Scoala Gimnaziala "Sfantul Andrei" Mangalia
Mangalia, Constanta
Activităţi extracurriculare
ANUL ȘCOLAR 2016-2017
Multumim tuturor celor care au contribuit din suflet pentru Târgul Mărțișorului, derulat astăzi, 24.02.1017, în Școala Sf. Andrei. Totul a ieșit minunat! S-a strâns o suma foarte frumoasă care va fi donata în scop caritabil, unei fetițe care dorim să se însănătoșească. Am făcut un gest foarte frumos care ne-a unit!
Elevii Școlii Gimnaziale Sfântul Andrei au fost implicați în primul semestru în următoarele activități extracurriculare:
- · Ziua Educației – ateliere de lucru în parteneriat cu grădinițele din oraș
- · Halloween - carnavalul dovlecilor
- · Crăciunul-darul bucuriei - serbări școlare, concerte de colinde
- · Dor de Eminescu –ateliere de lucru, recitări
- · Unirea Principatelor Române - prezentări PPT, scenete
- · Vizionări periodice ale unor spectacole de teatru
- · Drumul sării - excursie tematică la Slănic Prahova (Roșu Elena, Serea Neculița)
- · Participarea la proiecte de colaborare interșcolară utilizând platforma europeană www.eTwinning.net (Trandafir Mihaela- Isabela, Roșu Elena, Soare Angela Elena, Nicolae Alina, Mihalcea Cristina, Burnete Eleonora, Ioniță Gabriela)
- · Activități de voluntariat în cadrul SNAC - Săptămâna fructelor şi legumelor, Ajutorul lui Moş Crăciun)
Revista școlii: SURÂSUL SOARELUI Nr.1/2017
http://en.calameo.com/read/004437583a7e3cffa482b
Dintre concursurile școlare, dar și activitățile extrașcolare desfășurate intre anii 2000-2010, amintim:
- OLIMPIADA ŞCOLILOR NR. 2, proiect în parteneriat cu ISJ Constanţa; cuprinzând concursul ewgional de limba franceză, concursuri de matematică, limba română, heohrafie, limba engleză etc. Evenimentele au fost organizate pe grupe de vârstă, cu participarea şcolilor amintite din parteneriatele locale, judeţene şi naţionale. (profesori coordonatori: Lilioara Morar – matematică, Angela Soare – limba engleză, Alina Nicolae – limba franceză, Cristina Angheluţă – limba română, Ionuţ Purcăreaţă – geografie).
- Concursul internațional de limba engleză THE LITTLE SEAHORSE;
- ZILELE ŞCOLII SFÂNTUL ANDREI – program amplu de activităţi extracurriculare, în fiecare an, în data de 30 noiembrie. Momente de neuitat: activităţi în parteneriat cu grădiniţele din oraşul Mangalia: concursuri de machete, concursuri de desene, carnaval, parada modei din materiale reciclabile, concursuri de puzzle şi de jocuri pe calculator.
- Extrem de interesante şi utile au fost întâlnirile cu reprezentanşii ISJ Constanţa, în cadrul atelierelor de lucru cu teme importante precum: dezvoltarea proiectelor europene, metode de lucru în comisiile diriginţilor şi Consiliul Elevilor, dezbaterea curriculum-ului naţional.
- Concertele festive, susţinute cu ajutorul Centrului Municipal de Cultură Mangalia au adăugat strălucire, emoţie şi clipe de neuitat.
- ZIUA DE 1 IUNIE- ZIUA PORŢILOR DESCHISE – în parteneriat cu ONG SALAVATI COPIII. La şcoala noastră s-a născut tradiţia MARŞULUI COPIILOR, aşteptat de comunitate, admirat şi, uneori, imitat. În aceeaşi zi au loc concursuri –joc inedite: Campionatul de şah, concursuri de dans, concursuri sportive şi minunatele concerte în aer liber.
- CORPUL PĂCII: proiect în parteneriat cu profesori voluntari americani, rămaşi în memoria comunităţii până astăzi. Cele două profesoare sunt şi astăzi în contact cu foştii elevi, fie prin internet, fie prin corespondenţă.Cele mai importante realizări din perioada aceea au rămas câştigarea proiectului de dotare cu mobilier modular pentru cabinetul de limba engleză, donaţii de carte de limba engleză prin programul de biblioteci americane, câştigarea proiectului de dotare cu materiale didactice specifice.
- ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MĂRII NEGRE – 31 OCTOMBRIE 2007, proiect iniţiat şi derulat de domnul profesor IONUŢ PURCĂREAŢĂ, în colaborare cu ONG MARE NOSTRUM şi PALATUL COPIILOR CONSTANTA.Clipe unice de carnaval la malul mării, dar şi participare la concursul de fotografie dedicat evenimentului, care a avut loc la Biblioteca Judeţeană Constanţa.
- TÂRGUL MĂRŢIŞORULUI ŞI TÂRGUL DE JUCĂRII: minunate proiecte, legate de familie şi prieteni. Copiii sunt admiraţi de cei dragi şi, dacă merită, câştigă un ban în plus!
- Activităţi în partenriatul şcolilor nr. 2. Şcoala nr. 2 Tulcea a oferit elevilor noştri o minunată plimbare cu vaporaşul pe Dunăre, pentru a admira nuferii şi păsările sălbatice.
- Clipe emoţionante şi de neuitat pentru elevii noştri sunt întâlnirile cu prietenii lor de la Centrul de Plasament DELFINUL din Agigea. Cum ar putea vorbele descrie bucuria cu care aceşti copii se reîntâlnesc? Ne aducem şi acum aminte cu câtă fericire au primit copiii de la Agigea bradul verde de Crăciun! Când sunt aşături de noi la activităţile în parteneriat, ştim numai atât: este greu, uneori, să alegem elevii pentru proiecte, pentru că ei vor toţi să participe!
- LIME ELEMENTARY SCHOOL - Joacă inteligentă şi prieteni buni la şcoala LIME ELEMENATRY din MAINE. Facem schimb de impresii prin scrisori şi schimb de cadouri prin poştă. Comunicăm în limba engleză şi suntem uimiţi de diferenţele dintre şcolile noastre. Prietenii noştri americani s-au adunat în sala de sport, împreună cu colegii lor din toate clasele şi ne-au trimis un mesaj pentru ziua şcolii noastre.
Anul şcolar 2000-2001 a fost şi anul de debut în seria de proiecte extracurriculare dedicate integrării europene. Coordonator de proiect, domnul director Mihai Covaci, împreună cu întregul colectiv de cadre didactice, elevi şi părinţi, cu sprijinul autorităţilor locale, ISJ Constanţa, ONG-uri şi sponsori, a demarat proiectul ÎMPREUNĂ SPRE EUROPA, cu durata de 7 ani, închis în anul integrării europene cu activităţile reunite sub titlul ÎMPREUNĂ ÎN EUROPA.
Partener tradiţional în acest proiect, ŞCOALA HRISTO SMIRNENSKI din orasul GENERAL TOSHEVO din Bulgaria, condusă de dl director GHEORGHI GHEORGHIEV, a iniţiat, proiectat şi executat o arie largă şi diversă de acţiuni curriculare şi extracurriculare, într-un schimb de experienţă inedit şi imposibil de egalat ca durată, amploare, originalitate şi profunzime.
Obiectivele din Protocolul de Parteneriat semnat în anul 2000 au fost îndeplinite şi depăşite prin acţiuni precum:
2000-2001:
Schimb de experienţă, de 3 ori pe an, prin vizite reciproce. Obiective vizate: curriculum comparat, stabilirea parametrilor culturali specifici fiecărei ţări şi vizitarea obiectivelor turistice
2001-2002; 2002-2003
Câte două serii de lecţii în parteneriat, cu schimb de voluntari de la organizaţia CORPUL PĂCII, sărbătorirea comună a zilelor şcolilor partenere prin spectacole comune, Galeria Partenerilor, concursuri şcolare tematice, activităţi extracurriculare: campionat de şah şi fotbal, concurs de matematică şi limba engleză.
2003-2004/2004-2005
Câte patru serii de schimb de experienţă la nivel de inspectorate şcolare, grupări sindicale, Consiliul Elevilor şi primării. În seria de activităţi comune s-au înscris: momente festive, proiecte culturale şi de mediu la nivel de inspectorat, proiecte de voluntariat la nivel de Consiliu al Elevilor, consultanţă specifică la nivel de sindicat, proiecte de liberă practică şi de oameni de afaceri la nivel de primării. Tot aici se înscriu activităţile parcurse de ONG SALVAŢI COPIII cu ONG-uri din Bulgaria, pe tema apărării drepturilor copilului.
2005-2006/ 2006-2007
Ample acţiuni în parteneriat cu partenerii interni ai şcolii Sfântul Andrei (Scoala GRIGORE MOISIL din Năvodari, Scoala 2 Constanţa, Şcoala 2 Medgidia şi Şcoala 2 Ovidiu). Enumerăm, pe scurt: vizite oficiale cu ocazia zilelor naţionale ale României şi Bulgariei, spectacole comune, concursuri şcolare şi extracurriculare, schimb de mape culturale dedicate zilelor de 1Martie şi Paşte, Marşul Copiilor organizat de şcoala noastră, în comun cu toţi partenerii săi.
În anul şcolar 2007-2008, ziua de 9 Mai, ZIUA EUROPEI, a fost sărbătorită la graniţa dintre România şi Bulgaria, cu participarea primăriilor din oraşele Mangalia şi General Toshevo, a inspectoratelor şcolare din cele două ţări, a televiziunilor locale şi naţionale, a Consiliului Elevilor din cele două oraşe, român şi bulgar, a diverşi sponsori şi ONG-uri.
Acţiunea ÎMPREUNĂ ÎN EUROPA a confirmat încă o dată, la nivel simbolic, întregul efort depus de cele două şcoli şi oraşe în drumul spre integrarea europeană. Cei doi directori de şcoală au plantat la graniţa comună câte un copac, semnificând trainicia, panglici tricolore ale celor două ţări au fost legate într-un nod comun, continuat apoi cu hora prieteniei, porumbei ai păcii au fost aduşi de la şcoala Sfântul Andrei şi şi-au luat zborul spre tărâmul bulgar, ducând mesajul de prietenie, baloane albastre, culoare europeană, au luat cu ele, în zbor, vechile paşapoarte care ne despărţeau la vamă.
În anul 2010 prietenii de la Şcoala HRISTO SMIRNENSKI din oraşul GENERAL TOSHEVO ne sunt mai aproape ca niciodată, având reprezentanţi chiar în sală. Le-am trimis salutul nostru şi urările noastre cele mai calde de sănătate şi spor în toate.
Tot din acest an şcolar debutează acţiunile în parteneriat cu elevii şcolii MONT ROSE din localitatea AOSTA, Italia. Proiectul este coordonat de doamna profesor Alina NICOLAE, prin portalul eTweening.
Programul acestor zile speciale a inclus:
- primirea elevilor italieni la aeroportul Kogălniceanu
- primirea la ISJ Constanţa şi Primăria Mangalia
- activităţi la Biblioteca Franceză
- ore de limba italiană şi limba franceză susţinute de profesorii italeni elevilor români
- participarea elevilor italieni la cursurile Şcolii SFÂNTUL ANDREI
- vizitarea oraşului Mangalia şi a Muzeului de Arheologie CALLATIS
- serată culinar-muzicală italo-română.
- atelier de creaţie plastică cu afişaj în Galeria Partenerilor (afişe, colaje, machete, desene cu mesaj în limba franceză)
- concurs de caligrame
- schimb de experienţă la nivel de sisteme de învăţământ
- serbare comună
Am urat bun venit tuturor partenerilor străini din sală şi i-am invitat pe scenă, în aplauzele noastre.
Ultimul deceniu din viaţa şcolii SFÂNTUL ANDREI din Mangalia consemnează în CARTEA DE ONOARE a şcolii o suită întreagă de alte realizări demne de remarcat.
Prof. Angela Soare