Scoala Gimnaziala "Sfantul Andrei" Mangalia
Mangalia, Constanta

Prezentare

 

„NON SCHOLAE SED VITAE DISCIMUS”- „NU PENTRU ȘCOALĂ, CI PENTRU VIAȚĂ ÎNVĂȚĂM”

 

Povestea şcolii noastre începe cu o bucată de pământ din curtea doamnei profesoare Anica Popa Ana, sortită de destin să nu fie cultivată cu legume sau fructe ci …. cu copii! Însăşi doamna profesoară de matematică avea să lucreze toată viaţa în clădirea ocrotitoare a Şcolii Generale Nr. 2, ocupând funcţia de director adjunct şi scoţând la lumină recolte bogate de elevi pasionaţi de ştiinţa minţii.
De anii aceia de început îşi amintesc şi astăzi doamna învăţător Joiţa Ecaterina (81 ani) şi domnul învăţător Gevat (94 ani), martori ai gropii de temelie şi cei care au deschis, primii, uşa acestui lăcaş de cultură.
De primul an al şcolii se leagă numele celor mai de seamă învăţători şi profesori ai Mangaliei, pomeniţi şi astăzi cu stimă, dragoste şi recunoştinţă de generaţii întregi de copii, părinţi şi bunici. Prima cladire a scolii a fost construita in anul 1900. (ulterior a slujit ca sala de sport pentru cladirea noua).
Aceasta a fost si prima scoala din orasul Mangalia. Primul director al scolii a fost  ALBU BUZOIESCU (1908-1915). Apoi, timp de 25 de ani, director a fost invatatorul VASILE STEGARU.
Actuala clădire a şcolii a fost construită în anul 1970, fiind denumită “Şcoala Generală Nr.2”. Dintre directorii noii şcoli îi amintim pe: prof. Cuca Epure, prof. Pauna POPESCU, prof. Aneta NICOLAE, prof. Dumitru GHITA, prof. Zaharia Ion,  Prof. Gavrila Mariana, prof. Ana BALEA.
Şcoala Generală Nr. 2 a fost şcoală-pilot între anii 1970-1974.
Deceniul 1970-1980 este încărcat de savoarea lecţiilor într-o şcoală nouă. Declarată şcoală pilot, noua instituţie păstorea în jur de 1700 de elevi (câte 35-40 de elevi într-o clasă), aliniaţi tipului de educaţie strictă, specifică acelor ani, din care se trag astăzi generaţii de medici, profesori, avocaţi, ingineri şi alte meserii respectabile. Deviza acelor ani era munca pentru viitor şi construirea unei cariere onorabile, prin efort, sacrificii şi multă muncă.
Elevii intrau în şcoală pe la intrarea din spate şi nu aveau voie nici pe scara profesorilor, nici pe la intrarea din faţă. Clasele erau întreţinute de către părinţi şi elevi, care spălau duşumelele o dată pe lună, văruiau şi vopseau o dată pe an. Elevii purtau uniformă şi cravată roşie cu tricolor, erau mândri de ţara lor şi de părinţii lor, cântau Imnul de Stat la intrarea în clasă dimineaţa şi mâncau savarine proaspete de la chioşcul din colţ. Fiecară clasă avea un commandant de detaşament şi 3 comandanţi de grupă, fiecare cu firete distincte, şnururi roşii sau galbene, pe care le arătau cu mândrie atunci când erau îmbrăcaţi în uniforma de sărbătoare.
Premiile erau încununate cu coroane de flori, purtate cu mândrie prin tot oraşul, iar statuile erau importante pentru că ştiai totul despre ele.
Se învăţa şi sâmbăta până la ora 12 şi uneori, în week end puteai asculta corul cadrelor didactice, îmbrăcate în costume elegante.
Jocurile cele mai îndrăgite de copii erau limoninele, “Ţară, ţară, vrem ostaşi”, “Mi-am pierdut o batistuţă” şi “De-a v-aţi ascuns”. Se citea mult, pentru că trebuia apoi să povesteşti, în gura mare, cu pasiune, subiectele din romanele lui Dumas, Jules Verne, Constantin Chiriţă şi Daniel Defoe. Toţi copiii auziseră sau citiseră despre Winnetou, Fram Ursul polar sau Robinson Crusoe. Hainele erau cam toate la fel şi astfel, eliberaţi de povara unor gânduri apăsătoare şi inutile, copiii se jucau în grupuri mari, împărţind vreun sandviş dat din gură în gură sau vreo sticlă de Cico, tot la fel.
Severitatea profesorilor era proverbială, dar le citeai în ochi pasiunea cu care se dedicau muncii la catedră. Fiecare zi era o lecţie importantă de viaţă, cu câştiguri pe termen lung. Elevii de atunci datorează deprinderile de lucru de astăzi unor dascăli celebri precum:
ÎNVĂŢĂTORI: POSTOLACHE ANA, JOIŢA ECATERINA, ZEADIN GEVAT, IVANAŞCIUC ELENA, GIDU VICTORIA, GAVRILĂ MARIANA, ACHIM ELISABETA, TRANDAFIRESCU IOANA, TOPOR MARIA, ….
PROFESORI: VLAD OLGA(LIMBA ROMÂNĂ), ANICA-POPA ANA(MATEMATICĂ), ANTONESCU MARIA (LIMBA ROMÂNĂ), DAN DUMITRULA (LIMBA ROMÂNĂ), ANTONESCU GRIGORE (BIOLOGIE), FERARU TEREZA (MUZICĂ), ANTOHI GHEORGHE (GEOGRAFIE), ZAMOSTEANU INGE (LIMBA FRANCEZĂ), ZAMOSTEANU CORNEL (EDUCAŢIE FIZICĂ), ARGINTEANU NICOLAE(EDUCAŢIE FIZICĂ), DUMITRESCU MARIA (LIMBA ROMÂNĂ), TANEF ECATERINA (BIOLOGIE), STOICA VOICA (LIMBA ROMÂNĂ), ZAHARIA ION (BIOLOGIE), HALIL REMZIE (LIMBA ROMÂNĂ), ILIAZ NEUGIS (LIMBA FRANCEZĂ)STRETEAN MARIA MAIA (CHIMIE), GIDU EUGEN (MATEMATICĂ), BALEA ANA (MATEMATICĂ), TURTUCĂIANU DIDINA(GEOGRAFIE), NINU GEORGE(MAISTRU DE ATELIER), VĂITIŞ DOINA – BIBLIOTECAR, TĂNASE AURELIA – ADMINISTRATOR, FIERARU ELENA – SECRETAR.
Păstrăm o amintire vie celor care au trecut în nefiinţă: prof. Ghiţă Dumitru (fost director), prof. Nicolae Aneta (fost director), înv. Alexe Maria (fost Preşedinte al ONG Salvaţi Copiii), învăţătorilor: Mitroi Elena, Cazacu Elena,… profesorilor: Vlădoiu Ion, Jaja Clementina, Mitroi Elemer, Drăgan Adriana,…elevei Ţopa Ştefania (şef de promoţie în anul 2009 la Liceul Teoretic Callatis).
Anul şcolar 2000-2001 marchează o nouă etapă în viaţa Şcolii Generale Nr. 2. La iniţiativa domnului director Mihai Covaci şi prin acordul deplin al cadrelor didactice, şcoala va căpăta o nouă denumire: SFÂNTUL ANDREI.
Apostolul Andrei, frate al lui Petru, s-a nascut in  Betsaida, din Galileea, nordul Tarii Sfinte si a fost un simplu pescar, dar ridicat apoi de Mantuitorul Hristos la rangul de “pescar de oameni”.
In urma poruncii Domnului, de a vesti Evanghelia la toate neamurile, dupa ridicarea la cer a Mantuitorului si Pogorarea Sfantului Duh in lume, Apostolul Andrei a ajuns pe pamantul geto-dacilor, adica in Scythia, meleagurile Dobrogei de azi.
Lui ii datoram, deci, crestinarea noastra, iar marturie ne stau colinde, legende si obiceiuri din Dobrogea care amintesc de trecerea lui prin aceste locuri. Una din aceste colinde pomeneste de “schitul lui Andrei”, la care veneau Decebal si Traian pt a asculta slujba ce se savarsea aici.
În data de 30 noiembrie il praznuim si vrem sa ii semanam prin aceea ca scoala noastra , care ii poarta numele, se vrea a fi prima in pescuirea copiilor in mrejele cartii. Insusi numele Apostolului, care se traduce prin “barbat”, ne indeamna la statornicie in credinta prin lumina cunoasterii.

Ne aducem aminte cu plăcere de anul 2000, de momentul devenit istorie în care declaram Şcoala Gen Nr. 2 ca SCOALA SFÂNTUL ANDREI.

Demaram atunci proiecte importante precum parteneriatele şcolii, revista şcolii SURÂSUL SOARELUI, tăiam panglica inaugurală a primului cabinet de informatică şi a primului cabinet de consiliere şcolară, inauguram şi sfinţeam centrala electrică foarte modernă, schiţam deja, împreună, acţiuni de renume din perioada următoare.

Alături de dl Primar MIHAI CLAUDIU TUSAC au prins viaţă alte proiecte:demolarea clădirii vechi a sălii de sport, construirea gardului şcolii, schimbarea întregului mobilier şcolar, înlocuirea tîmplăriei de lemn cu termopan, înlocuirea uşilor, reparaţia capitală a instalaţiei electrice.

Istoria modernă a şcolii Sfântul Andrei debutează în anul 2000 printr-o siglă nouă, cu un logo elocvent: NON SCHOLAE, SED VITAE DISCIMUS (NU PENTRU ŞCOALĂ, CI PENTRU VIAŢĂ NE PREGĂTIM), continuînd tradiţia muncii serioase şi productive. În anul şcolar 2000-2001 Şcoala Sfântul Andrei era prima şcoală din Mangalia care avea un nume, un logo, un imn propriu şi o Galerie a partenerilor – valori ulterior bine înrădăcinate în celelalte unităţi şcolare din oraş. Mai mult decât atât, şcoala noastră câştigase primul proiect cu finanţare externă, proiectul PROCTER and GAMBLE, finalizat cu dotarea cabinetului de informatică cu 10 calculatoare moderne.


Prof. Angela Soare