Muzeul etnografic "George Hazgan"
Vârfu Câmpului, Botosani

Regulament

STATUTUL

Muzeului etnografic comunal Vîrfu Cîmpului

Cap. I Dispoziţii generale

Art. I Se înfiinţează în comuna Vîrfu Cîmpului, judeţul Botoşani, muzeul etnografic comunal Vîrfu Cîmpului, cu sediul la Şcoala Generală nr. 2 Vîrfu Cîmpului, instituţie publică de cultură şi cercetare, aflat în serviciul societăţii, în concordanţă cu tradiţia culturală, cu scopurile, obiectivelor şi politica serviciilor şi colecţiilor pe care le posedă.

Art. II Durata de funcţionare a muzeului este nelimitată, începând cu anul 1974.

Art. III Scopul muzeului este acela de a achiziţiona, conserva, cerceta, comunica şi expune colecţiile de bunuri culturale în scopul formării şi cultivării spiritului civic, patriotic şi estetic, a inteligenţei, creativităţii şi imaginaţiei locuitorilor comunei.

Art. IV Muzeul va asigura accesul publicului printr-un orar adecvat de funcţionare, oferă informaţii, despre colecţia acestuia, face cunoscut prin publicitate regulamentul de funcţionare şi restricţiile privind bunurile patrimoniale pe care le deţine, fără periclitarea integrităţii obiectelor din colecţie şi fără derogare de la standardele culturale şi de ordin moral.

Art. V Mijloacele pentru realizarea scopului propus sunt:

·               obiectele achiziţionate trebuie să fie relevante pentru activitatea muzeului şi să fie însoţite de certificate autorizate privind autenticitatea şi valoarea lor (fişele de obiect);

·               achiziţionarea de obiecte în condiţii ilicite contravine reglementărilor naţionale şi internaţionale în vigoare cu privire la bunurile de patrimonii, iar muzeul nu poate cumpăra şi deţine aceste bunuri;

·               împrumutul intermuzeal se face cu respectarea legislaţiei;

·               muzeul poate primi donaţii de obiecte numai în cazul în care acestea sunt convergente cu politica lui de constituire a colecţiilor şi expoziţiilor permanente, temporare sau tematice;

·               muzeul beneficiază de dreptul de autor pe care legea îl conferă pentru bunurile aflate în colecţii şi sunt înregistrate în inventar, dreptul de reproducere prin diferite mijloace a obiectelor din muzeu este rezervat exclusiv muzeului, în afara cazului în care posesorul dreptului de autor a impus o clauză restrictivă. Muzeul are dreptul asupra proprietăţii artistice a reproducerilor (fotografii, filme, imagini digitale) de pe obiectele, tablourile şi documentele din colecţie.

Art. VI În cadrul muzeului se desfăşoară următoarele categorii de activităţi ştiinţifice după normele legale în viguare:

·               completarea colecţiilor;

·               depozitarea, păstrarea şi expunerea colecţiilor;

·               evidenţa colecţiilor;

·               conservare, restaurare şi protecţie;

·               circulaţia pieselor şi documentelor;

·               valorificarea colecţiilor;

·               cercetare ştiinţifică;

·               expoziţii, simpozioane, manifestări ştiinţifice;

·               schimburi de experienţă.

Cap. II Administrarea muzeului

Art. VII Conducerea activităţii permanente este asigurată de preşedintele muzeului, ajutat de adunarea generală şi consiliul de administraţie.

a)Adunarea generală este formată din toţi cei care au donat obiecte şi se întruneşte o data la doi ani. Adunarea generală alege consiliul ştiinţific pe o perioadă de patru ani.

b)Consiliul ştiinţific se intuneşte o dată pe an şi este format din:

·               un preşedinte de onoare

·               un preşedinte executiv

·               doi vicepreşedinţi

·               un secretar

c)Adunarea generală este legal constituită când întruneşte majoritatea membrilor activi.

d)Adunarea generală aprobă statutul muzeului, desemnează delegaţi la diverse acţiuni, aprobă programele şi rapoartele de activitate.

e)Hotărârile adunării generale devin executorii dacă sunt aprobate de jumătate plus unul din numărul membrilor prezenţi la întrunire.

f)Consiliul ştiinţific întocmeşte programele de activitate, dările de seamă, corespondenţa cu membrii adunării generale cu colaboratorii muzeului şi cu alte instituţii sau persoane, prezintă rapoarte adunării generale şi stabileşte cu aceasta măsurile care se impun.

Cap. III Finanţarea

Art. VIII Finanţarea muzeului se asigură de la bugetul local conform legii anuale a bugetului, din donaţii şi sponsorizări.

Cap IV Dispoziţii finale

Art. IX Muzeul etnografic îşi va confecţiona ştampilă şi antet.

Art. X Statulul muzeului nu se poate modifica decât de adunarea generală cu cel puţin două treimi din cei prezenţi.

Art. XI Arhiva muzeului se păstrează în conformitate cu prevederile legale şi se predă, pe bază de listă de inventariere, anual, serviciului contabilităţii a Primăriei Vîrfu Cîmpului.

Art. XII Prezentul statut a fost elaborat în baza regulamentului de organizare şi funcţionare a muzeelor.

Noiembrie 1997                                            

Director muzeu etnografic                            Director Căminul Cultural Vîrfu Cîmpului

Înv. NECULAI   COSTEA                                                  MARIA  OLARIU