Scoala Gimnaziala Mastacan-Borlesti
Mastacan-Borlesti, Neamt

Proiecte educaţionale

     Proiectul "Mai informat, mai educat"

S-a desfăşurat în luna aprilie 2008 ca urmare a unui acord de parteneriat între Şcoala cu clasele I-VIII Mastacăn, reprezentată prin dl. Constantin Cristinel Veniamin - Director şi Asociaţia "Fundiţa Roşie " Piatra Neamţ, reprezentata de d. psiholog Iustina Lupaşcu şi S.C INFOSERVCONSULT S.R.L reprezentata prin dl. Dragan Constantin. 

     Programul şi-a propus să contribuie la diminuarea infecţiei cu HIV/SIDA, asupra tinerilor prin:

  ♣informarea tinerilor, părintilor , profesorilor despre infectţa HIV/SIDA;

   ♣crearea unui climat propice discuţiei deschise despre bolile cu transmisie sexuala şi în special a HIV/SIDA; 

   ♣promovarea atitudinii de nediscriminare şi a solidarităţii cu persoanele infectate cu HIV;

   ♣implicarea tinerilor în activitatea de prevenire a infecţiei cu HIV.

   Sesiunea  de informare /educare HIV/SIDA susţinută de d.na psiholog Iustina Lupaşcu  s-a bucurat de un mare succes în rândul elevilor prezenţi, fiind o sesiune interactivă iar mesajele de speranţă  scrise spontan şi din inima de elevi şi adresate persoanelor seropozitive sunt copleşitoare.

   2_unopa_400

 

  1_unopa_400

 

  3_unopa_400

 

          "Istoria recentă în memoria comunităţii locale", concurs judeţean on-line de istorie, realizat în parteneriat cu ISJ Neamt, organizat în perioada martie-mai, adresat elevilor din ciclul gimnazial, provenind din mediul rural.

         "The Health Promoting School", proiect on-line, ce se desfăşoară în perioada septembrie 2009-iunie 2010 pe site-ul www.e-twinning.net cu şcoli din Cehia, Polonia, Portugalia şi Bulgaria. Scopul proiectului este de a dezvolta un stil de viaţă sănătos pentru copii, de a crea un climat sigur  între elevi de diferite naţionalităţi, şi de a preveni consumul de alcool şi droguri.

 

 

       CENTRUL EDUCAŢIA 2007

Şcoala cu clasele I-VIII, Mastacăn -Borleşti: " Împreună vom reuşi "

Parteneriat pentru educaţie!Granturi pentru şcoli în dificultate!

Valoare:14.955 ron

              Proiectul a fost realizat cu sprijinul Fundaţiei Centrul Educaţia 2000+,în cadrul proiectului pentru educaţie!Granturi pentru şcoli în dificultate!finanţat de Fundaţia Soroş România prin Fondul de Urgenţă.

         În perioada 1 martie2011-31octombrie 2011 se va derula proiectul " Împreună vom reuşi" finanţat de Fundaţia Soroş, prin Centrul Educaţia 2000+ şi implementat de echipa de proiect a Şcolii cu clasele I-VIII, Mastacăn, formată din următoarele cadre didactice:

*prof. Constantin Cristinel Veniamin-director

*prof. Sava Ana-Gabriela

*prof. Rotaru Adriana Madalina

*prof. înv. primar Constantin Anişoara

*prof. Drăguşanu Ana

*prof. Roman Brînduşa

          Scopul proiectului

       Proiectul are ca scop îmbunătăţirea accesului elevilor , din mediile sociale defavorizat, la un învăţământ de calitate şi înlăturarea barierelor de comunicare între cadrele didactice  şi părinţii elevilor, între părinţi şi copii acestora astfel încât să se creeze un mediu de încredere, echilibrat, în care copilul să se manifeste neîngrădit. Proiectul îşi propune dezvoltarea şi diversificarea serviciilor alternative de educaţie, în vederea petrecerii în siguranţă, util şi plăcut, a timpului liber. Se mai urmăreşte, de asemenea, creşterea nivelului calitativ al deprinderilor parentale precum şi interacţiunii părinţi/bunici/elevi.

          Obiectivele specifice ale proiectului

  1. Îmbunătăţirea abilităţilor de relaţionare a celor 30  elevi cu părinţii/tutorii, colegii şi cadrele didactice prin activităţi de conciliere a părinţilor.
  2. Dezvoltarea în rândul celor 30 de elevi a sentimentului de empatie faţă de alţi copii cu o situaţie mai dificilă decât a lor în urma vizitării Orfelinatului Mănăstirii Petru-Vodă, judeţul Neamţ.
  3. Implicarea elevilor din grupul de ţintă în ateliere tematice de lucru pentru formarea abilităţilor practice.
  4. Sensibilizarea comunităţii faţă de problematica nevoii copilului în dificultate, prin participarea directă la expoziţia intitulată: "Rodul muncii noastre".
  5. Promovarea modelelor de bună practică în revista şcolii "Condeiul Mastacănului", pe site-ul şcolii : www.scoalamastacan.ro, pe site-ul naţional : www.didactic.ro şi în reţeaua de socializare: www.facebook.com

         Grupul ţintă va fi format din 30 de elevi din clasele I-VIII, din care:

* 5 elevi care provin din familii cu părinţi şomer,

* 15 elevi care provin din familii cu unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate,

* 10 elevi care provin din familii cu venit minim garantat.

           Activităţile proiectului

  1. "Meseria de părinte" se va desfăşura în lunile martie, iunie şi octombrie. Prin această activitate, centrată pe comunitatea locală, urmărim înţelegerea de către părinţi a rolului proiectului şi a faptului că elevii, lipsiţi de supraveghere, îşi petrec timpul liber într-un mod inadecvat şi lipsit de beneficii.
  2. "Copil ca tine sunt şi eu", în luna august se va efectua o excursie tematică de o zi pe traseul Mastacăn-Piatra Neamţ-Petru Vodă-Târgu Neamţ şi retur, unde se va urmări modul de relaţionare dintre elevii şcolii noastre cu copii de la Orfelinatul Mănăstirii Petru Vodă, precum şi felul în care se comportă aceştia în societate.
  3. Clubul "Inimă de copil", această activitate se va desfăşura pe parcursul celor opt luni ale proiectului. Cadrele didactice responsabile de această activitate vor selecta copii talentaţi pentru a forma patru ateliere: quilling, teatru, dansuri şi corul şcolii. Cele 4 activităţi se vor desfăşura odată la două săptămâni după cum urmează:    

Atelierul quilling, coordonat de prof. înv. primar. Constantin Anişoara 

Atelierul de teatru, coordonat de prof. Sava Ana Gabrila şi prof. Rotaru Mădălina 

Dansuri-coordonatori prof. Drăguşanu Ana şi înv. Drăguşanu     

Corul şcolii coordonat de înv. Diaconu Cristina şi prof. Spânache Leontina

       Rodul muncii noastre

        În lunile iunie şi iulie vor fi organizate expoziţii cu lucrările realizate în ateliere, spectacole şi concursuri menite să promoveze activităţile proiectului propus spre derulare. Promovarea se va realiza prin postarea unor anunţuri pe site-ul şcolii: www.scoalamastacan.ro, pe site-ul naţional www.didactic.ro, la postul de televiziune locală pri cablu, prin afişe distribuite la toate instituţiile din localitate.

        Aflaţi şi voi

        Toţi membrii implicaţi vor contribui la selectarea imaginilor şi informaţiilor sugestive de la fiecare activiatate desfăşurată în cadrul proiectului cu scopul de a disemina rezultatele obţinute de-a lugul celor opt luni.

        Rezultatele aşteptat

  • Elevii şi părinţii participanţi la activităţile din cadrul proiectului vor fi capabili să-şi îmbunătătească abilităţile de relaţionare şi de comunicare.
  • Se vor dezvolta atitudini şi comportamente civice ale elevilor faţă de şcoală şi societate
  • Se vor elabora portofolii tematice ce se vor folosi în cadrul activităţii instructiv-educative şi în activităţile de derulare a activităţii

        Impactul estimat al implementării proiectului asupra grupului ţintă şi beneficiarilor:

  • Dezvolatarea atitudinii pozitive faţă de şcoală atât la părinţi cât şi la copii
  • Îmbunătăţirea relaţiilor părinte-copil, părinte-şcoală, copil-şcoală
  • Coştientizarea, de către părinţi, a importanţei pe care o are timpul liber în viaţa unui copil/tânăr şi cât este de util ca părinţii să se implice în modul în care copii lor petrec acest timp, sprijinind dezvolaterea personală a acestora
  • Desfăşurarea de activităţi comune: elevi, părinţi, educatori
  • Identificarea tuturor familiilor ce întâmpină probleme în creşterea şi educarea acestora.