Colegiul Tehnic "Gen. Gheorghe Magheru" Targu Jiu
Targu Jiu, Gorj

Activităţi extracurriculare

Sunt cetățean european, sunt educat !

"Ce este educatia, mai exact? Ce rol are ea în viaţa noastră?"

În anul şcolar  2012/2013 am tratat următoarele aspecte ale educaţiei: educaţia pentru sănătate, educaţia ecologică şi educaţia pentru toleranţă.

Pentru că în mai 2014 au  avut loc alegeri europarlamentare am abordat în anul şcolar 2013/2014 problema educaţiei pentru democraţie şi pentru drepturile omului. Democraţia presupune asumarea unei culturi politice specifice, fiind inseparabilă de educaţie. Viaţa socială nu ar fi posibilă dacă omul nu ar cunoaşte cum este organizată societatea, dacă nu ar fi conştient de locul lui în viaţa socială, de drepturile şi răspunderile ce-i revin.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: formarea independenţei de gândire, manifestarea unui interes activ faţă de drepturile omului, aprecierea importanţei modalităţilor democratice de luare a deciziilor, respectarea procedurilor legale şi a drepturilor celorlalţi, manifestarea unui interes constructiv pentru problemele comunităţii.

Proiectul a generat iniţiativa în rândul colectivului de elevi, implicarea, colaborarea, comunicarea între membrii acestuia, conştientizarea acestora că trăiesc în Uniunea Europeană. A crescut gradul de implicare a tinerilor în problemele comunităţii în care trăiesc, indiferent că provin din mediul urban sau rural.

Echipa alcătuită din elevii: Cican Ana, Sucă Lucia, Frăţilescu Răzvan şi Teodorescu Luchian a prezentat proiectul la etapa finală a concursului naţional de proiecte “LIDER EUROPEAN”, care s-a desfăşurat la Spaţiul Public European, centrul de informare al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, pe 15 decembrie 2014. Elevii s-au întors de aici cu o binemeritată Menţiune. Juriul a fost alcătuit din Dana Deac (jurnalist), Mircea Vasilescu (redactor-șef Dilema Veche) și Mirela Meiță (Director General Chelgate România).

Concursul a fost un bun prilej pentru elevi să viziteze Târgul de Crăciun Bucureşti, organizat în Piaţa Universităţii.