în timp ce Prelipca, a primit statutul de sat afiliat oraşului.
Populaţia, în număr de aproximativ 1275 de locuitori, este formată în totalitate din români, care, din punct de vedere religios, sunt creştini ortodocşi, în proporţie de 50 % şi neoprotestanţi ( Creştini după Evanghelie, penticostali, baptişti ) restul.
În ceea ce priveşte aspectul economic, satul se încadrează, în prezent, în categoria aşezărilor rurale cu funcţii predominant agricole. Dacă în perioada de dinainte de 1989, aproximativ 70% din populaţia activă îşi desfăşura activitatea în unităţile industriale din municipiul Suceava, după 1990, acest procent s-a redus drastic, coborând la aproximativ 1 %. Foştii muncitori au devenit fermieri şi au continuat tradiţia de cultivatori de legume. În prezent peste 98 % din populaţia activă se ocupă cu activităţi agricole, iar restul lucrează în sectorul terţiar. În localitate nu s-au creat alte locuri de muncă, nici măcar pentru activităţi conexe agriculturii.
Aproximativ 65 % din segmentul populaţiei cu vârstă cuprinsă între 18 – 30 de ani a emigrat în ţările din Uniunea Europeană pentru a căuta un loc de muncă. Acest lucru s-a reflectat în nivelul de viaţă al multor familii care sunt ajutate de membrii plecaţi în străinăte. Astfel a început să crească numărul utilajelor agricole din sat ( tractoare, remorci, semănători etc. ), numărul caselor noi construite, obiectelor electro-casnice din gospodăriile populaţiei şi nu în ultimul rând numărul autoturismelor proprietate personală.
Din punct de vedere al instruirii, persoanele de peste 60 de ani, care reprezintă 35 % din locuitorii satului, au absolvit învăţământul gimnazial, persoanele cu vârstă cuprinsă între 35 şi 60 de ani, cu o pondere de 45 % au ca pregătire şcoli profesionale şi licee, segmentul de vârstă 15 – 35 de ani ce reprezintă 15 % au absolvit cursurile liceale, postliceale şi universitare, restul populaţiei urmează cursurile şcolii din sat.
Despre învăţământ organizat, în satul Prelipca, putem vorbi o dată cu anul 1893, aşa cum arată documentele păstrate în arhiva şcolii. Activitatea didactică s-a desfăşurat până în 1918, în case închiriate de primărie, total necorespunzătoare, de către cadre didactice cu statut de suplinitor. Din 1918 până în 1936 şcoala şi-a desfăşurat activitatea în clădirea fostului pichet de grăniceri, sub îndrumarea a doi învăţători titulari. În 1936 s-a construit un local de şcoală cu două săli de clasă şi o cancelarie. La această clădire s-au mai adăugat alte trei săli de curs în 1965. În 1982 s-a construit încă o sală de clasă destinată grădiniţei, care funcţionează în acelaşi local cu şcoala.
În prezent şcoala nu are personalitate juridică, din cauza neîncadrării în limita de 200 de elevi, propusă de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Ea este parte componenta a Şcolii cu clasele I – VIII SALCEA, avand denumirea oficiala de Corpul C.
La inceputul anului scolar 2006-2007, scoala a fost supusa unui proces de modernizare ce a constat in schimbarea tamplariei clasice din lemn cu tamplarie de tip termopan.

Galerie foto