Şcoala Gimnazială “Ruşi” Belceşti
Rusi, Iasi
Performanţele elevilor
Concursuri de specialitate:
Concursul Naţional COMPER, Limbă și Comunicare au participat 99 de elevi de învățamantul primar și gimnazial. Elevii au primit diplome şi premii.
Concursul Naţional COMPER - Matematica au participat un număr de 39 de elevi de la clasele I-VII.
Concursul „Poveştile Cangurului” au participat un număr de 43 de elevi de la clasele V-VIII, cel mai mare punctaj a obținut Popa Tudor Mircea (185 puncte din 190), elev calificat la Etapa Naţională Bacău.
Concursul „Ecourile copilăriei”, ediţia a IV-a au participat un număr de 78 de elevi de la șapte școli partenere. Elevii au primit diplome şi premii.
Olimpiada de Limbă, Comunicare şi Literatură Română ianuarie 2017, faza locală.
Olimpiada de Limbă, Comunicare şi Literatură Română, faza județeană, MENŢIUNI:
Blaga Ştefana, Ciocan Iuliana clasa a VI-a B, Pavel Alexandru, clasa a VI-a B.
- olimpiada locală de Educaţie tehnologică: 10 elevi, la faza judeţeană au promovat patru elevi din clasele a V-a si a VI-a obţinând un premiul II şi o Menţiune.
- olimpiada locală de Biologie – doi elevi, participare la faza judeţeană.
Proiectul «Echipa de ştiri », coordonat de profesor Corsei Marilena Daniela la care au participat un număr de 56 de elevi organizaţi în şapte echipe.
Concursuri şi activităţi la disciplina educaţie fizică, profesor Nistor Marcel: Concurs de Şah - „Cupa şcolilor generale” organizat la Carrefour Era Park; „Simultan de Şah, Iaşi 600!”- Primăria Oraşului Iaşi; Campionat de fotbal şi Handbal organizat cu ocazia Zilelor Şcolii Gimnaziale Ruşi, Campionat de Fotbal în sală;
La disciplina Istorie, profesor Pătraşcu Mihai: „Ziua armatei române” – activitate cu elevii prin care am adus omagiu armatei române.
În anul școlar 2016-2017, au participat la cercul de matematică „PI@MATH” un număr de 14 elevi din clasele V-VIII, profesor coordonator Șchiopu Mirela Georgiana.
Patru elevi ai cercului de matematică au participat la „Olimpic pentru o zi”, concurs organizat de Școala „Titu Maiorescu” Iași. Elevii de la clasa a VI-a B au obținut premii și mențiuni: Ciocan Iuliana, Blaga Stefana, Popa Mircea și Pavel Alexandru.
Doi elevi, Ciocan Iuliana și Pavel Alexandru au participat la Olimpiada satelor, concurs desfășurat în perioada 23 – 25 iunie 2017 la Cluj Napoca, sponsorizați de Asociația părinți-profesori „Speranța” din cadrul Școlii Gimnaziale „Ruși” Belcești.
- an scolar 2009 - 2010: locul al II - lea, concurs de geografie "Universul Satului iesean" (faza pe cerc);
- olimpiada de limba si literatura romana, faza locala, participand 15 elevi de la clasele V-VIII, iar la faza judeteana un elev, Saiciuc Ionut, clasa a VII-a;
- participarea elevilor la concursuri sportive scolare si interscolare (atletism, sah, handbal, fotbal), clasele V-VIII, indrumati de domnul profesor Nistor Marcel, obtinand premii si mentiuni.
- inscrierea elevilor din invatamantul primar si gimnazial la concursul de matematica “Cangurul” in numar de 27 de elevi, Cangurul in lumea povestilor, indrumati de invatatori: Cojocaru Silvia, Ciobanu Veronica, Olteanu Silvia, indrumati si pregatiti de cadrele didactice, organizator invatator Diaconu Eugen, concurs ce a avut loc in luna martie 2009. S-au obtinut 15 rezultate de "excelent, 7 "Foarte bine", 3 :Bine";
De asemenea, au participat si prescolarii de la cele trei grupe la un concurs national de desene, "Cu Europa la joaca", concurs interscolar "Datini si obiceiuri" de Anul Nou, indrumator, institutor Grigore Marioara. La aceste concursuri am avut sprijinul parintilor;
- concurs de scenete de Ion Creanga, clasele I-VIII;
- concurs de desene clasele I-IV si eseuri clasele V-VIII organizat de Garda Nationala de Mediu Iasi, eleva Marciuc Madalina, clasa a VI-a a obtinut "Mentiune: cu eseul "Micul gardian";
- concurs interscolar pe zona Moldovei "Eco Tur", la Scoala Liteni-Belcesti au participat patru elevi de clasa a VI-a obtinind locul al III-lea;
- concurs "Materom," au participat 13 elevi , la Liceul Miron Costin Iasi, indrumati de profesori: Corsei Daniela si Galca Maria;
Rezultatele elvilor la Evaluarea Naţională:
- 27 de elevi la clasa a VIII-a înscrişi;
- doi elevi repetenţi ca urmare a abandonului şcolar;
- 1 elev corigent la două discipline: Limba şi literatura română şi Matematica;
- 24 de elevi promovaţi în luna iunie;
- 24 elevi s-au înscris la Evaluarea Naţională, 23 de elevi au fost prezenţi, o elevă a absentat. 19 de elevi au promovat la Limba şi literatura română, note de la 5,00 la 9,50, iar la matematică au promovat 20 de elevi cu medii între 5,00 – 10; procentul de promovabilitate este de 90%.
În prima etapa de admitere s-au înscris un număr de 22 de absolvenţi. Cinci elevi au fost admişi la licee vocaţionale: Liceul Pedagogic “V. Lupu “ Iaşi – patru eleve, specializarea învăţător - educator şi un elev la Colegiul de Artă “Octav Băncilă” Iaşi, specializarea “Arta teatrală”; cinci elevi la alte licee din municipiul Iaşi: un elev la Liceul de informatică “Gr. Moisil” Iaşi, o elevă la Liceul Economic Administrativ Iaşi, o elevă la Colegiul Naţional Iaşi, un elev la Liceul “D. Cantemir” Iaşi, o elevă la Colegiul “G. Asachi” Iaşi, iar 11 elevi au fost admişi la Liceul Tehnologic “V.M.Craiu” Belceşti, 5 elevi la profil Economic - Servicii, trei elevi la profilul Constructii şi patru elevi la Şcoala profesională. În cursul lunilor iulie şi în luna august elevii rămaşi corigenţi fac pregătire dupa un program afişat, două zile pe săptămână cu profesorii de la disciplinele Limba română şi Matematică pentru a promova examenele de corigenţă.
Evaluarea Naţională de la clasele II – IV –VI
La clasa a II-a, prezenţa elevilor a fost în proporţie de 100% la testul citit/scris, iar la matematică a absentat un elev. Comisia de organizare şi administrare a evaluării a dat dovada de responsabilitate, corectitudine, legalitate. Majoritatea elevilor desprind informaţii esenţiale dintr-un text citit. Scriu corect cuvintele, alcătuiesc propoziţii, redactează texte scurte cu destinaţie speciala respectând convenţiile limbajului scris, cunosc semnele de punctuaţie, scriu lizibil. Majoritatea elevilor ordonează, compară, utilizează reguli pentru formarea de şiruri; efectuează operaţii de adunare şi scădere (0 - 1000); rezolvă probleme; recunosc figurile geometrice, utilizează unităţi de măsură. Măsuri remediale în scrierea corectă a cuvintelor, cunoaşterea şi utilizarea semnelor de punctuaţie în alcătuirea corectă a propoziţiilor. Trei elevi necesită un plan de intervenţie pentru a diminua dificultăţile de învăţare si teste diferenţiate pentru elevii cu dificultăţi de învăţare.
La clasa a IV–a, prezenţa foarte bună a elevilor, cu excepţia unui elev internat în spital. Comisia de organizare şi administrare a evaluării a dat dovada de responsabilitate, corectitudine, legalitate. La Limba română, elevii au dovedit ca au capacitatea de a înţelege textul, de a interpreta şi integra informaţiile şi ideile. La Matematică elevii au capacitatea de cunoaştere, aplicare şi rationament în scrierea şi citirea numerelor naturale. Aplică cunoştinţele despre figuri geometrice, măsurători şi fracţii; procesează datele prezentate în tabele.
O parte din elevi au probleme în formularea propoziţiilor, folosirea ortogramelor şi alcătuirea textului; aspectul scrisului; scrierea cuvintelor cu dublu „i” in interior şi la final;
O parte din elevi posedă parţial cunoştinţe despre numere naturale, fracţii, figuri geometrice, organizare date în tabele.
La clasa a VI –a, toţi elevii au fost prezenţi, cu exceptia unui elev cu abandon. Comisia de organizare şi administrare a evaluării a dat dovada de responsabilitate, corectitudine, legalitate. La Limba şi comunicare – Limba engleză elevii au identificat personajele comune din cele două texte şi trăsăturile lor pe baza textelor - suport; au realizat unele comparaţii între texte: asemănări şi deosebiri; au transcris o secvenţă conform unei cerinţe. La Matematică şi Ştiinte ale naturii, elevii stăpânesc termenii ştiinţifici specifici disciplinelor matematică, fizică şi biologie; raţionament şi rezolvări complete şi corecte atât geometric, cât şi aritmetic; interpretarea corectă a datelor statistice; cunosc caracteristicile animalelor din mediul marin şi asociază corect cu specia.
Activităţi de voluntariat local:
- de Ziua Mediului, 5 iunie, realizăm cu elevii claselor V-VIII acţiuni de ecologizare pe râul Bahlui pe porţiunea aferentă satului Ruşi, Belceşti;
- sâmbătă, 25 septembrie 2010, 26 septembrie 2011, în luna mai 2012, 28 septembrie 2012, 28 martie 2013, septembrie 2013 elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Ruşi au participat la cea mai mare campanie ecologică din ţară, Let’s do it, România!, o acţiune de curăţenie organizată în toată ţara, proiect care s-a bazat pe participarea zecilor de mii de voluntari, iar din şcoala noastră au participat de fiecare data sase cadre didactice şi 80 de elevi;
- proiectul de voluntariat “Suflet pentru suflet” cu participarea unui număr de nouă cadre didactice şi 20 de elevi, prin care s-a oferit bătrânelor din sat felicitari, flori si ciocolate. De asemenea nu au fost uitate cele cinci profesoare pensionare din ultimii patru ani.
- implicarea cadrelor didactice şi a directorului pentru completarea Declaraţiei 230 prin contribuţia de 2% pentru a completa bugetul unităţii de învăţământ necesar pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ.
- proiectul "Conecteaza-te la Comunitate!", proiect prin intermediul caruia vom deschide Clubul de Initiativa Comunitara pentru Tineri IMPACT in scoala in parteneriat cu Fundatia Noi Orizonturi