COLEGIUL NAȚIONAL ,,MIRCEA ELIADE” REȘIȚA
Resita, Caras-Severin

Activităţi extracurriculare

Noaptea lecturii la Râul Alb. Elevii descoperă lumea magică a cărților

23 noiembrie 2012

Astăzi, când printre pasiunile elevilor nu a mai rămas nici măcar pe ultimul loc lectura, când dragostea pentru cărți a fost înlocuită de fascinația pentru calculator, internet și noua tehnologie în general, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 12 sunt invitați la Râul Alb pentru o noapte de lectură.

Trei cadre didactice de la Școala cu clasele I-VIII Nr. 12, împreună cu cea care promovează cărțile în rândul elevilor, bibliotecara școlii, organizează în acest sfârșit de săptămână, mai exact în noaptea de vineri spre sâmbătă, o seară dedicată cărților. Într-o ambianță de relaxare și detașare de cotidian, la Râul Alb, elevii vor intra în magica lume a cărților.

Proiectul „Noaptea lecturii” are ca scop dezvoltarea exercițiului de lectură la elevi, în contextul în care cartea nu mai reprezintă o atracție permanentă a acestora. Activitatea își propune prezentarea unei cărți citite de fiecare dintre participanți într-o manieră personală, precum și dezvoltarea creativității în rândul elevilor de gimnaziu”, explică Ghiorghița Fercea, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 12. Coordonatorii activităților sunt profesorii Liliana Lupulescu, Liliana Hamat, Petrișor Boltașu și bibliotecara Mariana Badescu.

Ideea proiectului este ca elevii să redescopere iubirea pentru cărți într-un mediu dedicat relaxării, astfel, care altă locație ar fi fost mai potrivită decât tabăra Râul Alb, unde nu au cum să fie ispitiți sau bruiați de noua tehnologie, nici măcar de telefoanele mobile. Se dovedește încă o dată că lipsa semnalului pe rețelele mobile din acea zonă ajută la consolidarea unei atmosfere perfecte pentru comunicare și interacționare pe viu a tinerilor.

 

 

Elevi şi profesori reşiţeni, pe malul Bosforului

24 noiembrie 2012

Proiectul Comenius Parallel Ways (Drumuri Paralele) a făcut ca mai mulţi elevi şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Nr. 12 Reşiţa să petreacă o săptămână în Turcia.

Elevii au compus povestiri despre drumulul european al sării, aurului, fierului şi cărbunelui , care trecea prin Banatul de munte. Pe baza surselor istorice, au alcătuit biografii ale unor oameni celebri, care au trăit în spaţiul cuprins între salina Turda, Mureş şi Dunăre. „Materialele au fost elaborate de elevi, coordonaţi de cadrele didactice din echipa de proiect,  în limbile română, engleză şi franceză. Prezentarea power-point , povestirea prezentată sub formă de benzi desenate şi povestirea dramatizată, toate într-o engleză impecabilă, au atras simpatia, admiraţia şi felicitările profesorilor şi elevilor de la şcolile partenere din Turcia, Polonia, Ungaria şi Italia”, a declarat Ghiorghița Fercea, directorul şcolii reşiţene.

Elevii implicaţi în proiect au participat la atelierele de dans, pictură sau bucătărie, au trecut strâmtoarea Dardanele, au văzut cetatea Troia, au vizitat şcoli de medicină din secolul al XV-lea, moschei şi palate şi au admirat podul de la Strâmtoarea Bosfor, punte între Europa şi Asia.

 

Cercul Eroilor

Şcoala Gimnazială nr. 12 Reşiţa, Muzeul Banatului Montan Reşiţa și Clubul Montan Caransebeş în perioada 27-29 nov.2012 în cadrul proiectului ,,Eroi au fost, eroi sunt încă” sau desfășurat următoarele activități:

1. Împreună cu exploratorul Coco Galescuambasadorul României peste hotare;

2. Alba-Iulia-loc de legendă, prezentare power-point şi dezbatere,clasa a VIII-a A, prof. Fercea Ghiorghiţa;

3. Iubeşte-ţi ţara, române-steguleţul tricolor, clasa I A - prof. Bribete Cornelia;

4. Mă mândresc că sunt român, expoziţie de desene, clasa I B - prof. Voin Simona;

5. Regina Maria şi Marea Unire, dezbatere, joc de rol, clasa a IV-a STEP, prof. Mone Mariana şi Zgârdea Mihaela;

6. 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, program artistic, clasa a III-a A, prof. Novac Neta;

7. România, ţara mea! - realizarea unui poster, clasa a III-a B, înv. Volanek Cristina.

8.  Mesaj către toţi elevii şcolii, despre Semnificaţia Marii Uniri - prof. dr.Ligia Boldea, cercetător ştiinţific- Muzeul Banatului Montan.