Scoala Gimnaziala Coroiesti
Coroiesti, Vaslui

Prezentare

AŞEZARE

Comuna Bogdăniţa este aşezată în partea de sud a judeţului Vaslui la 30 Km nord de municipiul Bârlad, având următorii vecini: N- Comuna Bogdana, S- Comuna Alexandru Vlahuţă, iar în partea de E- Comuna Bogdăneşti.

Comuna are o suprafaţă de 48.68 Km 2 fiind compusă din 7 sate, după cum urmează: Bogdăniţa, Schitu, Tunseşti, Cârţibaşi, Coroieşti, Rădăieşti şi Cepeşti.

În momentul actual comuna dispune de 5 şcoli primar, 3 grădiniţe ce funcţionează în aceleaşi clădiri cu şcolile primare şi doar o singură şcoală cu clasele I- VIII, în satul Coroieşti. Nu dispun de şcoli nici măcar primare satele: Rădăieşti şi Schit.

Din punct de vedere fizico – geografic comuna Bogdăniţa se află în partea sudică a Podişului Central Moldovenesc şi se caracterizează printr-un teren deluros de podiş, relieful fiind format din culmi paralele cu direcţia generală nord – sud, formate din dealuri lungi, mai înalte în partea nordică.

Din punct de vedere hidrografic unitatea hotar în studiu face parte din bazinul Bârladului.

Comuna este străbătută de două pâraie: Bogdana ce străbate de la nord la sud satele Tunseşti, Cârţibaşi, Rădăieşti şi Cepeşti, iar în satul Coroieşti acest pârâu se uneşte cu pârâul Schitu – Bogdăniţa.

Condiţiile reliefului şi cele climatice din această zonă oferă posibilităţi modeste de dezvoltare economică a comunei.

Scoala cu cls. I-VIII Coroiesti, comuna Bogdanita , judetul Vaslui este o scoala coordonatoare unitara cu personalitate juridica si are urmatoarele unitati componente:

Scoala cu cls. I-IV Coroiesti

Scoala cu cls. I-IV Cepesti

Scoala cu cls. I-IV Cartibasi

Scoala cu cls. I-IV Bogdanita

Scoala cu cls. I-IV Tunsesti

Gradinita Cepesti

Gradinita Coroiesti

Gradinita Cartibasi

Gradinita Bogdanita



SCURT ISTORIC AL ŞCOLII

În anul 1930 a luat fiinţă şcoala din satul Coroieşti după ce şcoala funcţionase în unele case din sat. Începuturile au fost modeste, cursurile efectuându-se într-un local nou doar cu trei clase. Ceva mai târziu s-au construit şi celelalte două săli şi cancelaria.

Mulţi dintre cei care au păşit pragul şcolii au rămas în continuare locuitori ai comunei din care s-au ridicat medici, profesori,învăţători ai comunei. La început au existat şcoli cu 8 clase şi în satele Tunseşti şi Cepeşti. Mai târziu după ce s-a împuţinat numărul de copiii din satele componente, în anul 1980 s-au desfiinţat şcolile cu clasele I-VIII în satele componente, elevii din întreaga comună, din ciclul gimnazial făcând naveta la şcoala Coroieşti.

Şcoala din satul Coroieşti, deşi mică, a jucat un rol important în formarea generaţiilor de elevi, afirmându-se pe plan profesional şi nu numai. O perioadă de timp au existat şi clasele a IX-a şi a X-a cu profile de mecanica şi agricol.

Din anul 1992 s-a desfiinţat şi această treaptă I a liceului din cauza scăderii numărului de elevi.

În anul 2004 s-au dat în folosinţă două corpuri de clădire construite cu finanţare prin Banca Mondială în localităţile Tunseşti clasele I-IVşi Coroieşti pentru clasele V-VIII. În prezent funcţionează 4 grădiniţe în incinta şcolilor cu 5 grupe.

În anul şcolar 2005-2006 Şcoala cu clasele I-VIII Coroieşti a fost dotată cu un laborator informatizat pentru predare în sistemul AEL.

Grădiniţele şi şcolile I-IV sunt dotate cu mobilier nou mai putin Şcolile Cepeşti şi Cârţibaşi.

Galerie foto