Scoala Primara Nr.2 Fizesti
Fizesti, Hunedoara

Orar

SCHEMA ORARĂ
Schema orară reprezintă modalitatea concretă prin care clasele şi şcolile îşi alcătuiesc programul propriu. Schemele orare ale claselor formează împreună schema orară a şcolii şi vor fi definitivate de Consiliul de administraţie al şcolii, pe baza evaluării resurselor umane şi materiale proprii, a condiţiilor locale şi a potenţialului elevilor şi a consultării profesorilor, părinţilor şi elevilor (pentru clasa a V-a). Consiliile profesorale pot face propuneri de scheme orare Consiliului de administraţie. Consiliul de administraţie al şcolii va prezenta public oferta şcolii (posibilităţile privind programul maxim, opţionale şi/sau extinderi), cerând părinţilor şi elevilor (la clasa a V-a) să-şi exprime opţiunile. Consultarea acestora de către Consiliul de administraţie poate fi făcută prin mai multe căi: completarea de către părinţi a unor chestionare, votul exprimat de părinţi în adunarea clasei şi a şcolii, învestirea de către părinţi a reprezentanţilor lor în Consiliul de administraţie cu puterea de a decide în numele lor etc. Fiecare Consiliu de administraţie îşi va alege propria cale de consultare a părinţilor şi a elevilor. În mod obişnuit, definirea schemelor orare ale claselor pentru anul şcolar următor se va face până la sfârşitul anului şcolar în curs. Consiliul de administraţie veghează ca schemele orare să reflecte corespunzător opţiunile profesorilor, părinţilor şi elevilor, trebuind să facă dovada procesului de consultare a celor interesaţi.

CUM SE REALIZEAZĂ SCHEMA ORARĂ?
În realizarea schemei orare, se porneşte de la tabelul care explicitează trunchiul comun. La aceasta se adaugă ore în funcţie de opţiunile privind: numărul minim sau maxim de ore pe săptămână, câte extinderi, la ce discipline, câte opţionale, din ce arii.
Schemele orare nu se construiesc prin însumarea de jos în sus pe coloană a numărului de ore minim, mediu sau maxim al plajelor orare, ci prin calcularea în "zig-zag" a numărului minim, mediu şi maxim de ore al plajelor orare pe discipline în funcţie de opţiunile elevilor. Chiar în condiţiile alegerii numărului maxim de ore pe săptămână, nu poate fi ales numărul maxim de ore pentru toate ariile şi pentru toate disciplinele. În învăţământul primar, schemele orare ale claselor trebuie să conţină cel puţin un opţional iar la gimnaziu cel puţin două opţionale.

SCHEMA ORARĂ LA SIMULTAN
- În primele ore Matematica şi Limba română
- Cuplarea unor discipline care permit folosirea unor tipuri diferite de lecţii
- La educaţie fizică şi muzică se pot realiza teme comune
- Nu se programează citirea cu educaţia fizică sau citirea la ambele clase
- Matematica şi gramatica nu se programează mai târziu de ora a III-a