Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bârlad
Barlad, Vaslui

Prezentare

Înfiinţarea unui liceu de fete devenise o necesitate obiectivă după primul război mondial în oraşul Bârlad, oraş cu o intensă viaţă culturală şi apreciat de George Călinescu ca fiind un adevărat “Weimar” al Moldovei.

Modificările de mentalitate privind statutul femeii în societatea românească în epoca respectivă impunea posibilitatea accesului la forme de instrucţie superioară pentru a putea activa în aparatul administrativ şi de a promova în învăţământul universitar. În acest cadru şi ca urmare a contribuţiei activităţii profesorilor Ursu Cezar, N.D. Neştian, scriitorul G. Tutoveanu, avocatul Georgescu Vasile la 10 iulie 1921 s-a ţinut o consfătuire publică în imobilul Şcolii nr. 1 de băieţi (actuala Şcoală nr. 5 “Elena Bibescu”) unde au participat cele mai importante personalităţi ale oraşului precum şi mulţi părinţi. G. Tutoveanu a fost delegat să alcătuiască o petiţie colectivă a bârlădenilor şi să o susţină la Ministerul Instrucţiunii.

Ca urmare a răspunsului favorabil al Ministerului, liceul şi-a deschis cursurile la 11 octombrie 1921 în condiţii dificile, funcţionând temporar după-amiaza în localul Liceului "Gh. Roşca Codreanu" şi din 1923 în cel al Şcolii primare de băieţi nr.1. Noua instituţie de învăţământ, ce se alăturase celorlalte două mari focare de cultură bârlădene Liceul "Gh. Roşca Codreanu” (al patrulea ca vechime din vechiul regat) şi Şcolii normale “Principele Ferdinand” (al cincilea sub raportul sediului), nu dispunea nici de un corp didactic stabil, mobilier sau material didactic propriu.

În această situaţie s-a format un comitet ce avea ca obiectiv strângerea de fonduri pentru o clădire proprie. Printre donatori s-au numărat: Iorgu Radu, Dr. C. Angelescu, N.D. Neştian, G. Tutoveanu etc. Construcţia localului începută în anul 1925 a fost parţial terminată în 1928, inaugurarea noului imobil având loc într-un cadru sărbătoresc la 11 octombrie 1936, tot în aceeaşi zi având loc şi deschiderea festivă a internatului cu denumirea “Dr. C. Angelescu”.

Odată cu trecerea timpului, Liceul de fete "Iorgu Radu” din Bârlad a cunoscut o serie de transformări: de la liceu de fete s-a trecut la forma de Şcoală elementară de 7 ani şi Liceu de fete (1948) până la transferarea tuturor elevilor de liceu în cadrul Complexului şcolar inaugurat în 1958.

Învăţământul bârlădean a suferit importante transformări pe parcursul anilor ca urmare a măsurilor luate de regimul comunist. Şcoala a purtat diferite denumiri precum:

 

*1958 “Şcoala generală de 7 ani – nr.1”

*1962-1965 “ Şcoala generală de 10 ani - nr.1”

*1965-1966 „Şcoala generală nr.1”

*1967-1973 „Şcoala generală de 10 ani – nr.1”

*1974-1977 „Şcoala generală nr. 1”

*1979-1996 „Şcoala cu clasele I – VIII ”

 

Din anul 1996 s-a revenit asupra numelui şcolii, respectiv Şcoala nr. 1 “Iorgu Radu”. Asemenea întregii societăţi româneşti şi în municipiul Bârlad perioada de tranziţie spre democraţie şi-a pus amprenta asupra tuturor domeniilor de activitate. Şcoala nr.1, ca şi întregul învăţământ bârlădean, a activat constant în vederea realizării obiectivelor reformei. În prezent sunt dezvoltate proiecte de activizare a învăţării şi de introducere a noilor tehnologii de informare şi cunoaştere (N.T.I.C.).

 

Galerie foto

Imagini din scoala Imagini din scoala Imagini din scoala Imagini din scoala Imagini din scoala Imagini din scoala Imagini din scoala Imagini din scoala Imagini din scoala Imagini din scoala Imagini din scoala Imagini din scoala Imagini din scoala Imagini din scoala Imagini din scoala