Scoala Gimnaziala Mastacan-Borlesti
Mastacan-Borlesti, Neamt

Activităţi extracurriculare

      Activităţi extraşcolare:

   Diversitatea activităţilor extraşcolare oferite creşte interesul copiilor pentru şcoală şi pentru oferta educaţională. Centrul de documentare este în curs de constituire.
           Activitatea educativă şcolară şi extraşcolară permite transferul şi aplicabilitatea cunoştinţelor, abilităţilor, competenţelor dobândite în cadrul orelor prevăzute în programa şcolară.  Elevii sunt atraşi de activităţile artistice, reacreative, distractive, care ajută la dezvoltarea creativităţii, gândirii critice şi stimulează implicarea în actul decizional privind respectarea drepturilor omului, conştientizarea urmărilor poluării, educaţia rutieră, educaţia pentru păstrarea valorilor, toleranţa, comunicarea interculturală etc. 
           Cadrele didactice manifestă disponibilitate în realizarea unor activităţi extraşcolare de interes naţional şi internaţional, cum ar fi :
   

       ♣ Sarbătorirea Zilei europene a siguranţei rutiere; 

       ♣Haloween;

       ♣Saptămâna Educaţiei Globale; 

       ♣Ziua Naţională a României; 

       ♣Unirea Principatelor Române; 

       ♣Luna mărţişorului;

       ♣9 Mai, ziua Europei; 

       ♣Ziua Eroilor;  

       ♣1 Iunie, etc

            De asemenea, activităţile desfăşurate în biblioteca şcolii sunt diversificate , fiind create în concordanţă cu dorinţele şi aptitudinile elevilor pentru ca aceştia să vină cu plăcere şi să aprecieze importanţa lecturii. Scopul acestor activităţi este diminuarea interesului pentru jocurile pe calculator şi pentru alte atracţii dăunătoare dezvoltării lor intelectuale.

             Revista şcolii: "Condeiul Mastacănului" -revistă de cultură şi creaţie-

            În urmă cu doi ani am intenţionat să realizăm o revistă a şcolii, care să devină o carte de vizită creată cu ajutorul elevilor şi al cadrelor didactice. Încă de la început am stabilit ca revista să apară la sfarşitul fiecărui semestru.

           Scopul nostru este să transmitem celor interesaţi, mesajele şi gândurile noastre, să prezentăm creaţiile literare ale elevilor, dar şi  informaţiile care ni se par atractive. De asemenea dorim ca revista să cuprindă şi scurte prezentări ale activităţilor şcolare şi extraşcolare.

            Proiectul nostru este în plină desfăşurare, aflându-ne la publicarea celui de-al cincilea număr şi se observă faptul că ne-am mai perfecţionat şi am apreciat ideile inovatoare care au venit din partea elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice.  Noi am încercat să abordăm teme cat mai diverse, care să implice elevii atât să creeze cât şi să sintetizeze anumite informaţii utile. Au fost publicate articole inspirate din  realităţi ale satului Mastacăn, de exemplu: De vorbă cu cel mai varstnic sătean , Satul Mastacăn în timpul comunismului, Pagini de istorie locală , Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun. În paginile revistei noastre apar mesaje ale cadrelor didactice către elevi, gânduri şi creaţii ale elevilor, momente comemorative dedicate unor scriitori importanţi din bibliografia şcolară, sunt transmise informaţii despre protejarea mediului înconjurător, protecţia rutieră, importanţa sportului şi alimentaţia corectă pentru a ne menţine sănătoşi, reguli de conduită etc. Monitorizare: Bibliotecara - Miron Daniela

Colectivul redacţional este format din elevi , educatori, învăţători, profesori, doamna bibliotecară şi domnul director, care colaborează şi interacţionează pentru a obţine rezultate notabile.

Arhiva revista: 

1. „Condeiul Mastacănului" iunie     2008 -  vizualizare cuprins / vizualizare revista

2. „Condeiul Mastacănului" ianuarie 2009 -  vizualizare cuprins / vizualizare revista

3. „Condeiul Mastacănului" iunie 2010     -  vizualizare cuprins / vizualizare revista

   "Zilele Şcolii Mastăcan"

  În perioada 22-24 octombrie au fost organizate "Zilele Şcolii Mastacan". Manifestarile s-au bucurat de participarea a numerosi oaspeti de onoare, elevi şi părinţi.

                Proiectele şcolare şi extraşcolare de la şcoala noastră se realizează printr-o bună colaborare între cadrele didactice şi colegii acestora de la  şcolile din zonă, cu care comunică eficient şi creează parteneriate educaţionale, cu scopul de a ajuta elevii să relaţioneze şi de a-i implica în activităţi diverse.

              Programul " Dăruind  vei Dobândi !" , se desfăşoară anual, în perioada 6-22 decembrie şi are ca scop implicarea, sensibilizarea membrilor comunităţii şi ajutorarea  familiilor cu o situaţie materială precară. În ultima zi a programului, elevii merg la bătrânii neajutoraţi sau la colegi care au dificultăţi financiare , pentru a le oferi îmbrăcăminte şi alimente necesare pentru a se bucura de Sfintele Sărbători.

 

   daruind_vei_dobandi_400

            "Cel mai de preţ mărţişor al primăverii româneşti, Ion Creangă", proiect creat pentru a sărbători, în fiecare an, naşterea scriitorului humuleştean, Ion Creangă. Elevilor li se propun activităţi de creaţie literară, dramatizări, concursuri de pictură şi interpretare artistică. 

            "1 Martie, Ziua Mărţişorului"- expoziţie de felicitări şi mărţişoare cu vânzare. Din fondurile colectate sunt cumpărate alimente, echipamente şi jucării pentru copiii orfani aflaţi la Orfelinatul Mănăstirii Petru Vodă. 

            "Aprilie, luna curăţeniei!"- dezbateri, concursuri : Cea mai curată clasă, Cei mai harnici elevi, Cea mai bună echipă, activităţi: realizarea unor afişe, expoziţii de desene, activităţi de ecologizare a curţii şcolii şi parcului, de colectare a deşeurilor reciclabile. Principalul obiectiv urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a elevilor, părinţilor  şi cadrelor didactice privind problemele de mediu, dezvoltarea spiritului critic şi a capacităţii elevilor de a lua decizii, valorificarea deşeurilor reciclabile, amenajarea spaţiului verde din jurul şcolii.

 

 

Data: 15 ianuarie 2011

Activitatea cu tema: " Sa ne amintim de Eminescu"

161 ani de la nasterea poetului

Programul activitatii:

Informatii despre viata si activitatea literara a poetului

 Auditie: " Eminescu" - Doina si Ion Aldea Teodorovici

 Recital : " Luceafarul"  - cls. a V- a

Auditie: " Pe langa plopii fara sot"

Recital : " La steaua......"  - cls. a VI- a

     Data: 24 ianuarie 2011

Recital : " Ai nostri tineri"  - cls. a VI- a - Apetrei Ana

Auditie: " Sara pe deal"

Recital : " Si daca ramuri bat in geam" - cls. a VI- a - Contu Magda 

Auditie: " Mai am un singur dor"

Monitorizare: Bibliotecara - Miron Daniela

 

 

Activitatea cu tema: " Hai sa dam mana cu mana", dedicata unirii de la 24 IanuarieE 1859, s-a desfasurat in sala de informatica si a avut ca scop cunoasterea personalitatii  domnitorului A. I. Cuza si importanta Unirii.

Monitorizare: Prof. Inv.Primar - Constantin Anisoara

                         Educatoare - Nica Daniela

                         Bibliotecara - Miron Daniela